Chudnutie REDUKČNÁ DIÉTA má svoje PRAVIDLÁ.

13.02.2017 08:05

Redukčná diéta by sa však pre vás v žiadnom prípade nemala stať hladovkou. Schudnúť 10 kíl za 2 týždne je jednoducho nemožné. Nedajte sa zlákať neserióznymi reklamami, tuky, ktoré ste na seba naberali celý rok, musíte zhadzovať postupne.

Redukčná diéta, často zachádzajúca až do hladovky, je jedným z najčastejších východísk pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Skúšajú ju hlavne tí, ktorí chcú schudnúť čo najrýchlejšie.

Pri redukčnej diéte postupne znižujeme množstvo kalórií, ktoré by mal chudnúci dostávať pri normálnej váhe, na 80 - 70%. Znižovanie kalorického príjmu musí byť v každom prípade postupné a nemá spôsobovať náhle zníženie váhy. Mesačný pokles váhy nemá presahovať 5 až 6 kg. Dietetické opatrenia je najlepšie kombinovať s odporúčanou telesnou námahou (aby sa zvýšil výdaj energie), ako sú telesné cvičenia, prechádzky, ľahký šport, kúpeľ, masáže a pod. V priebehu znižovania váhy nesmiete pociťovať celkovú telesnú a ani duševnú slabosť, búšenie srdca, naopak, vplyvom pokračujúcej liečby organizmu a chudnutia sa budete cítiť lepšie, sviežejšie.

Jedlo si rozdeľte do 5 – 6 malých porcií denne. Musíte začať prvým jedlom hneď ráno po prebudení a posledné jedlo si dajte asi 2 až 3 hodiny pred spaním. (Teda nie o 17:00 hodine ak chodíte spávať po 23:00 hodine).

Nízkokalorická drastická redukčná diéta má jednu obrovskú nevýhodu, spomalí váš metabolizmus a neskôr doslova znemožní vaše pokusy o chudnutie. Telo si po takejto diéte postupne a stále výraznejšie zhoršuje metabolizmus, pripravuje ho na uchovávanie tukov a začína spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií zo stravy. V tele sa pritom vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a vám sa dokonca môže zdať, že naďalej chudnete. Čoskoro však telo spomalí váš metabolizmus až do takej miery, že si začne šetriť tuk na dni, keď dostane málo kalórií. Väčšina z vás je frustrovaných, ak aj naďalej nechudnú a napokon skončia s diétnym režimom. Vaša hmotnosť sa vracia na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí niekoľkými kilami navyše.

Ak chcete schudnúť, nesmiete sa báť jesť tuky. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kurčiat, podľa možnosti aj margarínov a masla. Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% vášho celkového denného príjmu energie by malo byť z tuku. Inak neschudnete a ešte si aj zdravotne ublížite. Uprednostnite však konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, ak sa vám nehnusí, jedzte ich priamo lyžičkou, alebo nakvapkajte na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení. Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý.

Bielkoviny bývajú v zlých diétach na chudnutie zastúpené v nedostatočnom množstve. Pritom práve bielkoviny sú pre chudnutie dôležité, inak riskujete, že telo začne pri nedostatku živín v strave spaľovať  vlastné svaly. Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1,2 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti. (Nie na kilo hmotnosti s nadváhou.) Navyše nie sú bielkoviny, ako bielkoviny. Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniaka vo vlastnej šťave by ste nemali vynechávať. Vhodnou náhradou sú bielkoviny zo strukovín, hlavne zo sóje.

Sacharidy bývajú v zle navrhnutých diétach na chudnutie prijímané spravidla v nadbytku. Veľmi častou chybou je nadmerná konzumácia ovocia – na to si dajte pozor. Ovocie obsahuje taktiež cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať – či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete  džús. Pri chudnutí si povoľte jesť dva kusy ovocia denne. Zvyšok nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne. Ostatné jedlá by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie.  

Denne zjedzte pol kila zeleniny, dva kusy ovocia, malú hrsť orieškov, alebo semien, aspoň 2 lyžice oleja buď na šalát, alebo priamo do úst. Často jedzte ryby, chudé mäso, mliečne výrobky pokojne aj polotučné. Chlieb a pečivo jedzte len celozrnné. Nevyhýbajte sa strukovinám. To všetko si na začiatku chudnutia pred jedením vážte, aby ste mali názor na to, čo jete. A 3 litre čistej vody, alebo čaju denne. Žiadne malinovky, džúsy, koly.

Jedlo by ste mali menej soliť. Predovšetkým treba obmedzovať tuky - na 40 - 50 g denne - ako aj uhľohydráty - na 200 - 250 g denne. Naopak, bielkoviny zvyšujeme na 100 — 120 g denne pre ich priaznivý vplyv na podporu látkovej premeny.

Všetky opatrenia  môžu  mať  len vtedy účinok, ak budú trvalé a ak sa upustí od starých zlozvykov. Pri redukčnej  diéte treba do jedálneho lístku sústavne zaraďovať zeleninu a ovocie jednak pre ich nízku kalorickú hodnotu a jednak pre obsah celulózy, ktorá zvyšuje pohyby a vyprázdňovanie čriev, čo je dôležité najmä u tučných ľudí.

Avšak treba pamätať ešte na jednu vec: kto nemá pevnú vôľu a nevie si nič odoprieť, zníženie telesnej váhy nedosiahne.

Predpísané jedálne lístky bez osvojenia si zásad stravovania vám schudnúť nepomôžu.

Ak by ste prevzali nejaký predpísaný jedálny lístok, musíte sa ním riadiť a ani neviete presne prečo. To je zlé, pretože ak nerozumiete súvislostiam, ľahko spravíte diétne chyby, ani o nich neviete. Neviete, ako reagovať v prípade, že nekúpite niektoré suroviny, ktoré máte zjesť. Mnoho ľudí si napríklad zamieňa žlčníkovú diétu s redukčnou. Majú pocit, že zemiaky sú bezpečné aj v neobmedzenom množstve. Musíte sa naučiť aspoň základy zdravej výživy.

Ako si vhodne pripravovať stravu pri redukčnej diéte.

  • Pri redukčnej diéte upravujeme jedlá normálnym spôsobom: varením, dusením a pečením. Vyprážané pokrmy nepodávame. Obmedzujeme najmä tuky a tie potraviny, ktoré obsahujú veľa uhľohydrátov, ako je múka, cestovina, múčniky, biele pečivo, ryža, krupica i zemiaky.
  • Neodporúčajú sa tieto potraviny: cukor, med, tučné mäso, slanina, ryby v oleji, olejové majonézy, smotana, sladké múčniky, kompóty, lekváre, džemy, likéry, figy, datle, orechy a oriešky.
  • Vhodnými potravinami  sú zelenina, ovocie, čierny chlieb, chudé mäso, tvaroh, jogurt, zobraté mlieko (bez smotany), vajcia, malé množstvo masla pre jeho biologickú hodnotu. Namiesto cukru sladíme pokrmy sacharínom.
  • Pokrmy zahusťujeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo zobratého mlieka alebo vody a múky. Múku môžeme nasucho opražiť, prípadne ňou pokrmy zaprášiť.
  • Zeleninu pripravujeme varením alebo dusením. Upravujeme ju najmä vo forme surových šalátov. Môžeme z nej použiť všetky druhy.
  • Ovocie podávame hlavne surové. Kompóty sladené sacharínom.
  • Čierny chlieb podávame obyčajný alebo celozrnný, slabo natretý maslom.
  • Mäso podávame chudé hovädzie, teľacie, ďalej kurča, holuba, domáceho králika, kozľa, mladú baraninu, vnútornosti, chudé ryby. Mäso varíme, dusíme aj pečieme. Podávame ho so zeleninou alebo s malým množstvom zemiakov, ryže alebo cestoviny.
  • Tvaroh podávame samotný s chlebom alebo zemiakmi, prípadne ako nátierku s maslom.
  • Zo zobratého mlieka pripravujeme bielu kávu, kakao, alebo ho podávame s chlebom alebo zemiakmi. Používame ho aj na prípravu pokrmov.
  • Z vajec pripravujeme predovšetkým samostatné pokrmy, ako volské oká, stratené vajcia, vajcia na mäkko, plnené vaječné omelety, praženicu s cibuľkou, so zelenou paprikou, lečo a pod.
  • Z tukov používame malé množstvo oleja, masla, ktoré podávame čerstvé buď do hotového pokrmu, alebo ho natierame na chlieb.
  • Sacharín  pridávame až do hotových jedál, lebo upravovaný s pokrmom pri vyššej teplote zhorkne. Hotové pokrmy solíme a koreníme mierne, aby zbytočne nevyvolávali smäd.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY