Chudnutie ZÁVISLOSŤ na JEDLE - ako sa jej zbaviť a schudnúť.

01.11.2013 05:29

K nadváhe sa dopracujete nadmernou konzumáciou nevhodných jedál pri minimálnych fyzických aktivitách. Mnohých z vás pri chudnutí trápi závislosť, túžba po určitom jedle, bez ktorého si svoje stravovanie neviete prestaviť. Takmer každá žena a väčšina mužov sa borí s týmto problémom. Najčastejšie trápi naše chuťové bunky a zmysly uspokojenie potreby po čokoláde (40 % žien) alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidov.

Túžba po jedle je významná, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom príjme potravy, k akému dochádza pri vlčom hlade, bulímii a obezite.

Prečo je ťažké odolávať závislosti na jedle. 

  • Snažíte sa na nemyslieť na vaše obúbené jedlo, ale napriek tomu vás neustále máta v mysli? 
  • Psychológovia tvrdia, že závislosť môže vzniknúť prakticky na čomkoľvek, a jedlo nie je žiadna výnimka. Je ľahko dostupné a prenasleduje nás doslova na každom kroku. Obchody a televízia sú plné lákadiel, pochúťkam sa nevyhnete dokonca ani v novinovom stánku.
  • Závislosť na jedle sa prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku. Človek závislý od určitej skupiny potravín konzumuje výhradne menej ako desať potravín, a to po dobu dlhšiu než dva roky. Táto choroba sa vo všeobecnosti dosť podceňuje, je však rovnako závažná ako napríklad často spomínaná anorexia. Podľa psychológov sa závislosť na jedle prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku, či alkohole.
  • Odvykanie od závislosti na jedle nie je jednoduché. Prvým krokom pri odvykaní je pripustiť si vôbec, že takáto závislosť u človeka existuje a treba s ňou bojovať, pretože tento stav nie je normálny. Tento prvý krok je pri závislostiach mimoriadne ťažký.
  • Nasleduje odvykacia liečba pod vedením odborníkov, pričom dobrou správou je, že aj keď liečba trvá pomerne dlho, človek sa od „svojej“ potraviny dokáže časom oslobodiť natoľko, že na rozdiel od alkoholikov, môže neskôr aj svoju návykovú potravinu v malých dávkach konzumovať. Zradná je nielen psychika. V ústach človeka sa vyskytuje huba, ktorá vyvoláva napríklad zvýšenú chuť na sladké. Túžbu po istom druhu potravín môže spôsobovať aj nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, pričom človek sa obmedzovaním v strave dostane do začarovaného kolotoča.

Zvládnuť stres môžete aj bez zajedania jedlom. 

  • Stres je neoddeliteľnou súčasťou života. I keď sa mu dá do istej miery predchádzať alebo sa ho aspoň naučiť ako-tak krotiť, celkom sa ho zbaviť nedokážeme.
  • Na zvládanie stresu každý z nás má svoje vlastné metódy. Kým niektorí z nás sa vybúria v telocvični, uvoľnia sa pri relaxačnom kúpeli alebo meditácii, nejeden rieši stresové situácie jedlom. Čokoláda, zmrzlina, koláčik či iné pochúťky bývajú častou „protistresovou kúrou“. Veď taká čokoláda je doslova balzamom na nervy a vyvoláva v nás pocity šťastia.
  • Iste nie je nič zlé na tom, ak si dáte kúsok čokolády alebo inú pochúťku pre lepšiu náladu. Ak sa to však stane vaším návykom a vy budete každú stresovú situáciu riešiť konzumáciou čoraz väčších dávok vašich „antistresových“ pokrmov, potom riskujete rôzne problémy. Okrem iného hrozí, že vaša postava sa zaguľatí, čo asi len málokto privíta s nadšením. Následne budete mať vďaka váhovému prírastku o jeden dôvod na stres navyše.
  • Závislosť na jedle existuje a je nebezpečná. Tak ako môžeme byť závislí na nikotíne či na alkohole alebo drogách, môžeme si vybudovať aj závislosť na jedle. Ak riešite všetky stresové situácie prejedaním, potom sa takéto nárazové „hodovanie“ stáva akýmsi návykom, ktorého sa je ťažko zbaviť.
  • Bez jedla žiť nedokážeme, no je nebezpečné „utiekať sa“ k jedlu ako k niečomu, čo nás zbaví našich problémov a stresu. Pokiaľ si všimnete, že svoje problémy a stres riešite až pričasto nadmernými dávkami jedla, mali by ste sa mať na pozore. Skúste si nájsť iné prostriedky zvládania stresu, kým si nevypestujete nezdravú závislosť na jedle. Výborné sú rôzne pohybové aktivity, pri ktorých sa vyplavuje hormón šťastia a tak sa po cvičení cítime lepšie.
  • Pomôcť môžu aj bylinky – skúste si v stresových situáciách pripraviť napríklad upokojujúci medovkový čaj.  

Pozor. večerné posedenie pri televízii  vytvára závislosť na jedle. 

  • Každý z nás má svoj pravidelný večerný rituál. Nejeden z vás si vyberiete niečo malé, čoho je ale v balenom sáčku dosť a počas dvoch filmov zjete celý bsah. Najhoršie je, ak máte televízor rovno v kuchyni alebo spojenú obývaciu miestnosť a kuchyňu, ktorej dominuje veľká chladnička.
  • Tanier s večerou je najhorší stravovací variant, ak sedíte pred televízorom. Na jedenie by sme mali mať vyhradené miesta. Človek by sa nemal hocikde posadiť a tlačiť do seba potraviny.  
  • Dôležitou súčasťou jedenia pred televíznou obrazovkou je aj fakt, že sa vôbec nedívame na to, čo jeme. Sme zahľadení na monitor prijímača a ruku z taniera do úst vkladáme akosi mimovoľne. Pred televízorom sme na jedlo nesústredení, aj preto ho zjeme dvakrát toľko. Ak sedíte za stolom a dívate sa celý čas len do taniera, viete sa zorientovať v obsahu aj hmotnosti zjedeného. Na jedlo, ktoré putuje do našich úst v obývačke na gauči vôbec nehľadíme. Pokojne by sme zjedli aj pokazenú potravinu, lebo sme upútaní filmom.
  • Kedy by ste mali prestať jesť. Keď sa pomaly presúvate zo všetkých ostatných izieb k televízoru. Viete, že máte tak tri hodiny pred spaním. Ak vás pochytí hlad, snažíte sa odolať orieškom alebo čipsom.
  • Ak sa budete stravovať pravidelne a dodržiavať chod o piatich jedlách denne, nebudete sa chcieť prepchávať práve v noci. Pokiaľ telu budete dodávať energiu každé tri hodiny, odvďačí sa vám rýchlejším metabolizmom. Čas posledného jedla si nemusíte striktne stanoviť na 18-tu hodinu. V zásade by ste nemali jesť aspoň 2 hodiny pred spaním.
  • Ak ste večer hladný, uvarte si ovocný či bylinkový čaj. Zjedzte ovocie alebo zeleninu.  

Čoho môžeme zjesť naviac. 

  • Kto chce chudnúť, vyberá si riedke potraviny. Majú nízku energetickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. A dokonca dobre chutia!
  • Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.
  • Zjednodušene povedané ide o také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii.
  • Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny, až na kukuricu, hrášok a mrkvu. Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hroznové víno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi.
  • A vôbec, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.
  • Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií. Ako je to ale s glykemickým indexom (GI)? GI index zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na príjem potraviny s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla.
  • Prečo piť čaje. Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje imunita. Zelený čaj úspešne pomáha liečiť cukrovku. Vysoké percento selénu prítomného v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj obsahuje aj látky, ktoré zvyšujú počet bielych krviniek. Čaj posilňuje imunitný systém a má vplyv na dlhovekosť.

 Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY