Chudnutie Prehľad KONZERVANTOV a iných E-čiek v POTRAVINÁCH.

03.04.2017 03:58

Keď chcete zdravo schudnúť a stravovať sa bez ujmy na zdraví, kontrolujte aj druh a množstvo takzvaných É-čiek v potravinách.

V dnešnej dobe ročne zjeme až cca 1 kg E-čiek, nakoľko tieto prísady sú úplne všade. Ide o tzv. E-čka - farbivá, zahusťovadlá, arómy, zvýrazňovače chuti, konzervačné látky a pod.

Vo všeobecnosti platí, že E-čka v malom množstve neškodia.

Dajte si pozor, už na raňajky konzumujete E-čka:

- chlieb obsahuje prídavné látky na zlepšenie múky, na predĺženie trvanlivosti, na zlepšenie chuti,

- rastlinné maslo: nemá ani význam písať, ako sa vyrába rastlinné maslo, akými chemickými procesmi musí prejsť, aby bolo roztierateľné aj za studena s chuťou masla,

- saláma: obsahuje iba málo mäsa - ak sa mäso dá povedať tomu, za čo sa vydáva (z kostí sa pod vysokým tlakom vzduchu zoškrabúvajú zostatky mäsa, chrupaviek, šliach a pod. + koža), obsahuje veľa chuťových prísad, napr. nie korenie, ale extrakt z korenia, múka, stabilizátory, farbivá,

- zapijeme to osladeným čajom, čo je zafarbená a ochutená teplá voda, ktorá možno obsahuje aj lístky čajovníka, ale veľmi zlej kvality.

A to boli len raňajky. Ak by sme prešli takto obedom a večerou a na záver spočítali, čo sme všetko pojedli, museli by sme zložiť veľkú poklonu nášmu organizmu, že to dokázal spracovať a využiť pre potreby organizmu.

Aké je zloženie potravinárskych výrobkov ohľadne pridávania E-čok.  

Všetky látky, ktoré sa používajú pri výrobe potravín a zostávajú v nich, sú zložky potravín. V zložení býva uvedené tiež EXXX. Sú to potravinárske prídavné látky, ktoré sa pridávajú do väčšiny balených potravín z technologických, prepravných a skladovacích dôvodov.

Tiež sa pridávajú na zlepšenie senzorických vlastností, teda chute, vône alebo farby. Bez týchto látok by sme sa museli chuťovo rozlúčiť s množstvom už obľúbených potravín. Bez prídavných látok by existovali len potraviny pôvodne čerstvé, zmrazené, sterilizované alebo bohužiaľ skazené. V súčasnej dobe sa v potravinárstve používa približne 300 prídavných látok a 3000 vonných a chuťových zlúčenín.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

 

Prídavné potravinárske látky sa podľa pôvodu dajú rozdeliť do troch skupín:

  • prírodného pôvodu
  • prírodne identické (vyrobené umelo, ale zložením rovnaké ako prírodné)
  • syntetické (v prírode sa nevyskytujú, alebo sa vyskytujú v nepatrnom množstve).

Látky výlučne prírodného pôvodu tvoria značnú časť skupiny prídavných látok. Niektoré z nich dokonca považujeme za mimoriadne prospešné pre náš organizmus. Typickým príkladom je vitamín C alebo kyselina askorbová, ktorá je mimoriadne prospešná pre naše zdravie. Ak ju však nájdeme na etikete pod kódom E 300 stávajme sa opatrnými.

É-čka nemajú byť strašiakom, ale informáciou pre spotrebiteľa, že prídavné látky sa do výrobku dostávajú v súlade s predpismi a že sú neustále pod dozorom.

Charakteristika a členenie É-čiek

FARBIVÁ E 100 až E 199

Výrobcovia ich pridávajú takmer do všetkého, lebo kto už by si kúpil potravinu neurčitej a nepeknej farby?!

Rozdeľujeme ich na :

  • prírodné farbivá, prírodné sa získavajú z rastlín, zo živočíchov či nerastov a väčšinou sú neškodné. Napríklad E 100, kurkumín, je zdraviu prospešný. To isté platí aj o riboflavíne, vitamíne B2, ktorý je označený ako E 101. Obávať sa nemusíte ani chlorofylov schovaných pod značkou E 140, karamelu – E 150 či karoténov označených ako E 160 a, c, d, e.
  • prírodne identické, prírodne identické farbivá majú rovnaké chemické zloženie ako prírodné, len ich vyrábajú chemicky.
  • syntetické, Syntetické farbivá sa vyrábajú z ropných produktov a patria k tomu, čo vaše telo určite nepotrebuje. Väčšinou prikrášľujú potraviny s nízkou výživnou hodnotou.

V Európskej únii nesmú byť pridávané prírodné alebo syntetické farbivá do čerstvých potravín - ovocia, zeleniny, sušeného a kondenzovaného mlieka, čaju a kávy.

Do skupiny tých, ktoré treba obmedziť, patria E 102, 104, 110, ďalej E 122 až 124, E 127 až 129, E 131 až 133, 142, 151, 154, 155, E 180. Najčastejšie ich nájdete v cukrovinkách, žuvačkách, zmrzlinách či povzbudzujúcich nápojoch. Niektoré z nich sú vo viacerých krajinách zakázané.

KONZERVAČNÉ LÁTKY E 200 až E 299

Sú to prídavné látky, ktoré bránia činnosti rôznych mikroorganizmov. Ničia baktérie, kvasinky, plesne i huby, a tým predlžujú životnosť potravín. Pridávajú sa do všetkého, čo má vydržať dva až tri roky. Medzi konzervačné látky patria najmä sorbany E 200 až 203, benzoany a benzoáty E 210 až 219, siričitany E 220 až 227, dusitany i dusičnany E 249 až 252. Zo všetkých konzervantov môžeme s pokojným svedomím za neškodnú označiť asi len kyselinu sorbovú, E 200.
OBMEDZTE:
Kyselinu benzoovú E 210, benzoan sodný E 211 a benzoáty E 212 až 219 označujú niektorí odborníci za rakovinotvorné látky. Pridávajú sa do alkoholických nápojov, piva, sladkostí, pekárenských výrobkov, do horčice aj do nealkoholických nápojov s pomarančovou príchuťou. Dusitany a dusičnany E 249 až 252 sú tiež potenciálnymi karcinogénmi. Nájdeme ich v párkoch, špekáčikoch a iných údeninách. Za najnebezpečnejšie sa však onkológovia považujú  siričitany E 220 až 224.

ANTIOXIDANTY E 300 až E 321

Antioxidanty sú ďalšie látky, ktoré majú predlžovať trvanlivosť potravín, ale tým, že zabraňujú ich oxidácii. Inými slovami, bránia zmenám vznikajúcim pôsobením kyslíka. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej patria aditíva, ktoré pôsobia proti zmenám farby a najčastejšie ich nájdete vo výrobkoch z mäsa. Do druhej skupiny patria látky brániace žltnutiu tukov, preto sa najčastejšie pridávajú do olejov, mastných aj instantných výrobkov, chipsov, dresingov, ale aj do pekárenských produktov, cereálií či čokolády. Za celkom bezpečné môžeme označiť antioxidanty E 300 a E 330, teda kyselinu askorbovú a kyselinu citrónovú. Nemusíte sa obávať ani látok označených ako E 306, 307, 308 a 309. Sú to tokoferoly, vitamíny E.

Vzdušný kyslík je hlavnou príčinou kazenia potravín, pretože chemicky reaguje a vytvára rad zlúčenín, ktorých toxicita môže ohroziť zdravie človeka. Preto sa okrem iného kazia tuky a oleje. Antioxidanty majú tomuto procesu zabrániť alebo ho spomaliť. Používajú sa látky prírodné i syntetické, napr. z ekonomických dôvodov umelo vyrábaná kyselina askorbová (vitamín C), tokoferol (vitamín E), ktoré sa inak vyskytujú v prírode. Problematické sú napr. butylhydroxianisol (BHA) označovaný ako E 320 a butylhydroxitoluén (BHT) označovaný ako E 321.
Prakticky všetky balené potraviny, ktoré nájdeme v obchode obsahujú antioxidanty. Na dovážaných jablkách a hruškách je použitý k úprave povrchu etoxiquín, ktorý zabraňuje vzniku škvrnitosti pri skladovaní a doprave. Prírodné antioxidanty možno používať v nevyhnutnom množstve, umelé možno pridávať len do čerstvo vyrábaných tukov s výnimkou masla najlepšej akosti. V tukoch s dlhšou záručnou dobou než 3 mesiace môžu byť použité i syntetické.

OBMEDZTE:
Z antioxidantov môžu varením a pečením vzniknúť jedovaté látky. Pozor dávajte najmä na antioxidanty E 310, 311, 312, takzvané galáty, a látky E 320 a 321, tie sú pre zdravie škodlivé. Nachádzajú sa v tukoch a olejoch určených na hromadnú výrobu, v sypkých zmesiach na prípravu koláčov, v obilninových snackoch či sušenom mlieku v automatoch.

SOLI, KYSELINY A LÁTKY POVZBUDZUJÚCE CHUŤ E 500 až E 637

Sú to buď prírodné, alebo syntetické aditíva, ktorých úlohou je zvýrazniť pôvodnú chuť a vôňu potraviny. Práve sem sa zaraďujú chronicky známe glutamany s povesťou, ktorá je horšia ako ich skutočné účinky. Výskumom sa už potvrdilo, že takzvaný syndróm čínskych reštaurácií, keď je človeku po jedle zle a opuchnú mu oči či pery, nespôsobuje glutaman sodný, ako sa predpokladalo, ale omáčka z kôrovcov či kvasená sója. Napriek tomu odborníci tvrdia, že keď sa do prázdneho žalúdka dostanú viac ako tri gramy glutamanu sodného, prejaví sa ľahká reakcia neznášanlivosti. Denná prijateľná norma je cca 12 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Dojčatám sa glutamany dávať nesmú.
OBMEDZTE:
Dávajte pozor na množstvo glutamanov E 620 až 625, ktoré prijímate. Čím menej, tým lepšie. Nebezpečné môžu byť aj látky označené ako E 554 až 559. Niektorí vedci ich totiž stále spájajú s rozvojom Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby.

EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY A ZAHUSŤOVADLÁ E 322 až E 495

Emulgátory používajú výrobcovia vtedy, keď potrebujú spojiť dve nespojiteľné látky, napríklad tuk a vodu. Stabilizátory potom spôsobia, že sa znovu nerozdelia. Preto obe skupiny najčastejšie nájdete v margarínoch, majonézach, rozličných nátierkach, ale aj v chlebe a pekárenských výrobkoch, ktorým majú zväčšiť objem a zabezpečiť, že zostanú mäkké aj niekoľko dní. Zahusťovadlá sú látky, ktoré zvyšujú viskozitu niektorých potravín a zahusťujú ich. Sú prevažne rastlinného pôvodu, bývajú to modifikované škroby, rastlinné gumy a celulózy. Keďže viažu vodu, využívajú ich na šetrenie pôvodnej, drahšej suroviny. Nájdete ich v jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch, polievkach, zálievkach a omáčkach. Väčšinou sú neškodné, napríklad pektín, E 440, ktorý je z ovocia a zo zeleniny, alebo agar, E 406, ktorý sa získava z morských rias.

Najznámejším prírodným emulgátorom je vajce, ktoré sa používa k výrobe majonéz a k viazaniu omáčok. Tu je hlavným činiteľom lecitín (E322), ktorý je dnes z ekonomických dôvodov vyrábaný zo sójových bôbov. Emulgátor spojuje 2 fázy, napr. olej a vodu, ktoré sa za normálnych okolností nemiesia, takže znižuje povrchové napätie. Mnohé z nich sú neškodné, ale polyfosfáty (E450) používané k nakladaniu údeného mäsa vrátane šunky nie sú zbavené podozrenia z vedľajších účinkov. Slúžia v skutočnosti k tomu, aby ukryli lacnú súčasť potravín, teda vodu, tak aby by to spotrebiteľ nespoznal. Obsahuje ich i mrazená hydina, čo umožňuje v tomto polotovare ukryť enormné množstvo vody. Emulgátory i stabilizátory sa používajú tiež preto, aby sa ukryl skutočný obsah tuku. Je možné, že saláma vyzerá nemastne a pritom obsahuje až 40% tuku.
OBMEDZTE:
Emulgátory a stabilizátory už nie sú také bezpečné. Napríklad v susednom Česku sú zakázané látky označené ako E 430, 431, 433 či E 480, pretože ich viacerí odborníci považujú za mimoriadne škodlivé, až rakovinotvorné.

SLADIDLÁ A INÉ ADITÍVA E 900 a viac

Sladidlá sú látky oveľa sladšie ako prírodný cukor, no dodávajú menej energie, preto sa s obľubou využívajú pri výrobe takzvaných light potravín alebo produktov pre diabetikov. Pridávajú sa najmä do limonád a sladených nápojov. Medzi ostatné aditíva zaraďujeme napríklad rozpúšťadlá či leštiče.
OBMEDZTE:
Umelé sladidlá veru nie sú pre náš organizmus nič dobré. Najznámejšie sú acesulfám E 950, aspartám E 951 a sacharín E 954. Všetky tri sa označujú ako látky, ktoré môžu mať vplyv na rozvoj rakoviny.

Tzv. dobré éčka – priaznivé pre zdravie

E 100 – kurkumín (je napríklad v kari korení, znižuje hladinu tzv. zlého cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého) E 101 – riboflavín, vitamín B2 (farbí cereálie, dôležitý pre imunitný systém, chráni pred šedým zákalom, zmierňuje migrény) E 160 a – karotény (syry, zmrzliny, majonézy, neutralizuje voľné radikály, je účinnou prevenciou chorôb srdca) E 161 b – luteín (mliečne výrobky, šalátové zálievky, znižuje riziko rakoviny pľúc) E 170 – uhličitany vápenaté (kakao holandského typu, nevyhnutné pre zdravé zuby) E 300 – vitamín C (džúsy, antioxidant v nealko nápojoch) E 306 – E 309 – vitamín E (rastlinné tuky, pôsobí ako antioxidant, zvyšuje imunitu) E 406 – agar (tavené syry, želé, má mierne preháňavý účinok) E 410 – karubín (nápoje, cukrovinky, syry, pomáha znižovať hladinu cholesterolu). Ďalšie priaznivo pôsobiace látky E: 140, 150a, 160 a, c, d, e, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 410, 440, 901, 948. É–čka  prijateľné pre organizmus E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334, 350-352, 363, 406, 460, 470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103
Príklady tzv. zlých éčok v potravinách živočíšneho pôvodu (alergény)

E 102 - Tartrazín ( mliečne výrobky), E 122 - Azorubín ( jogurty),  E 154 – farbenie údených rýb, E 160 b – Annato ( mliečne výrobky), E 407 – Karagenan ( Mäsové a mliečne výrobky)

žlté farbivo Tartrazin E102, červený amaranth E123, červený Erythrosin E127, ale aj červený azorubin E122 a Červeň 2G E128, E 410-Polyoxyletylén/8/stearát, E 406 – Agar, E 420 – Mannit, E 422 – Glycerín. É-čka menej vhodné pre organizmus  E: 150 b, c, d, 153, 160 b, f, 171, 200, 202, 203, 261,263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407, 415-418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463-466, 469,470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514 –517, 524 –530, 554 -559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965, 966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520. É-čka nepriaznivo pôsobiace na organizmus E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343, 355-357, 380, 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 - 523, 535, 536, 538, 541, 620 – 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201,1202, 1204, 1410,1412-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518. É-čka so škodlivými účinkami na organizmus E: 102, 104, 110, 122-124, 127-129, 131-133, 142, 151, 154, 155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250 (dusitany!), 284,285, 310-312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY