Chudnutie VYSOKÝ KRVNÝ TLAK súvisí aj s NADVÁHOU a CHUDNUTÍM.

18.03.2017 12:48

Krvný tlak je vlastne tlakom v cievnom systéme, ak jeho výška prekročí primerané hodnoty, môže dôjsť k poškodeniu alebo prasknutiu steny cievy. Vysoký krvný tlak môže byť príčinou srdcového alebo obličkového zlyhávania.

Náš krvný tlak nie je rovnaký v každej situácii a čase. Ak má niekto v jeden deň tlak 95/70 a počas ďalšieho dňa si namerá 140/90, môže ísť o normálne denné kolísanie, závislé od psychickej a fyzickej záťaže, na stave zavodnenia organizmu, príjme soli, kávy a iných krátkodobých faktoroch. Keď si však opakovane nameriame hraničný tlak 140/90 a viac, je zle a nastal čas poradiť sa s lekárom.

Najúčinnejším spôsobom na zníženie vysokého krvného tlaku je schudnutie, zbavenie sa nadbytočných kilogramov.

Základom stravy človeka s vysokým krvným tlakom by mal byť vysoký príjem čerstvej zeleniny (aspoň 500 gramov denne), nie veľmi sladké ovocie a prírodné nízkotučné kyslomliečne výrobky. Pocity hladu medzi hlavnými jedlami môžete zaháňať malým množstvom orechov (vlašské, lieskovce, mandle), celozrnným pečivom.  

Základným stravovacím opatrením proti vysokému krvnému tlaku je zlepšenie životosprávy.

Viditeľná úprava hodnôt krvného tlaku sa dá dosiahnuť najmä znížením spotreby kuchynskej soli. Znamená to aj obmedzenie údenín, instantných a konzervovaných jedál a niektorých druhov minerálnych vôd s obsahom soli.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

 

Výrazne pozitívny účinok na zníženie krvného tlaku má chudnutie. Jedzte pravidelne, vo viacerých menších dávkach počas dňa. Zistilo sa, že brušný tuk je akousi továrňou chorôb, kde sa vyrába vysoký tlak. V bezpečí sú muži, ktorí majú v páse menej ako 94 centimetrov a ženy pod 80 centimetrov. Brušný tuk v páse nám pomôže zlikvidovať pravidelná fyzická aktivita, najmä vytrvalostné druhy športov, ako je beh, rýchla chôdza, plávanie alebo bicyklovanie.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali úplne vzdať fajčenia a výrazne obmedziť alkohol.

Aká zmena stravovania a aké potraviny vám pomôžu znížiť krvný tlak.

·  Hlavný pomocníci znižovania krvného tlaku sú sója a produkty z nej, ale aj obilné vločky. Samozrejme, pozitívny výsledok dosiahnete len pravidelnou konzumáciou.

·  Elixírom života je v tomto prípade šťava z červenej repy (cvikla) zmiešaná s medom. Ak nemáte radi cviklu, tak skúste šťavu z čerstvého ananásu.

·  Aj včelí med má svojím zložením minerálnych látok a enzýmov schopnosť znižovať vysoký krvný tlak.

·  Zo zeleniny poslúži hlavne zeler (obzvlášť za surového stavu), potom aj baklažán, uhorky, ryžu natural, cvikla, vňať z petržlenu, pór a aj tradične známa cibuľa, cesnak.

·  Z ovocia je hlavným pomocníkom grapefruit (významný obsah draslíka) a tiež egreše, jablká, banány, avokádo či mango.

·  Bylinné výťažky sú známe účinkami v boji proti mnohým ochoreniam – ak začnete užívať výťažky z arónie čiernej, pomôže vám znížiť tlak.

·  Z minerálnych látok potrebujete zvýšiť obsah vápnika, draslíka, horčíka, rutínu. A taktiež vitamíny E a B3. A kde ich nájdete?

  • Vápnik nájdete v maku, morských riasach, špenáte, sardinkách, kapuste
  • Draslík: strukoviny ako šošovica, fazuľa, sója, ďalej obilné klíčky, sušené slivky a marhule, kokos, mandle, hrozienka, vajcia, paprika
  • Horčík: pšeničné klíčky, otruby, sušené pivovarské kvasnice, fazuľa, hrach, arašidy, mandle, para orechy, šošovica, pistácie, mak, kakao
  • Rutín: hlavne pohánka v akejkoľvek podobe
  • Vitamín E: pšeničné klíčky, celozrnná múka a cestoviny, brokolica, špenát, fazuľa, kapusta, vajcia
  • Vitamín B3 – niacin: pečeň, tuniak, mäso hlavne morčacia, či králičie, slnečnicové semiačka, arašidy, fazuľa.

O nízkom krvnom tlaku, ktorý môže ohroziť zdravie, hovoríme pri hodnotách pod 90 mm Hg systolického tlaku (horná hodnota na tlakomeri). Mnohí ľudia však majú prirodzene nízky tlak.

S nízkym krvným tlakom sa dávajú často do súvislosti pocity závratov a zamdlievanie. Preto by si mali dávať väčší pozor na dostatočný príjem tekutín a solí.

Dehydratáciou spojenou s nízkym tlakom sú ohrození najmä starší ľudia, ktorí už nepociťujú smäd, a tiež deti. Na doplnenie tekutín sú najvhodnejšie minerálky s vyšším obsahom sodíka. Osobitné postavenie má pitie kávy, o ktorej sa traduje, že zvyšuje krvný tlak. Je to však naopak. Káva povzbudzuje obličky k zvýšenému vylučovaniu tekutín a tým tlak znižuje. U ľudí s nízkymi hodnotami tlaku je dokonca pitie kávy rizikom, pretože sú ohrození omdletím z náhleho poklesu tlaku,

Nízky krvný tlak je pri rastúcej teplote okolitého prostredia ešte nižší.

Počas vysokých teplôt vzduchu sa cievy rozťahujú, tlak v nich klesá a krv preteká pomalšie. Časť krvi "zaťaží" nohy, a k srdcu mieri vtedy menej krvi. Znižuje sa počet srdcových tepov a s nimi tiež krvný tlak.

Ako sa od rána začať brániť proti problémom s krvným tlakom.

- Ešte na posteli, skôr ako vstanete, sa poriadne ponaťahujte, aby sa krvný obeh lepšie rozprúdil.

- Potom po ležiačky napodobňujte nohami jazdu na bicykli alebo si pritiahnite kolená na brucho a opakovane ich naťahujte.

- V sede na kraji postele sa dôkladne niekoľkokrát zhlboka nadýchnite.

- Otvorte okno a chvíľu cvičte jednoduché cviky.

- Pred sprchovaním premasírujte pokožku tela suchou kefkou krúživými pohybmi smerom k srdcu (do sčervenania pokožky).

- Trikrát vystriedajte teplú a studenú sprchu. Spoľahlivo ovplyvníte stav svojich ciev.

Nenechajte sa unaviť nedostatkom kyslíku.

- Veľakrát si počas dňa doprajte trochu vzduchu pri otvorenom okne. Pri nádychu spojte ruky nad hlavou, pri výdychu ich nechajte klesnúť.

- Ak máte sedavé zamestnanie, opakovane krúžte členkami (trikrát denne po desiatich krúžkoch doprava a doľava).

Voda sa zadržiava v obličkách, v tele sa hromadia toxíny a zhoršuje sa látková výmena.

Pri neúmerne zrýchlenej činnosti srdca poškodené tepny nestíhajú telo zásobovať krvou a tak začne trpieť nedostatkom kyslíka. Srdce ohrozuje infarkt myokardu. Srdcovému svalu klesá výkonnosť, nie je schopný prečerpať potrebné množstvo krvi k ďalším životne dôležitým orgánom a krv sa môže hromadiť v pľúcach, čo zhoršuje dýchanie.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY