Nasleduje po sviatočnom prejedaní posviatočné hladovanie, chudnutie ?

25.12.2009 06:19

Sviatky sú u väčšiny obyvateľstva obdobím prejedania sa. Potom však väčšinou nasleduje obdobie chudnutia, hladovania. Kladieme si otázku ako schudnúť.Uvedomujeme si, že téma hladovky kvôli schudnutiu je veľmi kontroverznou témou. Má veľa svojich prívržencov, ale oj odporcov. Na jednej strane hladovka - pôst má svoje dôležité miesto v rôznych kultúrach, čo je spojené s náboženským presvedčením (v kresťanstve pôst pred Veľkou nocou, v islame ramadan, či v budhizme dosiahnutie duševnej očisty) a na strane druhej sa pôst využíva z estetických dôvodov ako prostriedok k dosiahnutiu peknej postavy a k redukcii telesnej hmotnosti.

 Ak však chce človek zostať zdravý a v kondícii, má hladovka svoje miesto pri redukcii hmotnosti? Preto je dobré vedieť, čo sa v tele deje, ak sa rozhodne človek hladovať. Telo je natoľko múdre, že sa dokáže prispôsobiť nedostatku potravy. O polovicu sa zníži látková výmena v tele, teda spomalí sa metabolizmus, telo začne odbúravať vlastné bielkoviny zo svalov a srdca, telu začne chýbať glukóza, ktorú musí začať „vyrábať“ zo svalovej hmoty.

Následne dochádza k prekysleniu organizmu, čo veľmi negatívne zasahuje do vnútornej rovnováhy. Oslabuje sa imunitný systém, ubúda svalovina, oslabuje sa činnosť všetkých orgánov. Ak už človek nejako hladovku prežije a chce s ňou skončiť, nastáva ďalšia fáza, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Organizmus je nastavený na nulový príjem a teda každú potravu, ktorú začnete prijímať, považuje za nadbytočný príjem energie a preto si začne vytvárať tukové zásoby. Hladovkou si tak vlastne človek naštartuje jo-jo efekt.

Hladovka a prísny pôst nie je dobrým prostriedkom na trvalú redukciu hmotnosti. Pôst sám o sebe ešte nikoho nenaučí ako sa vyvážene a zdravo stravovať. Chudnutie, ktoré trvá dlhšie a je výsledkom rozumného stravovacieho režimu a pravidelného pohybu, je oveľa lepším variantom, lebo pri ňom sa zhodené kilá naspäť nevracajú.

 Samozrejme, existujú rôzne typy pôstov a rozdiel je aj v ich dĺžke. Ak sa niekto rozhodne zo dňa na deň pre hladovku, ktorá trvá napríklad týždeň, môže si iba uškodiť. Netvrdíme, že ak si v kalendári vyberiete „očistný deň“, počas ktorého budete prijímať ovocné šťavy a dostatok tekutín, že je to riziko. To určite nie. Ale pre všetko platí, že to treba robiť s mierou. Aby sa človek naučil zmeniť svoje stravovacie návyky, musí si dopriať čas a po konzultácii s odborníkom si pripravil jedálniček, ktorý mu zabezpečí výsledok, ktorý očakáva.

Niektorí prívrženci hladoviek tvrdia, že práve pomocou hladovania sa zbavili ekzémov, či rôznych iných ochorení. Keď sa ale informácie vytrhnú z kontextu, môže to tak vyzerať. Často môže ísť totiž o to, že hladovaním vlastne vylúčil z príjmu nejakú potravinu, na ktorú bol alergický a preto došlo k vyriešeniu problému, ktorým trpel. Nie preto, že hladoval.

Od hladoviek je blízko k mentálnej anorexii. A to je ďalšie riziko spojené s prísnym pôstom. Preto radšej jedzte kvalitnú stravu, ktorá má správne zloženie, pite dostatok tekutín, veľa sa hýbte a samozrejme sa poraďte s odborníkom, ktorý Vám pomôže schudnúť bez hladovania a stresu. To je najlepší spôsob úpravy hmotnosti.

Viac o stravovaní sa dozviete na

www.schudnutie.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY