Chudnutie RYBY sú výbornou voľbou na chudnutie, RECEPTY.

23.01.2017 06:27

Keď hľadáte potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť, zaraďte do svojho jedálneho lístka ryby.

Ryby obsahujú dostatok kvalitných bielkovín a nenasýtené kyseliny, preto by ste ich mali konzumovať aspoň jedenkrát do týždňa.

Pri chudnutí sú ryby vhodným jedlom hlavne z dôvodu nižšieho množstva kalórií, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je ich neporovnateľne menej. Dokonca aj tučnejšie druhy rýb, ako napríklad losos, makrela, tuniak či sleď majú lepšie kalorické a výživové hodnoty ako iné druhy mäsa. Dôležité pre vás je, že vás dokážu plnohodnotne a vyvážene zasýtiť.

Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby  majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je  pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.

Pri chudnutí je primeraným množstvom konzumovanie rýb dva razy do týždňa.

Častou chybou pri výbere rýb na chudnutie je zamieňanie si rybieho produktu so skutočnou rybou, treska z kelímka a fileta z tresky určite nie je to isté. V prvom prípade ide o zmes majonézy, konzervantov a iných pridaných látok, ktoré s diétou nemajú nič spoločné, v druhom prípade prevažuje skutočné rybie mäso, ktoré si sami pripravíte na požadovaný diétny spôsob.

Ak začnete na chudnutie využívať produkty z rýb, vyhýbajte sa výrobkom v olejovom, paradajkovom či inak ochutenom náleve. Najvhodnejšie sú ryby vo vlastnej šťave, čerstvé alebo mrazené. Z jedálneho lístka nemusíte celkom vyraďovať ani najtučnejšie druhy rýb. Ako sme už povedali, aj tie sú menej kalorické ako iné mäsá a poskytnú vám dostatok potrebných výživový látok pre telo, takže ich len obmedzte.

Ryby obsahujú aj vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, sú výborným zdrojom jódu, stopových prvkov a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov sú zdravým, diétnym jedlom.

RECEPTY na JEDLÁ z RÝB.

Pangas so zeleninou v alobale

Suroviny na 1 porciu:

  • 150 g pangasiusa
  • 150 g mrazená zelenina
  • 1 ks šampiňóny
  • trochu citrónová šťava
  • trochu olivový olej
  • štipiek mletá červená paprika

 Postup receptu:

Pangasia mierne osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom ho dáme na alobal, kde ho pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec ho zasypeme mrazenou zeleninou, ktorú sme popredu trochu nahriali nad parou. Pridáme aj na plátky nakrájaný šampiňón. Pečieme v ohňovzdornej mise, v trúbe asi 15-20 minút.

Pangasius s kuskusom

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 ks pangasius filety
  • 1 balíček mrazená zeleninová zmes kukurica, hrášok, mrkva
  • 1 šálka kuskus
  • 1 trochu olej
  • 1 podľa chuti provensálske bylinky
  • 1 podľa chuti grilovacie korenie
  • 1 podľa chuti cesnak sušený
  • 1 trochu maslo

Postup receptu:

V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu zalejeme šťavou, ktorá ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarte. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.

Ryba pečená so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg pangasius
  • 2 PL maslo
  • 1 KL bylinková soľ
  • 1 KL korenie na ryby
  • 300 g mrazená zeleninová zmes

 Postup receptu:

Rybu očistíme, pokrájame na menšie kusy. Posypeme zeleninou a koreninami. Na každý kúsok ryby dáma kúsok masla. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 C cca na 40 minút. Podávame s ryžou.

Pečená ryba s cuketou a zemiakmi

Suroviny na 5 porcií:

  • 300 g treska
  • 500 g zemiaky
  • 3 ks cukina
  • provensálske korenie
  • čierne korenie
  • kari korenie
  • olej

Postup receptu:

Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.

Rybacie kelové závitky

Suroviny na 6 porcií:

  • 200 g ryby
  • 1 ks kel
  • 200 g mrkva
  • 1 KL bylinková soľ
  • 100 g zeleninová zmes podľa chuti
  • 100 g maslo

Postup receptu:

Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.

Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg ryba
  • 200 g fazuľka zelená
  • 300 g mrazený špenát
  • 2 ks cesnak
  • podľa chuti soľ
  • 5 ks zemiaky
  • 2 PL olej
  • 1 KL korenie na ryby

 Postup receptu:

Na dno pekáča poukladáme zemiaky, zelenú fazuľku a špenát. Premiešame, ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a navrch poukladáme rybu posypanú korením na ryby. Pečieme pri 180C cca 40 min, prikryté v alobale.

Rybie filety so zemiakmi

Suroviny:

  • 800 g zemiaky
  • 4 PL olej
  • 4 ks rybie filety
  • 1 ks citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 ks paradajka
  • 1 zväzok pažítka

 Postup receptu:       

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Zemiaky ošúpeme, opláchneme a osušíme papierovými utierkami. Nakrájame na tenké plátky a rovnomerne ich poukladáme na vymastený plech, pokvapkáme olejom a pečieme dozlatista v rúre asi 30 minút. Rybie filety opláchneme, osušíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pokvapkáme citrónom a varíme v hrnci asi 10 minút. Ochutíme soľou a čiernym korením. Paradajky umyjeme, nakrájame na tenké plátky, uložíme na 4 taniere, osolíme a posypeme nakrájanou pažítkou. Navrch uložíme rybie filety a prikryjeme opečenými zemiakmi. Ozdobíme pažítkou a servírujeme.

Tuniakový šalát

 Suroviny na 4 porcie:

  • 2 konzervy tuniak
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks fenikel
  • 3 ks farebná paprika
  • 4 ks uvarené vajce natvrdo

Dresing:

  • 4 PL olivový olej
  • 4 PL vínny ocot
  • 1/2 cl práškový cukor
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 PL kôpor

Postup receptu:

  • 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
  • 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
  • 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY