Nesprávne raňajky sú nebezpečné pre Vaše chudnutie

12.02.2010 19:33

Začína sa nový deň. Ako ho začnete? Zdravo, aby ste mali dostatok energie a vitality, alebo nezdravo a v priebehu dňa budete striedať hladovanie  a jeho zaháňanie sladkosťami, hamburgermi, či inými kalorickými bombami. Tak takto teda neschudnete. Mnohí z nás si už ráno otvárajú bránu nekontrolovateľnému priberaniu  a chudnutie sa stáva nesplniteľným snom. Čo zvyčajne raňajkujete? Čo ráno pijete? Čo potom? Mávate pocity hladu a únavy okolo 11. hodiny? Máte potom pocit, že potrebujete šálku kávy alebo nejaké občerstvenie? Stáva sa vám, že ste mali dobrý obed, ale stále máte na niečo chuť? Máte pocit, že nemáte svoje chuťové bunky pod kontrolou a zjete všetko, čo vám príde pod ruku? Áno, to sú dôležité otázky. Záleží len  na Vás, aké odpovede si na ne dáte, ako to so stravovaním funguje u Vás. 

Chápem, čo si odpovedáte a povedal by som, že je to obvyklé. Ak začínate deň konzumáciou  sacharidov - cukrov, dostávate sa do začarovaného kruhu, z ktorého nie je ľahká cesta von. To potom následne vysvetľuje váš stravovací režim v priebehu dňa.
Nedávno bolo preukázané silné spojenie medzi nesprávnymi raňajkami a mnohými zdravotnými problémami. Možno viete, že naše telo postáva zo 100 biliónov buniek, ktoré k svojej každodennej činnosti potrebujú 114 rôznych živín.

To, čo ste konzumovali predchádzajúci deň, môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín. Prvú skupinu tvoria zásoby energie (proteíny, tuky a sacharidy) a druhú skupinu zásoby stavebných jednotiek (aminokyseliny, vitamíny, minerály, mikroživiny, atď.).
Predchádzajúci deň ste spotrebovali časť energie a váš organizmus v noci využil stavebné jednotky k regenerácii.
Okrem toho spotrebuje v noci váš organizmus 1 liter vody pri dýchaní, potení a rannej návšteve kúpeľne.
Z toho je zrejmé, že ráno sa organizmus prebúdza „prázdny“ a v záujme svojich 100 biliónov buniek vás žiada o všetky potrebné živiny, energiu a vodu, ktoré ste za posledných 24 hodín spotreboval.  Možno sa ráno necítite tak hladní alebo smädní, ale to je len otázka času.


A teraz sa poďme pozrieť, čo svojmu telu ráno doprajete: toast s marmeládou a kávu s cukrom. To sú jednoduché sacharidy, ktoré sa pri trávení ihneď premieňajú na cukor. Váš organizmus sa ráno prebúdza a žiada nevyhnutné živiny a vodu a vy mu miesto toho dáte cukor.
Zvýšením hladiny cukru v krvi nútite organizmus k vyrovnaniu tohto prebytku. Organizmus tento prebytok odstráni tak, že ho premieňa na tuk. Výsledkom je zníženie hladiny cukru v krvi, často pod úroveň, s ktorou ste sa prebudili. A teraz sa dostavuje pocit hladu a máte pocit slabosti, pretože váš mozog má nedostatok cukru. A to je situácia, kedy sa začínajú ozývať chuťové bunky. Ak chcete prekonať pocity hladu, potrebujete znova prijať jednoduché sacharidy (čokoládu, sladkú kávu, sendvič, cukrovinky, sušienky, šišky, nealkoholické nápoje a šťavy, atď.), ktoré znova zvýšia hladinu cukru v krvi a oslobodia vás od pocitov hladu a slabosti. Po každej dávke cukru nasleduje nutnosť tento prebytok vyrovnať. Tento cyklus sa niekoľkokrát denne opakuje a vy si tak vytvárate závislosť na sacharidoch. Nadmerné množstvo sacharidov spôsobuje, že organizmus nepretržite pracuje v preťažení. A to je jedna z najčastejších príčin vzniku mnohých zdravotných ťažkostí. Nadmerné množstvo cukru bude vždy znova a znova premieňané na tuk.


No a ako svoj organizmus vyživujete? Vyššie uvedeným spôsobom asi biedne.
Výsledkom toho je pokles hladiny cukru v krvi a to je príčinou túžby organizmu po jednoduchých sacharidoch (čokoláde, sladkej káve, sendviči, cukrovinkách, keksoch, šiškách, perlivých nápojoch, ovocných šťavách, atď.), aby ste uspokojili pocity hladu a zvýšili hladinu cukru v krvi. Všetko vyššie uvedené je najčastejšou príčinou nadváhy a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí. A na začiatku všetkého sú nesprávne raňajky.

Aké teda môžu byť raňajky ?

Raňajky s obsahom sacharidov - nevhodné
Ráno spôsobujú jednoduché sacharidy (sladké rafinované cereálie, biele pečivo,
toasty, atď.) okamžitý vzostup hladiny cukru v krv. Táto zásoba cukru navyše
musí byť v organizme vyrovnaná. Prebytok cukru, ktorý nie je spotrebovaný na
energiu, je premenený a uložený ako tuk. Následkom toho klesá hladina cukru
v krvi a telo si žiada ďalšie sacharidy. Tento cyklus sa opakuje 2-3krát denne. Je
to negatívny cyklus, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku nadváhy a
mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.

Vynechávanie raňajok - nevhodné
Ak vynecháte raňajky, hladina cukru v krvi klesne pod normálnu úroveň a to pre
vás znamená útok chuťových buniek a pokles energie. Znova obraciate
pozornosť k jednoduchým sacharidom, aby ste dosiahli rýchle zvýšenie energie.
Jednoduché sacharidy spôsobia rýchly vzostup hladiny cukru v krvi a tento
prebytok musí byť v organizmu vyrovnaný. Prebytočný cukor sa premieňa na tuk.
Tento cyklus sa opakuje 2-3krát denne. Je to negatívny cyklus, ktorý je jednou
z najčastejších príčin vzniku nadváhy a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.

Raňajky s obsahom vyváženého množstva bielkovín a ďalších živín – žiadúce a správne
Takéto raňajky zásobujú organizmus všetkými nevyhnutnými živinami a energiou  bez toho, aby spôsobili zvýšenie hladiny cukru. Pomáhajú predchádzať vzniku závislosti na sacharidoch počas dňa. Týmto spôsobom zostávajú chuťové bunky pod kontrolou, chuť po sacharidoch (čokoláda, rôzne maškrty, pečivo, rýchle občerstvenie, perlivé nápoje, atď.) mizne a organizmus pre získanie energie
využíva vlastné zásoby uloženého tuku.

Správne raňajky musia spĺňať štyri hlavné kritériá:
1. Obnoviť energiu spotrebovanú za uplynulých 24 hodín
2. Obnoviť zásoby stavebných jednotiek spotrebovaných za uplynulú noc
3. Obnoviť zásoby vody
4. Udržať hladinu energie na normálnej úrovni

Správnymi raňajkami dosiahnete skvelý pocit počas dňa a dostanete svoju váhu pod kontrolu.

Na záver naša rada :

 1. Raňajkujte!

2. Raňajkujte pravidelne!

3. Raňajkujte zdravo a vyvážene!

 

Vaše telo začína byť ráno aktívne a na to aby mohlo plniť svoje funkcie tak ako je potrebné, potrebuje vhodnú dávku energie (kalórie), dostatok a správnu štruktúru  živín (bielkoviny, vitamíny, atď.). Keď vynecháte raňajky tak :

  • Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  • hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  • ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
  • vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami  (sladkosti, hamburgeri, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  • Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
  • priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
  • na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  • takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskoro večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  • Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
  • Základom tohto procesu je, že neraňajkujete alebo Vaše raňajky sú nevhodné.
  • Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

Viac o stravovaní sa dozviete na  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY