Chudnutie VEĽA SOLI v STRAVE znamená veľké PROBLÉMY s CHUDNUTÍM.

06.01.2017 05:17

Soľ, ktorú organizmus nevyhnutne potrebuje, získate aj zo stravy, ktorá vôbec nie je dosolená.
V neveľkom množstve sa soľ nachádza prakticky vo všetkých potravinách. Nadmerné solenie je pritom zvyčajne vypestovaným zlozvykom.

Keďže správne stravovacie návyky by sa mali pestovať už od ranného detstva, deti by sme nemali učiť jedávať príliš slané jedlá, dosáľať by sa malo iba mierne. Vhodné je chuť zvýrazňovať bylinkami a koreninami.

Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli  považuje za optimum a limit.
V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra

Priveľa soli zaťažuje obličky a časom môže viesť až ku vzniku vysokého krvného tlaku.

Najnebezpečnejšie pre nadváhu je kombinácia soľ + tuk. Slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky.

Soľ v primeranom množstve je pre človeka nenahraditeľná.

Denný príjem soli by nemal prekročiť 5 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke.

Krajec chleba môže obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou soli. Jedna štipka, to je asi pol gramu.

Soľ, teda chlór a sodík, sú prvky pre organizmus nesmierne dôležité. V bežnej strave, v pitnej vode, minerálnych vodách je však týchto prvkov nielen dostatok, ale aj nadbytočné množstvo. Slané jedlá zvádzajú, aby ste ich zjedli viac.

Soľ v nadbytočnom množstve výrazne sťažuje chudnutie a neprospieva zdraviu.

Nadbytok soli v strave spôsobuje zadržiavanie vody v tele, vyzeráte tučnejšie, ste ťažší, guľatejší.

Soli sú väčšinou výsledkom reakcie kyselinotvorných potravín, ktoré sú dlhodobo privádzané do organizmu s neutralizačnými látkami ako je vápnik či fosfor. Soli sú z tela odvádzané najmä obličkami. Ak sú obličky v strese, či staršie, začnú sa soli ukladať v organizme, nakoľko ich obličky nestíhajú vyplavovať.
Nadmerné množstvo solí v tele hlavne žien je príčinou, že nemôžu schudnúť – jednoducho ich telo vo veľkej miere vďaka prítomností solí zadržuje vodu.

Nahromadenie solí je potom jednou z hlavných príčin celulitídy, pretože prítomnosť solí razantným spôsobom deštruuje tkanivo v blízkosti usadenín soli.
Pri chudnutí sa  odporúča soľ nejesť, alebo jesť ju len minimálne.

Soli sa do organizmu dostávajú predovšetkým mäsom, nakoľko samé ich obsahuje veľa. Viac solí obsahuje najmä mäso červené. Mäso patrí ku kyselinotvorným potravinám, jeho rozpadom vznikajú kyseliny.
Chuť jedla môžeme namiesto väčšieho množstva soli vylepšiť pridaním zmesi byliniek alebo korenín.

Presáľaním sa u človeka vyvinie zvyk, tak ako sa to stáva so sladkosťami. Zistíte, že stále prisáľate a zvyšujete dávku  soli na tanieri.

Ako môžete pri chudnutí obmedziť solenie stravy.

- vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
- dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,
- znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
- používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
- namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
- obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
- nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia  alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
- nedávajte na stôl soľničku.

Aké náhrady soli využiť na zlepšenie stravovania počas chudnutia.

Chlorid sodný nie je jedinou látkou, ktorá vyvoláva slanú chuť, no rozhodne je najslanšou. Ako slané vnímame aj iné chloridy (draselný, lítny, horečnatý, vápenatý).

Nerafinovaná morská soľ
Nerafinovaná morská soľ je bohatá na širokú škálu minerálov a stopových prvkov, ktoré znižujú potenciálne škodlivé účinky normálnej soli. Môžeme ju kúpiť v kvalitných obchodoch zdravej výživy. Podobne ako bežnú soľ mali by sme ju požívať striedmo.
Soľ s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka
V súčasnosti je pomerne dostupná soľ chloridu draselného namiesto chloridu sodného (stolovej soli). Má významné zdravotné účinky. Niektoré štúdie odhalili, že draslík pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Koreňová sušená zelenina a bylinky
Soľ môžeme nahradiť aj niektorými druhmi sušenej koreňovej zeleniny alebo byliniek. Môžeme ich použiť ako prirodzené príchute, a tým môžeme znížiť alebo úplne vylúčiť použitie normálnej soli.
K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak.
Je to: petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené aj biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu), zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY