Chudnutie Vyhnite sa DRASTICKÝM DIÉTAM.

21.11.2016 05:47

Diéty majú jednu spoločnú vlastnosť – sú to jednorazové akcie. Svojím spôsobom sú vlastne extrémom. Nevydržíte ich držať dlho. Diétu skúsite v nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu. Vidina, že po diéte sa vrátite k normálu, je však ten najhorší nápad, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po ukončení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Väčšinou skôr na vyššej. Zaručene!

Kolísanie s telesnou hmotnosťou škodí zdraviu. Neexperimentujte – organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.

Väčšine z nás sa nechce riešiť akýkoľvek problém ťažším, ale o to trvácnejším spôsobom. Takýmto problémom je aj nadváha.

K čomu vlastne dochádza počas neuváženej, nezdravej  a drastickej diéty.

Vaše telo si spomalí metabolizmus, nastaví sa  na uchovávanie tukov a začne spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Vzhľadom na to, že svalstvo sa stráca, v tele sa vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a Vám sa ešte môže zdať, že naďalej chudnete.

Čoskoro telo spomalí váš metabolizmus až do takej miery, že napriek hladovaniu nechudnete, pretože telo šetrí tuk na dni, keď dostane minimum kalórií. Väčšina chudnúcich je frustrovaných, prestanú s diétou a začnú sa stravovať ako pred jej začiatkom. A vtedy sa stáva, že hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí pribalením ďalších kíl navyše. V dlhodobom horizonte je to skvelý recept na priberanie. Chvíľu hladujete, takže váš metabolizmus sa  spomaľuje a potom zjete všetky vysoko kalorické potraviny, ktoré ste si tak dlho odopierali. Priberáte!

Stresovaný je organizmus, rovnako aj samotná myseľ človeka.

Najmenším zlom diét je to, že proste stratíte čas. Vytrpíte si napríklad mesiac ryžovej diéty, pár dní sa radujete z nejakých zhodených kíl a o dva mesiace máte nazad svoju starú hmotnosť. Ste zas tuční a o pol roka starší. A vinou diéty máte aj o niečo pomalší metabolizmus, takže tučniete ešte rýchlejšie, ako pred diétou. Ďalšie chudnutie už bude vždy ťažšie, ako predchádzajúce. A priberať budete rýchlejšie, ako po minulom chudnutí. 

Zvyk je železná košeľa. Aj takto by sa dali opísať stravovacie návyky. Diéty zlyhávajú, pokiaľ zakazujú prakticky všetky jedlá ktoré mal človek rád a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho predkladajú a nútia jesť rôzne pre neho nezaujímavé a často až nechutné jedlá. Musíte pripustiť, že nadváha je vo veľkej miere spôsobená osvojením si zlých stravovacích návykov. Chyba diét je však často v tom, že v snahe zdravo jesť nútia chudnúcich siahnuť po  drahých, alebo dokonca „ťažko“ dosiahnuteľných potravinách.

Schudnúť môžete viacerými spôsobmi. Diétne šialenstvo zo sveta superchudých modeliek a herečiek prináša každú chvíľu nové diéty na chudnutie.

Väčšine z tučných ľudí sa nechce vhodne si zmeniť jedálny lístok, začať cvičiť. Jednoduchšie a pohodlnejšie je nájsť si nejakú zaručenú diétu na chudnutie na internete. Diétne chudnutie na spôsob kapustovej diéty, mliečnej diéty, či nulovej diéty - hladovky, ktoré doporučujú  drastické denné zníženie kalorickej hodnoty zjedených potravín, prinášajú už po niekoľkých dňoch obrovské sklamanie. Väčšinou chudnúci človek skončí skôr ako začne s takýmto chudnutím.

Obrovský hlad a malátnosť vás odradia od takéhoto chudnutia. Pokiaľ vydržíte takto chudnúť a nakoniec aj zhodíte zopár kíl, tak sa netešte predčasne. Metabolizmus ste si spomalili - zhoršili, takže pokiaľ sa po diéte vrátite k normálnej strave, začnete rýchlo priberať a dokonca sa môže stať, že priberiete viac ako ste schudli – toto je jojo efekt

Ubudne Vám svalstvo, ovisnú Vám ramená, zoslabnú ruky, nohy, pribudnú Vám tuky. Menej svalstva je spúšťačom jojo efektu

Diéty, ktoré nevedú k trvalému schudnutiu, sú nezdravé a končia sa jo – jo efektom.

Atkinsova diéta
Ako prvá vás možno napadne Atkinsova diéta. Pomenovaná je podľa svojho objaviteľa, dr. Atkinsa. Jeho teóriou bolo, že telo trávi najprv sacharidy, a preto ich treba zo stravy vylúčiť. Potom sa na ich miesto dostane tuk, ktorý chce chudnúca osoba spaľovať predovšetkým. Znamená to, že musíte jesť veľa proteínov – bielkovín a tukov podľa chuti. Diéta preto zakazuje cukry a všetky sacharidy. Je to diéta s vysokým príjmom živočíšnych bielkovín a tukov. Doporučenými potravinami sú mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Zakazuje konzumáciu sacharidov ako je ryža, pečivo z bielej múky, zemiaky, cukor, med, niektoré druhy ovocia a sladkú zeleninu. Diéta je nevyvážená. Prvé týždne sú najprísnejšie, povoľujú príjem 20 g sacharidov denne. Znamená to, že by ste mali obmedziť nielen cukry, ale aj výrobky z rafinovanej múky a konzervované potraviny. Neohraničuje množstvo prijatej energie. Nadmerne zaťažuje obličky z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Príjem hlavne živočíšnych tukov zvyšuje riziko vzniku hyperlipidémie ( vysoký obsah tukov v krvi). V žiadnom prípade by ju nemali dodržiavať ľudia so srdcovocievnym ochorením. Nie je vhodne ju dodržiavať dlhodobo.
Zónová (bielkovinová) diéta

Tvrdí, že obmedzením príjmu sacharidov donútime telo, aby čerpalo energiu z bielkovín a tukov, a tým dostaneme organizmus do tzv. zóny, v ktorej podáva ideálne výkony a telo je v najlepšej forme, akú nám vôbec umožňuje naša genetická výbava. Základom tejto diéty je zníženie príjmu sacharidov na 40% a zvýšenie príjmu bielkovín na 30%. Tuky z celkového denného množstva energie tvoria 30%. Diéta odporúča zvýšiť príjem bielkovín na úkor sacharidov a zo sacharidov konzumovať iba tie, ktoré majú najnižší glykemický index. Dôležitá je pravidelnosť príjmu potravy, viackrát za deň v menšom množstve. Dôraz sa kladie aj na dostatočný príjem neenergetických tekutín. Pre zvýšený obsah bielkovín zónová diéta pomerne dobre kontroluje pocit hladu a sýtosti. To je dobré tiež na zachovanie svalovej hmoty. Prítomnosť tukov v strave robí jedlo lahodnejším a chutnejším a to je aj dôvod, prečo je táto diéta všeobecne obľúbená. Medzi pozitíva zónovej diéty patrí to, že dbá na pravidelný príjem stravy a dostatok tekutín. Negatíva - Náročnosť prípravy jedál, je ťažké ustrážiť množstvo jednotlivých zložiek, dlhodobo nie je vhodná kvôli vysokému obsahu tukov. Dlhodobé dodržiavanie zónovej diéty z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín je rizikové pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami, ako je napríklad: zvýšený krvný tlak, cukrovka, dna, ochorenia obličiek a iné. Relatívne vyšší príjem tukov ohrozuje zase ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami. Problémom zónovej diéty sú vo všeobecnosti rozdiely medzi teóriou zónovej diéty a praxou pri jej samotnej realizácii. Jedálničky zónovej diéty, hlavne pomer živín v jednotlivých receptoch, sú často v rozpore sa základnými princípmi samotnej diéty.

Hollywoodská (nízkosacharidová) diéta 
Patrí medzi drastické diéty - hladovky. Nazýva sa aj diéta modeliek, pretože ňou dokážu za tri dni zhodiť tri kilá. Pri tejto diéte sa jedáva iba dvakrát denne a príjem je maximálne 1 800 kJ. Základom diéty sú vajcia, ryby, kuracie mäso alebo hovädzie steaky pripravené bez tuku, grapefruity, pomaranče, trochu zeleniny. Hlavnou zásadou je, že sa konzumuje ovocie v presne stanovenom poradí a kombináciách. Plusom tejto diéty je vysoký obsah vitamínu C a minerálnych látok. Jednorazovo je vhodná na prípravu metabolizmu na ďalšie chudnutie.

Negatíva -  Drasticky obmedzuje sacharidy a tuky. Ak po troch dňoch začnete normálne jesť, čoskoro sa objaví jo-jo efekt.

Diéta Life Choice

Možno ju až tak nepoznáte, je však opakom Atkinsovej diéty. Trvá na nízkom prijímaní tukov, veľkom príjme ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a sójových produktov v čo najčistejšej forme. Vyraďuje mäso, cukry a alkohol. Patrí k diétam jednostranne obmedzujúcim jednu zo živín a je rovnako nevyvážená. Vzniká riziko nedostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. V strave chýbajú takzvané ochranné tuky 3-omega polynenasýté mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mäse morských rýb. Nadmerný príjem strukovín môže vyvolať zažívacie problémy a nadmerný príjem vlákniny deficit minerálnych látok. Nie je vhodné ju dodržiavať dlhodobo.

Diéta podľa krvných skupín
V tom, či po niektorých potravinách budete priberať, alebo chudnúť, hrá vraj veľkú rolu krvná skupina. Krvná skupina 0 je údajne najstaršia krvná skupina na svete. Ľuďom s touto krvnou skupinou najlepšie vyhovuje chudé biele mäso a ryby. Prospešné sú pre nich aj sladkovodné a morské ryby okrem údeného lososa a kaviáru. Zakázané sú morské produkty, orechy, okrem vlašských, mak a šošovica. Obmedziť by mali obilie, chlieb, mlieko, mliečne výrobky a strukoviny. Ľudia s krvnou skupinou A vraj neznášajú dravosť a nevyhovuje im tvrdý šport. Mimoriadne vhodná je pre nich vegetariánska strava. Obmedziť by mali mäso, vajcia, mliečne výrobky a tuky. Škodia im morské produkty. Priberajú najmä zo stresu.

Skupina AB vznikla spojením A a B a má ju iba 2,5 percenta populácie. Pre ľudí s touto skupinou sú najdôležitejšie dary mora, mliečne výrobky a zelenina. Obmedziť musia konzumáciu mäsa, strukovín a pšenice. Nevhodné je mäso, okrem jahňaťa, králika a morky. Nevhodné je aj plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry, parmezán. Máte jesť veľa rýb, listovú zeleninu, ananás, tofu a netučné mliečne výrobky. Optimálnou potravinou pre ľudí s krvnou skupinou B je zelenina a mäso, najmä zverina, králik a jahňacina. Dobre im robia vajcia a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Nevhodná je pre nich hydina, bravčové mäso, väčšina darov mora a slimáky. Negatíva - Strava nie je vyvážená, po čase chýbajú niektoré živiny. Nedostatok vitamínov a enzýmov. Napríklad ľudia s krvnou skupinou A by sa touto diétou dopracovali k nedostatku vápnika a osteoporóze. Pozitíva -  Vďaka výberu potravín sa zníži celkový príjem kalórií.
Bodová diéta

Diéta je postavená na počítaní bodov, ktoré sú priradené ku každému jedlu alebo potravine. Bodový počet vychádza z množstva kalórií obsiahnutých v jedle, a z množstva a pomeru tukov a vlákniny. Počas diéty je možné jesť v podstate všetko na čo máte chuť. Dôležité je neprekročiť stanovené množstvo bodov na deň. Diéta sa zameriava hlavne na kontrolu príjmu energie bez ohľadu na výživovú hodnotu stravy. Negatíva - nesmeruje k zmene stravovacích návykov a nenaučí chudnúceho rozpoznávať výživovo kvalitné potraviny.

Diéta dr. Perriconeho

Táto diéta sa prísne riadi glykemickým indexom (GI). Odporúča konzumovať hlavne potraviny s nízkym GI do 50. Zakazuje príjem sacharidových potravín z vyšším GI ako napríklad ryžu, cestoviny, chlieb, rafinované cukry, zemiaky a ovocné šťavy. Zároveň zdôrazňuje potrebu prijímať vo zvýšenej miere antioxidanty a tuky, napríklad oriešky, olivový olej a ryby. Táto diéta je miernejšou alternatívou Atkinsonovej diétyNegatíva - príliš nízky príjem sacharidov môže byť dôvodom vzniku hypoglykémie čo sa môže prejaviť bolesťami hlavy, únavou, nervozitou, neschopnosťou sústrediť sa, studeným potom, trasením rúk, nízkej telesnej výkonnosti. Jej negatívne dôsledky sa prejavujú hlavne pri fyzickej námahe a preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí vykonávajú fyzicky náročnú prácu alebo pravidelne športujú.

Vegánska diéta

Táto diéta umožňuje najrýchlejší úbytok hmotnosti ako akýkoľvek iný diétny plán. Je to preto, že táto strava dovoľuje konzumovať všetky druhy zeleniny bez jedla pochádzajúceho zo zvierat – živočíšneho pôvodu. Vďaka tomu je telo schopné stráviť potraviny lepšie a metabolizmus sa zrýchľuje.

Pesco diéta

To je ďalšia z odporúčaných diét pre tých, ktorí chcú schudnúť najbližšie možné obdobie. Je to jeden z plánov na chudnutie, ktorý je viac použiteľný pre tých, ktorí sú fyzicky aktívni a chcú štíhlejšie telo. Ďalšia zložka stravy okrem zeleniny – ryby – budú poskytovať potrebné bielkoviny, ktoré telo požaduje. Ľudia, ktorí sa môžu rozhodnúť pre tento zámer sú tí, ktorí nechcú jesť len čistú zeleninu.

Vajcová diéta

Ide o viac či menej rovnakú diétu ako Pesco diéta, pretože inou zložkou stravy, ktorá zastáva úlohu extra proteínového doplnku v tomto prípade sú vajcia. Je vhodná aj pre viac aktívnych jednotlivcov, najmä kulturistov, ktorí potrebujú špeciálnu bielkovinovú podporu. Aj vajcia sú schopné poskytnúť kompletný profil bielkovín, ktoré sú prospešné pre týchto aktívnych jednotlivcov, ktorí chcú budovať svalstvo.

Makrobiotická diéta
Táto diéta je založená na zásade jesť len vtedy, ak je človek hladný. Pri jedle treba pomaly žuvať a potraviny, ktoré za deň skonzumujete musíte deliť na skupiny. Desať percent z príjmu by mala tvoriť polievka, 30 percent zelenina, 10 percent strukoviny, ryby a dary mora a 50 percent celozrnné výrobky. Zabudnúť by ste mali na mäso, mliečne výrobky, umelé prísady a chemicky upravované jedlá i kofeín.

Diéta so surovou stravou

Vychádza z predpokladu, že tepelná úprava stravy, ako je varenie, dusenie, pečenie, grilovanie a ďalšie, ničí jej výživnú hodnotu a znehodnocuje v potrave prítomné enzýmy. Surová strava umožňuje jednoduchšie potravu stráviť, čím organizmus nezaťažuje, zabraňuje jeho starnutiu a vplýva na lepšie spracovávanie energie. Diéta zakazuje ohrievať potraviny nad 46 stupňov Celzia.  Táto diéta svojim odporúčaním nedovoľuje jesť mäso, vajíčka, mliečne výrobky a iné potraviny, ktoré pred konzumáciou vyžadujú tepelnú úpravu. V mnohých prípadoch je pre dobrú stráviteľnosť potravín a minimalizáciu tzv. antinutritívnych látok v potravinách potrebná ich tepelná úprava vopred. Sú to napr.: obiloviny, strukoviny, hlúboviny, huby a iné.

Delená strava

Princíp tejto diéty je v nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín so sacharidmi. Podľa delenej stravy je pre chudnutie dôležité aj to, aby sa potraviny zo živočíšnej skupiny kombinovali len so zeleninou. Potraviny z rastlinnej skupiny je dovolené kombinovať so zeleninou a tiež aj ovocím, ale nikdy nie súčasne. Pozor si nemusíme dávať iba na potraviny z neutrálnej skupiny, tie môžeme kombinovať so všetkými. Delená strava odporúča striedať dni s prevažne sacharidovými potravinami a dni bielkovinové. Rizikom je v tomto prípade nevyvážený denný príjem základných živín. V niektorých dňoch prevláda príjem bielkovín a tukov, inokedy príjem sacharidov. Pre mnohých ľudí, hlavne pre tých, ktorí sú pracovne a spoločensky aktívni, je náročné kontrolovať kombináciu potravín a zabezpečiť striedanie bielkovinových a sacharidových dní. Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín a individuálnu chuť na jedlo. Neposkytuje možnosť voľby a prispôsobenia si jedálnička aktuálnym okolnostiam a možnostiam. Preto nie je vhodná napríklad pre diabetikov a ľudí trpiacimi srdcovocievnymi ochoreniami. Pozitíva - pri dodržiavaní tejto diéty sa chudnúci začnú stravovať pravidelne, kontrolujú svoj jedálniček a tým aj denný príjem energie. Ak sa oproti predchádzajúcemu stravovaniu zníži príjem energie, chudnutie a zníženie hmotnosti je prirodzeným dôsledkom negatívnej energetickej bilancie a nie delenia potravín. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY