Chudnutie V LETE využite TEKVICU na jednoduchšie chudnutie.

20.07.2016 04:25

Tekvica je výbornou potravinou, ktorá vám hlavne v lete pomôže schudnúť bez hladovania.

Tekvica má v našej kuchyni obrovské využitie ako kvalitná, chutná a pritom nízkokalorická potravina.

Tekvicou môžete hlavne pri chudnutí chutne nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo pripraviť si z nej lahodné a zdravé hlavné jedlo.

Z tekvice sa dajú pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i štipľavo. 

Tekvica obsahuje v značnom množstve antioxidant beta-karotén, ktorý bráni  poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekvici je vitamín E.

Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C  a vitamínmi skupiny B.

Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov.

Tekvica je ľahko stráviteľná potravina, obsahuje len minimum kalórií.

100 g tekvice obsahuje len 37 kcal, 1 g bielkovín, 7,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g, 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku

Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov, schudnúť.

Tekvica sa čoraz viac dostáva do povedomia našej populácie, a to nielen na Halloween, ale hlavne vďaka svojim nutričným vlastnostiam a širokým možnostiam využitia.

Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť vášho metabolizmu, narušeného predchádzajúcim nepravidelným a tučným stravovaním.

Dužina tekvice je bohatá na vodu, obsahuje jej až 90%, zlepší váš pitný režim.

Tekvica účinkuje aj ako jemné a šetrné preháňadlo.

Tekvica pôsobí ako jemné preháňadlo šetrné voči črevám.

Kyselina pantoténová a kyselina nikotínová pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Jadierka z tekvice dodávajú organizmu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D.

Tekvica je nielen typickou letnou zeleninou, ale aj veľmi chutnou a diétnou potravinou. Zasýti vás, pomôže vám zlepšiť trávenie a vášmu telu dodá bohatú dávku vitamínov, minerálov i balastných látok.

Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka.

Tekvicu môžete sterilizovať ako kompót, môžete ju využiť na varenie polievok, hlavného chodu, ako prílohu k hlavnému jedlu, dokonca aj grilovať, zapiecť v rúre alebo vyprážať namiesto bravčového rezňa.

Zo semienok nabitých vitamínmi a minerálnymi látkami sa lisuje kvalitný tekvicový olej. Jeho farba je tmavozelená a má nenapodobiteľnú orechovú vôňu. Tekvicový olej sa lisuje za studena, takže sa v ňom uchovávajú všetky hodnotné látky. Je vhodný na prípravu šalátov, polievok, omáčok i na dochucovanie jedál. Konzumácia tekvicového oleja povzbudzuje krvný obeh a napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi.

Tekvica pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.

Tekvica svojím zložením pomáha pri regenerácii pečene.

Tekvica je zásobárňou minerálov meď, železo, horčík a draslík. Draslík pomáha vyplavovať tela prebytočné soli, čím pomáha mierniť reumatizmus a dnu.

Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.

Jedálny lístok na využitie jedál z tekvice, ktoré vám pomôžu zdravo schudnúť.

1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi

Večera – v rúre pečená tekvica s korením

2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica

Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky

Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi

3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou

Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi

4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom

Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami

Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi

Recepty na chutné a nízkokalorické jedlá s použitím tekvice.  

Plnená tekvica s ryžou

počet porcií4

Ingrediencie

  • menšia biela tekvica alebo cuketa
  • mleté mäso
  • varená ryža
  • vajcia
  • soľ
  • cibuľa
  • mletá paprika
  • olej

Postup

Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.

Plnená tekvica s mäsom

počet porcií4

Ingrediencie

  • 1 malá tekvica,
  • 1/2 kg mletého mäsa (chudá bravčovina)
  • cibuľa
  • cesnak
  • čierne mleté korenie
  • červená paprika
  • vajce
  • soľ
  • 1 suchý celozrnný rožok.

Postup

Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.

Tekvicové placky plnené zeleninou

počet porcií4

Ingrediencie

  • 1 tekvica
  • 2 vajíčka
  • mleté čierne korenie
  • vegeta
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • hladká múka na zahustenie
  • olej
  • syr eidam
  • mrazená zelenina

Postup

Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.

Falošná hydinová polievka

počet porcií4

Ingrediencie

  • Vnútorná dužina z tekvice (semenná časť)
  • 1 dcl oleja
  • väčšia mrkva
  • soľ
  • celé korenie čierne a nové
  • vegeta
  • vajce a hrubá múka na strúhance
  • petržlenová vňať

Postup

Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.

Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou

počet porcií4

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • 150g cukiny alebo tekvice
  • 1 zemiak
  • 3 dl vody
  • 1dl mlieka
  • pár kvapiek oleja
  • zelená vňať

Postup

Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Tekvicová polievka s kuracím mäsom

počet porcií8

Ingrediencie

  • 250g tekvice
  • 50g kuracieho mäsa
  • 2 zemiaky
  • 100ml mlieka

Postup

Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.

Tekvicovo-mrkvová kaša

počet porcií1

Ingrediencie

  • 70g tekvice
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • pár kvapiek oleja

Postup

Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.

Cuketovo - tekvicová polievka

počet porcií8

Ingrediencie

  • 1/2 tekvice
  • 1 malá cuketa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kari
  • petržlenová vňať
  • kôpor
  • vegeta
  • bazalka

Postup

Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.

Mixovaná zeleninová polievka

počet porcií6

Ingrediencie

  • mrkva
  • kaleráb
  • zeler
  • petržlen
  • cibuľa
  • cesnak
  • paradajka
  • paprika
  • tekvica s dužinou
  • soľ
  • vegeta
  • olej
  • hladká múka
  • mlieko
  • syr

Postup

Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY