Chudnutie STRAVUJTE sa vhodne a pravidelne počas celého dňa.

08.08.2017 10:20

Dodržiavajte zásadu, pri chudnutí nechoďte spať hladný, ale ani prejedený.

Ideálne. A to nielen pri chudnutí, je jesť  pravidelne, od vyvážených a zdravých raňajok až po ľahkú ale sýtu večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte spať. Nemá význam prestať jesť už o piatej, šiestej hodine, ak nezaspíte skôr ako o polnoci. Na stravu chudobné večere sú zradné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere.

Možno aj vy patríte medzi ľudí, ktorí po celodennom hladovaní dostávajú večer vlčí hlad a zjedia čo vidia. Možno aj vy sa uprostred noci budíte na nepredstaviteľné škvŕkanie v lačnom žalúdku a prvá vaša cesta vedie do chladničky. Takýmto systémom stravovania určite neschudnete.

Pocit sýtosti riadi v tele približne 10 rôznych látok, ale len jedna rozhoduje o hlade. Jedným z hlavných hormónov, ktoré sú zodpovedné za to, že nám škvŕka v žalúdku, je ghrelin. K tvorbe ghrelinu a jeho vylučovaniu dochádza na stenách žalúdka a čriev. Celý tento proces prebieha nepretržite, vo dne i v noci. Najvyššia hladina ghrelinu je nalačno, po jedle opäť klesne. Pokiaľ vás často prepadá vlčí hlad, najskôr máte v krvi viac ghrelinu, než potrebujete.

Keď chcete schudnúť, tak musíte začať so zmenou životosprávy, pravdepodobne aj Vy by ste si ju mali upraviť.

Rady ako sa stravovať vo večerných hodinách, aby ste neskôr neboli hladný a ani nepriberali, ale chudli.

Nahrádzajte

  • Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
  • Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
  • Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na  polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
  • Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
  • Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
  • Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
  • Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom

Dĺžka spánku tiež rozhoduje o tom, či priberáte alebo chudnete.
Vedci zistili, že tým, ktorí spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín narástla denná produkcia ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než  vyspaté osoby. A ešte aj dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy vášho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby sme nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.

Večer sa primerane nasýťte bielkovinami, obmedzíte hlad.
K výkyvom hladiny ghrelínu počas dňa prispieva i to, pokiaľ konzumujete jedlá s veľkým obsahom tuku a cukru. Naopak, najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Udržia ghrelin a tým aj váš hlad spoľahlivo na uzde. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky. Funkcií ghrelinu je viac a nie všetky sa týkajú jedla. Vďaka nemu nám to napríklad myslí najlepšie, pokiaľ máme prázdny žalúdok.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

 

Tuk musíme pri chudnutí počas dňa taktiež konzumovať, vyberte si však zdravý.
Sója patrí k potravinám, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Práve vďaka nim sa stala jednou z najpopulárnejších potravín pre ľudí, ktorí sa držia zdravej životosprávy a chcú svojmu organizmu dodať dostatok bielkovín, vitamíny E a B, vápnik, magnézium, železo, fosfor, horčík i vápnik. Okrem toho obsahuje sója vysoký podiel vlákniny a účinne vyrovnáva hladinu cholesterolu.

V sto gramoch sóje sa nachádza takmer 20 gramov tuku. Keďže však sója neobsahuje žiaden cholesterol, nemusíte sa vôbec obávať, že by tuk zo sóje nepriaznivo vplýval na vaše zdravie či krivky. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, nevyhnutné pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku.

Sója patrí k výživným potravinám, ktoré podporia chudnutie.

Sóju si pri chudnutí môžete pripraviť na viacero spôsobov, pomáha pri chudnutí.
Na obed tofu?! Mäsožrúti radi krútia hlavou nad sójovými výrobkami, no vedzte, že sója nie je top potravinou len vegetariánov, ale aj tých, čo chcú schudnúť nejaké to kilo navyše. Je totiž zdravá, ľahká, výživná a diétna.

Ak aj nemáte mnoho skúseností s úpravou sójových výrobkov, na internete existuje mnoho webstránok, ktoré ponúkajú množstvá receptov a tipov na prípravu jedál. Azda najznámejším je tofu, sójový syr, ktorý sa pripravuje zrážaním sójového mlieka. Dostať údené aj neúdené, tvrdé i mäkšie podobné tvarohu. Samotné tofu môžete použiť do polievok, omáčok, ba aj dezertov a ak ho ochutíte, je výborné aj opekané, či do šalátov. Z mäkšieho tofu si môžete pripraviť výborné sójové nátierky, ktoré sú zdravšou a najmä diétnejšou alternatívou k taveným syrom a margarínom. V obchodnej sieti dostanete aj hotové nátierky, veľmi populárna je napríklad francúzska sójová nátierka či pažítková, ktorá obsahuje tofu.

Skúste sójové mäso.
Najčastejšie zoženiete granulované kocky, ktoré sa najskôr uvaria a neskôr ich môžete pripraviť ako rezne, do omáčok, na spôsob „číny“, ale chutia výborne aj s tarhoňou alebo ryžou. Nie je problém dokonca pripraviť sójové mäso na spôsob sviečkovej, ako rizoto, fašírku, guľôčky, či lasagne. Chutí aj v cestovinách, dôležité je však vedieť ho ochutiť zeleninou, pretlakom, sójovou omáčkou, korením či bylinkami, aby sa prebila jeho nevýrazná chuť.

Ako zvládnuť niektoré problémy stravovania pri chudnutí. 

Problém: Nudíte sa
Ste síce po večeri relatívne sýty, ale na stole je otvorená bonboniéra, čo tam ostala po včerajšej návšteve. No nedajte si takú dobrotu!

Riešenie: Nekompromisne zlikvidujte všetky pokušenia v dosahu a nájdite si aktívny program. Ak máte steper alebo iný posilňovací prístroj, zvládnete sledovanie TV a cvičenie zároveň, čo je nepochybne zdravšie ako keby ste popri prepínaní kanálov maškrtili

Problém: Celý deň len zobkáte drobnosti
Celý deň ste takpovediac o chlebe a o vode, takže po príchode domov vyrabujete chladničku a zbodnete čo vidíte!

Riešenie: Ak viete, že nebudete stíhať, pripravujte si obedy do práce deň vopred. Pokiaľ ste pracovne natoľko vyťažený, že na varenie neostáva ani pomyslenia, môžete využiť služby firiem, ktoré ponúkajú diétny plán na celý mesiac s donáškou troch chodov denne.

Nevýhodou je v tomto prípade finančná náročnosť.

Problém: Jete pravidelne ale nezdravo
Jete síce stále približne v rovnakom čase, ale o zdravom stravovaní a rovnováhe medzi tukmi, cukrami a bielkovinami nemôže byť ani reč.

Riešenie: Pozor na sacharidy a prázdne kalórie, aj na popoludňajšie sladké drinky a kapučína s kolegami. Zvýšte príjem bielkovín prostredníctvom nízkotučných syrov, kyslomliečnych výrobkov, produktov zo sóje či rýb.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY