Chudnutie RYBY vám určite pomôžu SCHUDNÚŤ, RECEPTY na jedlá s rybami.

02.12.2016 10:24

Keď hľadáte potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť, určite zaraďte do svojho jedálneho lístka ryby.

Rybie mäso svojím zložením spĺňa požiadavky zdravej a racionálnej stravy, je ľahko stráviteľné a preto je vhodné na diétne stravovanie.

Mäso z rýb má najväčší obsah živín: vitamínov, bielkovín, jódu, ale aj omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb a sú tiež dôležité pre vývoj mozgu a zraku

Rybie mäso má vysoký obsah vody a minimálne množstvo tukov. Patrí medzi najmäkšie druhy mäsa, má nízky obsah viazacích častí ( šľachy, chrupavky, blany). Pre vysoký obsah vody sa však rybie mäso rýchlo kazí.

Kvalitu a najmä chuť mäsa z rýb ovplyvňuje spôsob prípravy. Aj najchudšie rybacie mäso sa môže stať nezdravým a tučným pokrmom, ak ho napríklad vysmažíte na oleji.

Najzdravších rýb máte možnosť využiť v stravovaní pomerne značné množstvo, napríklad: sumec, langusta, ančovičky, mušle, škvrnitá treska, sleď, makrela, ustrice, ostriež, losos, sardinky a pstruh.

Ak siahnete po produktoch z rýb, vyhýbajte sa rybám v olejovom, prípadne paradajkovom či inak ochutenom náleve. Najvhodnejšie sú ryby vo vlastnej šťave, čerstvé alebo mrazené ryby.

Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak.

Ryby sú významným zdrojom jódu.

Ryby  majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu.

Pri chudnutí sú ryby vhodným jedlom hlavne z dôvodu nižšieho množstva kalórií, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je ich neporovnateľne menej. Dokonca aj tučnejšie druhy rýb, ako napríklad losos, makrela, tuniak či sleď majú lepšie kalorické a výživové hodnoty ako iné druhy mäsa. Dôležité pre vás je, že vás dokážu plnohodnotne a vyvážene zasýtiť.

Častou chybou pri výbere rýb na chudnutie je zamieňanie si rybieho produktu so skutočnou rybou, treska z kelímka a fileta z tresky určite nie je to isté. V prvom prípade ide o zmes majonézy, konzervantov a iných pridaných látok, ktoré s diétou nemajú nič spoločné, v druhom prípade prevažuje skutočné rybie mäso, ktoré si sami pripravíte na požadovaný diétny spôsob.

Ak začnete na chudnutie využívať produkty z rýb, vyhýbajte sa výrobkom v olejovom, paradajkovom či inak ochutenom náleve. Najvhodnejšie sú ryby vo vlastnej šťave, čerstvé alebo mrazené. Z jedálneho lístka nemusíte celkom vyraďovať ani najtučnejšie druhy rýb. Ako sme už povedali, aj tie sú menej kalorické ako iné mäsá a poskytnú vám dostatok potrebných výživový látok pre telo, takže ich len obmedzte.

Kedy je ryba čerstvá a kvalitná.

  • má pružné mäso,
  • má vypuklé lesklé oči,
  • má charakteristickú rybaciu vôňu,
  • má sýtočervené žiabre.

Najčastejšie sa pri príprave stravy využívajú morské ryby vcelku, naporciované, rybie filé a morské živočíchy. Ryby skladujeme v mraziacom zariadení pri teplote - 18°C maximálne 3 mesiace, podľa udanej doby spotreby. Po rozmrazení musíme výrobky z rýb ihneď tepelne spracovať. Nesmiete ich znovu zamrazovať. Ryby rozmrazujeme pomaly a v chladnom prostredí.

Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je  pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.

Pečenie rýb v alobale. Tento spôsob je vhodný na prípravu diétnych jedál. Mäso nebude mať po tejto tepelnej úprave chrumkavú kôrku, ale bude veľmi chutné a šťavnaté. Môžeme si pripraviť aj pikantnejšie upravené ryby. Najčastejšie sa používa pečenie v alobale, ale môžeme použiť aj iné obaly.

Po vypražení necháme ryby odkvapkať, alebo ich uložíme na papierové obrúsky, ktoré vysajú prebytočný tuk. Porcie podávame s plátkom citróna.

Ryby pečieme v celku, alebo pokrájané na porcie. Pečieme ich na panvici, v rúre, alebo v konvektomate. Celé ryby pred pečením posolíme, okoreníme, nezabudnite na brušnú dutinu. Ryby môžeme obaliť v múke, alebo v múke zmiešanou s červenou paprikou.

Pri dusení rýb postupujeme rovnakým spôsobom, ako pri dusení ostatných druhov mäsa, iba tepelná úprava je kratšia.

RECEPTY na JEDLÁ z RÝB, ktoré môžete využiť pri chudnutí.

Ryžový šalát s tuniakom

Suroviny na 4 porcie:

250 g ryža, 1 ks zelená paprika, 1 ks žltá paprika, soľ, olivový olej, 1 PL citrónová šťava, 1 konzerva tuniak v oleji, 5 ks paradajka, 1 ks mrkva

Postup receptu:

Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy. Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance. Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.

Zapečená morská treska s rozmarínom

Suroviny

4 porcie morskej tresky, dve lyžice masla, dve veľké-mäsité paradajky, vetvičku rozmarínu, tri strúčiky cesnaku.
Postup

formu na pečenie potrieme maslom a osolíme, rozložíme do nej tresku, plátky cesnaku a paradajok, okoreníme čerstvo pomletým celým čiernym korením, pridáme natrhaný rozmarín a pečieme 20 minút.
Tuniakove špagety

Suroviny

špagety, syr, 1 cibuľa, 2 strúčky cesnaku, konzerva tuniaka, petržlenová vňať, olej, konzerva celých paradajok, kečup, čierne korenie, soľ

Postup

Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme konzervu paradajok, kečup + soľ, korenie. Povaríme. Medzitým dáme variť špagety. Do hotových pridáme paradajkovú zmes a konzervu tuniaka. Premiešame a navrch postrúhame syr a posypeme petržlenovou vňatkou.

Losos na kyslo

Suroviny

nakrájaný a naporciovaný losos, 1 citrón, maslo, olivový olej, čierne korenie, rozmarín

Postup

Lososa umyjeme a položíme ho na alobal. Malé kúsky masla uložíme po alobale a polejeme lososa olivovým olejom. Okoreníme čiernym korením a rozmarínom. Citrón nakrájame na kolieska a poukladáme na lososa. Zabalíme do alobalu a dáme do rúry na 220 stupňov. Po 15 minútach podávame s pečenými zemiakmi v šupke s maslom.

Rybacie karí

Suroviny

500 g ryby bez kostí, 200g biely jogurt, 2 malé lyžičky polotučného mlieka, 3 cibule, olej, soľ, koreniaca zmes Kari indické, 100 g tvrdý syr

Postup

Rybu nakrájame na kúsky. Jogurt rozmiešame s mliekom a zalejeme ryby. Necháme odležať hodinu v chladničke. Popražíme cibuľu na oleji, pridáme rybu s jogurtom, okoreníme zmesou, soľou. Dusíme kým ryba nezmäkne. Nakoniec pridáme syr. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo ryža.

Pečený kapor na masle

Suroviny

1 porcia kapra 150 g, 1 polievková lyžica masla, soľ, petržlenová vňať, plátok citrónu.

Postup

Kapra osolíme a prudko opečieme na panvici potrenej maslom, Posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkom citróna. Podávame s varenými zemiakmi

Kapor s lečom

Suroviny

150 g kapra, 100 g sterilizovaného leča, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, mletá červená paprika, cesnak, soľ.

Postup

Cibuľu speníme na oleji, pridáme papriku, kapra osolíme a opečieme. Pridáme lečo, rozotrený cesnak. Po zmäknutí kapra podávame s varenými zemiakmi.

Pangasius so zeleninou v alobale

Suroviny na 1 porciu:

  • 150 g pangasiusa
  • 150 g mrazená zelenina
  • 1 ks šampiňóny
  • trochu citrónová šťava
  • trochu olivový olej
  • štipiek mletá červená paprika

 Postup receptu:

Pangasia mierne osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom ho dáme na alobal, kde ho pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec ho zasypeme mrazenou zeleninou, ktorú sme popredu trochu nahriali nad parou. Pridáme aj na plátky nakrájaný šampiňón. Pečieme v ohňovzdornej mise, v trúbe asi 15-20 minút.

Pangasius s kuskusom

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 ks pangasius filety
  • 1 balíček mrazená zeleninová zmes kukurica, hrášok, mrkva
  • 1 šálka kuskus
  • 1 trochu olej
  • 1 podľa chuti provensálske bylinky
  • 1 podľa chuti grilovacie korenie
  • 1 podľa chuti cesnak sušený
  • 1 trochu maslo

Postup receptu:

V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu zalejeme šťavou, ktorá ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarte. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.

Ryba pečená so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg pangasius
  • 2 PL maslo
  • 1 KL bylinková soľ
  • 1 KL korenie na ryby
  • 300 g mrazená zeleninová zmes

 Postup receptu:

Rybu očistíme, pokrájame na menšie kusy. Posypeme zeleninou a koreninami. Na každý kúsok ryby dáma kúsok masla. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 C cca na 40 minút. Podávame s ryžou.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY