Chudnutie Uvedomte si PREČO PRIBERÁTE, chyby stravovania.

30.05.2017 10:21

Všeobecne platí, že nadváha vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Samozrejme existujú určité obdobia v živote človeka, ktoré sú pre rozvoj nadváhy veľmi priaznivé – u žien hlavne obdobie tehotenstva a obdobie po ňom, ďalej obdobie prechodu, u dievčat obdobie dospievania. Významnou príčinou nadváhy sú aj opakujúce sa stresové situácie a obdobie, kedy sa znižuje pohybová aktivita – nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a pod.

Nadváhu máte vtedy, keď máte na sebe viac tuku ako je zdravé a esteticky únosné.

Pribrať môžete veľmi rýchlo a ľahko, najmä  pri opakovanom nezdravom stravovaní, prejedaní, hladovaní a nedostatkom pohybu. Nadváha a obezita sa žiaľ stáva súčasťou súčasnej doby. Nadmerný príjem energie vedie spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu kalórií vo forme tuku so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami.

Príčin vzniku nadváhy je viacero, ktorá spôsobili vaše priberanie. 

  • Základnou príčinou nadváhy je nepomer medzi príjmom a výdajom energie - kalórií.

O nepomer medzi príjmom s výdajom energie ide vo všetkých prípadoch a môže byť spôsobený:

nadmerným príjmom energie – hlavne zvýšeným prívodom tukov. Tie majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.

nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ ho na tento účel skoro vôbec nepoužívame (sedavý spôsob života, doprava autom, nevykonávanie žiadneho športu), svalovina začne ochabovať a naopak začnú pribúdať tukové bunky. Z toho pramení množstvo problémov – znížená výkonnosť a fyzická kondícia, väčšia  únava, bolesti krížov atď.

  • Genetické dispozície.

Minimálne z 50 %  je obezita podmienená geneticky. Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich potomka je 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

  • Hormonálne vplyvy.

Jedná sa predovšetkým o  zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšenú hladinu hormónov kôry nadľadvín (Cushingov syndrom).

  • Metabolické vplyvy.

Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, vek a stupeň fyzickej aktivity. Existujú však rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. Obezita sa tak môže objaviť aj u osoby, ktorá nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu konzumovaných jedál.

  • Lieky.

Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a tak prispievať k vzniku nadváhy. Jedná sa hlavne o antidepresíva a hormonálne liečivá.

  • Psychologické faktory a stravovacie návyky.

U obéznych osôb je príjem potravy zvýšený v závislosti od vonkajších signálov a emočných situácii (depresia, frustrácia, reakcia na osamelosť, napätie, stres, dlhá chvíľa). Telesná hmotnosť závisí do značnej miery od stravovacích návykov. Výchovou v rodine človek získa nevhodné stravovacie návyky a vďaka nim potom bojuje s nadbytočnými kilami.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Príčinou vašej nadváhy môžu byť aj tieto skryté omyly diétneho stravovania.

Aj v prípade, že sa snažíte stravovať zdravo, nemáte šancu vedieť o správnej výžive organizmu všetko. K získaniu lepšej postavy a k optimálnemu stravovaniu pritom môžu stačiť len tieto drobnosti, ktoré je jednoduché napraviť.

  • Namiesto mäsa pridávate do jedla fazuľu z konzervy.

Fazuľa je veľkým zdrojom vlákniny a bielkovín. No šálka konzervovaných fazúľ môže obsahovať až gram sodíka, čo predstavuje až dve tretiny odporúčanej dennej dávky soli. Ak chcete naďalej používať fazuľu z konzervy, vyberajte si tie bez pridanej soli, respektíve s jej nižším obsahom. Druhá možnosť je, že fazule pred použitím premyjete, obsah soli tým znížite približne o 40 percent.

  • Pri raňajkách konzumujete nelúpané ľanové semienka.

Ľanové semienka obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty, ktoré prospievajú srdcu. Avšak nelúpané ľanové semienka môžu prejsť črevom nestrávené bez toho, aby telo vstrebalo výživné látky. Nelúpané semiačka je preto lepšie pomlieť alebo rozdrviť.

  • Až príliš dôverujete nízkotučným výrobkom „bez cukru“.

Či ide o tuky, cukry, alebo lepok, spoliehame sa na údaje na etiketách výrobkov, ktoré tvrdia, čo strava neobsahuje. Pritom je omnoho podstatnejšie dôsledne si prečítať, čo sa v nej skutočne nachádza. Priemyselne spracované potraviny síce môžu byť bez tuku a cukru, zato plné konzervačných látok a rafinovaných zložiek. Potraviny by mali byť čo najbližšie prirodzenému stavu.

  • Doprajete si síce výživný, no kalorický kokteil.

Je zmysluplné vhodiť do mixéra kombináciu zdravých potravín. Kombinácia čučoriedok, kešu, chia semien, kelu, banánov a kokosového mlieka môže vyzerať ako perfektný výživový elixír. Problematický však je vysoký obsah kalórií. Kokteily, takzvané smoothies, by mali mať maximálne 300 kalórií. Držte sa menších porcií a majte na pamäti, že zelenina a ovocie majú prednosť pred kalorickými orieškami.

  • Výživové doplnky zapíjate kávou

Kofeín môže brániť vstrebávaniu niektorých vitamínov a minerálnych látok vrátane vápnika, železa, vitamínov B a vitamínu D. Okrem kávy obsahujú kofeín aj čaj a kolové nápoje. Kofeínové nápoje pite až hodinu po výživových doplnkoch, ktoré zapijete vodou.

  • Pre zníženie príjmu cukru jete menej ovocia.

Značným zdrojom cukru v strave sú sladené nápoje, nie ovocie. Malinovky neobsahujú žiadne prospešné živiny, zatiaľ čo ovocie poskytuje vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Navyše, na rozdiel od malinoviek to s ovocím väčšinou nepreháňame. Ak sa chcete zbaviť cukru, urobte to na úkor sladených nápojov, nie ovocia.

  • Nezatrasiete obohateným mliekom.

Mliečne alternatívy zo sóje, z ryže, kešu alebo z mandlí sú obohatené o vápnik a vitamín D. Pridané živiny sa v mlieku nedržia rovnomerne a majú tendenciu klesnúť na dno nádoby. Ak nádobou pred použitím nezatrasiete, v prvých dúškoch prospešné vitamíny a minerály nevypijete.

  • Nedávate si vhodný dressing na šalát.

Zelenina obsahuje antioxidanty a vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú napríklad vitamíny A, E a K. Ak si do šalátu nepridáte napríklad olivový olej, prípadne ocot, môžete sa pripraviť o mnohé živiny. Vstrebávaniu prospešných živín môžu pomôcť aj potraviny na báze oleja ako orechy, semiačka či avokádo.

  • Kupujete si nesprávny jogurt.

Jogurt je kvasené mlieko a ako iné fermentované potraviny obsahuje probiotiká, ktoré pomáhajú tráveniu a posilňujú imunitu. Nie všetky jogurty sú však bohatým zdrojom probiotík. V prípade, že sa jogurt zahrial alebo pasterizoval, sú nenávratne preč. Hľadajte slová ako „živé aktívne kultúry“ alebo konkrétne zmienky o prospešných baktériách, ako sú Lactobacillus acidophilus, respektíve Lactobacillus bulgaricus.

  • Často využívate energiu zo športových nápojov.

Športové nápoje by mali nahradiť tekutiny a elektrolyty, o ktoré telo prichádza potením pri náročnom výkone ako futbal alebo maratón. Pre príležitostné návštevy posilňovne a bežný šport sú nevhodné, pretože obsahujú zbytočne veľa cukru a solí. Ak ste sa poriadne nezapotili, najvhodnejšia bude čistá voda.

Fyziologických príčin napchávania prejedania sa je viacero, ktorá vás najviac ovplyvňujú.

  • nezvládnutý stres
  • nuda
  • depresia
  • nezvládnuté chute
  • závislosť ba jedle
  • sladkosti, čokoláda, cukor, kofeín sa môžu stať návykovými látkami.

Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza aj k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a stále  pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova pribrali o  veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus.

Samozrejme potom je veľmi ťažké schudnúť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa  na zloženie jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.

Ako schudnúť zdravo tak, aby ste už konečne schudli a neskôr nepribrali.

Diéty s rýchlym poklesom hmotnosti vedú hlavneúbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia a trvácnosťou schudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.
Vo všeobecnosti sa za zdravé chudnutie považuje chudnutie, ktoré spĺňa nasledovné podmienky:
 1. počiatočné zníženie hmotnosti nesmie byť väčšie ako 10% vašej súčasnej hmotnosti,
 2. priemerný úbytok hmotnosti by mal dosahovať 450 – 900 g za týždeň
 3. zníženú hmotnosť o 10% by ste si mali udržať najmenej 3 mesiace, aby si vaše telo zvyklo na novú  hmotnosť a upravilo podľa nej metabolizmus (spôsob využívania energie z prijatej potravy).

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY