Chudnutie Prečo využívať MEDVEDÍ CESNAK a CESNAK pri DIÉTE, RECEPTY.

24.03.2017 04:01

Cesnak má neoceniteľné antibiotické účinky. Bojuje nielen proti baktériám, ale aj vírusom a plesniam. Antivírusový účinok cesnaku oceníte hlavne v období prechladnutí a chrípok.

Cesnak je tiež účinným antioxidantom, spomaľuje starnutie a predlžuje život. Zlepšuje trávenie a stav črevnej mikroflóry.

Ak cesnak konzumujete pravidelne prospieva činnosti srdca, znižuje krvný tlak, čistí cievy od tukových usadenín a zlepšuje celkové prekrvenie tela. Čistí krv, znižuje jej zrážanlivosť a tým pomáha predchádzať infarktu a mŕtvici. Prekrvuje mozog, čo má pozitívny vplyv na pamäť a myslenie.

Do svojho jedálneho lístka by mali cesnak zaradiť aj diabetici, pretože znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje tvorbu inzulínu.

Cesnak je neodmysliteľnou ingredienciou našej kuchyne hlavne kvôli jedinečnej chuti a veľmi výraznej vôni. V mnohých krajinách si nenašiel svoje uplatnenie, hlavne kvôli špecifickému zápachu. Okrem vynikajúcich chuťových vlastností má blahodarné účinky na naše zdravie, zlepšuje aj proces chudnutia.

Cesnak je vynikajúcim zabijakom baktérií a vírusov, je prírodným liečiteľom na mnohé zdravotné problémy.
Na dobré antibakteriálne a antivírusové liečebné účinky cesnaku vplývajú najmä jeho sírne zlúčeniny, hlavne alicín
, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Antibiotický účinok sa pod vplyvom vyššej teploty pri jeho použití zastavuje.

Cesnak obsahuje aj vitamíny B1, B2 a C a množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad jód, draslík, sodík, vápnik, železo i kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín.

Vďaka svojím účinným zložkám dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu v pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi. Potvrdilo sa, že cesnak znižuje tvorbu "zlého" cholesterolu, ktorý prispieva k ateroskleróze a podporuje "dobrý" cholesterol, ktorý napomáha vylučovanie nežiaducich tukových látok.

Cesnakový  recept na zníženie cholesterolu je veľmi jednoduchý. Okrem cesnaku potrebujete už len citróny a vodu. Šťavu zo štyroch citrónov prevaríte s litrom vody a necháte vychladnúť. Pretlačíte osem strúčikov cesnaku a všetko spolu premiešate. Týždeň počkáte, kým sa zmes odleží, potom pite každé ráno a večer jednu polievkovú lyžicu tohto lieku.

Cesnak prospieva aj srdcu, znižuje krvný tlak a pôsobí preventívne i liečebne pri usadzovaní tukových čiastočiek v tepnách a pri strate ich pružnosti.
Cesnak podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela
.

Cesnak znižuje zrážanlivosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín, preto tým, ktorí ho konzumujú pravidelne, hrozí menšie riziko upchania ciev.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Cesnak zlepšujú prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti.

Cesnak podporuje uvoľňovanie noradrenalínu, čím mobilizuje spaľovanie tukov. Cesnak zabíja škodlivé baktérie v črevách, čím pomáha predchádzať plynatosti a hnačkám.

Cesnak sa častejšie používa pri chudnutí aj z dôvodu , že potláča chuť do jedla. Znižuje pocit hladu tým , že stimuluje centrum sýtosti v mozgu .

Ak chceme, aby sa účinky cesnaku prejavili čo najviac, mali by sme rozhrýzť a zjesť jeden strúčik cesnaku denne v surovom stave. Nepríjemnému pachu sa vyhnete, keď po jeho zjedení vypijete šálku čerstvého mlieka.

Pri chudnutí rastie význam cesnaku tým, že cesnak pôsobí proti akumulácii tuku utlmením tvorby bielkoviny, ktorá transportuje tuk do buniek. Na konzumáciu sa odporúča starší cesnak. Čerstvý môže mať niektoré nežiadúce účinky.

Častejšie užívanie cesnaku vám výrazne pomôže pri chudnutí.

Cesnaku sa vždy pripisovali doslova nadprirodzené účinky. Ľudia už dávno zistili, že má zázračné antibakteriálne účinky, znižuje tlak, podporuje chuť do jedla či lieči tráviace ústrojenstvo.

Predpokladá sa, že cesnak je účinný aj v prevencii proti rakovine. Antivírusové pôsobenie cesnaku oceníte najmä v období chrípok, pri prechladnutí či pri iných chorobách dýchacích ciest. Keď sa zhlboka nadýchnete arómy cesnaku, vyčistí sa vám upchatý nos lepšie ako nosnými kvapkami.

Aj keď je cesnak chutným obohatením mnohých jedál, jeho priaznivé účinky sa pri tepelnom spracovaní úplne zničia. Teplo totiž ničí hlavnú účinnú látku allicín. Jedna minúta v mikrovlnnej rúre alebo 45-minútové varenie či pečenie v rúre priaznivé účinky cesnaku úplne likviduje. Preto sa odporúča pridávať cesnak do jedál až tesne pred dokončením tepelnej úpravy.

Cesnak získal označenie bojovníka proti chorobám už v dávnej minulosti a dodnes si ho vďaka svojim vlastnostiam udržuje.

Ako si správne vybrať cesnak.

Cesnak kupujte len taký, ktorý je na dotyk tvrdý a nemá žiadne výhonky. Dajte si pozor na akýkoľvek náznak hniloby. Ak máte na výber kupujte radšej domáci cesnak, ktorý je chuťovo oveľa viac výraznejší ako čínsky, ktorý dostať bežne v obchodoch. Skladujte ho na suchom a chladnom mieste, pretože vo vlhkom prostredí môže splesnieť alebo začať klíčiť. Dnes už sa dá kúpiť v čerstvom stave, sušený na plátky, konzervovaný alebo v podobe granulátu.

Ako sa zbavíte cesnakového zápachu.

Nejeden z nás by si dal cesnak aj častejšie, ale ľudia so spoločenskými kontaktmi si ho môžu dovoliť nanajvýš cez víkend. Inak ich nepríjemný zápach prezradí. Cítiť ho nielen z ústnej dutiny, ale aj z pokožky. Cesnaková silica totiž prejde črevnými stenami do krvného obehu a potom sa vylučuje nielen tráviacim traktom, ale aj pľúcami a pokožkou. Nepríjemný zápach zmiernite, keď si ústa vypláchnete vodou a potom rozžujete petržlenovú vňať alebo zrnko kávy, prípadne ho zapijete teplým mliekom.
Ako si správne pripravovať cesnak, aby ste využili jeho vlastnosti.
Bez cesnaku sa nezaobíde mnoho slovenských jedál, napríklad cesnačka, zemiakové placky, langoše alebo cesnaková nátierka. Môžete ho pridať do slaných koláčov, dochutiť ním domáci chlieb alebo opečené hrianky. Je potrebný na prípravu diviny, používa do sa do údenín, karbonátok, omáčok, majonéz, šalátov, polievok, pri domácich zabíjačkách, do zemiakových jedál.  

Z byliniek je cesnak možné kombinovať s rozmarínom, tymianom, oreganom, bobkovým listom či kmínom. Jeho chuť ešte viac vynikne v kombinácií s cibuľou. Dokonale dopĺňa chuť zeleniny, ako napríklad cuketu, papriku, paradajky, brokolicu, špenát či karfiol.

Keď naložíte olúpané strúčiky cesnaku do fľaše s olejom, získate aromatický olej do šalátov.

Najlepšie je jesť cesnak surový. Užitočné zložky sú totiž prchavé a ľahko sa rozptyľujú, takže nie je zaručené, že sa pri prudkom varení jeho blahodarné účinky neredukujú, prípadne úplne nestrácajú. Varom sa podstatne znižuje pôvodný vysoký obsah vitamínu C a zastavením enzymatickej premeny alicínu sa zmenšuje aj antiseptický účinok.

Výborný pre zdravie je aj drvený cesnak. Pri takto upravenom cesnaku sa lepšie uvoľňujú liečivé zložky síry. Aby sa však dostali výživné látky do organizmu v čo najväčšom množstve, jedzte ho čo najskôr po rozdrvení.

Cesnak vždy šúpte i krájajte nožom z nehrdzavejúcej ocele a strúhajte na nehrdzavejúcom strúhadle. Pri krájaní používajte mierne navlhčenú doštičku z tvrdého dreva. Cesnak je ideálnou prísadou do jedál, ktoré sú olejové či mastné. Zlepšuje totiž chuť i trávenie.

Cesnak tak ostro nezapácha, keď ho ponoríme na 5 minút do osolenej vody. Až potom pridávame do pokrmu.

Cesnak uchovávame na zimu v tuku. Očistený cesnak (asi 250 g) pomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame so 100 g soli. Pridáme ho do 100 g rozpusteného stuženého pokrmového tuku, zohrievame a miešame. Keď zmes pení, odložíme ju z ohňa a necháme vychladnúť. Po úprave cesnak naplníme do obyčajných pohárov a dobre uzatvoríme.

Cesnak uchovávame aj v uhorkovom pohári zaliaty osolenou vodou. Na 1000 ml vody použijeme 300 g soli. Zatrasením vytlačíme z pohára vzduchové bubliny, pohár dobre uzatvoríme a uložíme v studenej a tmavej miestnosti.

Cesnakom koreníme až hotové pokrmy, pretože inak strácajú vôňu i chuť.

Cesnaková pasta niekedy vydrží až do novej úrody. Pomelieme 500 g zdravého očisteného cesnaku. Dobre premiešame so 150 g soli, naplníme do pohárov so závitovým uzáverom, na povrch dáme vrstvičku soli a viečko dobre upevníme. Pohár zabalíme, pretože cesnaku škodí svetlo. Pri plnení obsah dobre potrasieme, aby v pohári bolo čo najmenej vzduchu.

Cesnakový zápach z úst zmizne, keď vypijeme trochu mlieka, pohryzieme zrnko kávy alebo kúsok petržlenovej vňate.

Prečo cesnak zhorkne. To sa stáva vtedy, keď ho pridlho pražíme. Preto ho dávajme do panvice vždy len na chvíľu.

Ako sa krája cesnak. Najvhodnejšie je cesnak pretláčať. Ak ho krájame, vždy režeme hrubšie plátky a posypeme ich soľou. Tak sa lepšie uvoľňujú aromatické látky. Potom kúsky roztlačíme nožom naplocho.

Kedy má cesnak jemnú chuť.  Keď hrniec alebo misu vytrieme prerezaným strúčikom cesnaku. Alebo keď dusíme v pokrme neolúpaný strúčik a pred podávaním ho z neho vyberieme.

Cesnakový dressing – príprava.

Nadrobno pokrájaný alebo prelisovaný cesnak (počet si zvoľte podľa chuti, optimálne sú dva stredne veľké strúčiky) premiešame s acidofilným mliekom, jogurtom alebo zakysankou, dochutíme bylinnou soľou alebo aj čerstvými bylinkami.

Medvedí cesnak

Medvedím cesnakom sa táto jarná bylina nazýva pre jeho výraznú cesnakovú vôňu. Ľudia si napriek výraznej vôni mýlia cesnakové lístky s konvalinkovými, ktoré sú veľmi jedovaté.

Medvedí cesnak je účinná liečivá bylina, ktorá má mnoho stranné využitie. Jeho najväčší prínos je v posilnení imunity, srdcovo-cievneho systému, prečistení organizmu, podporuje trávenie, zlepšuje stolicu a prečisťuje dýchacie cesty.

Medvedí cesnak je vynikajúcou bylinou v boji proti celulitíde.

Aké látky obsahuje medvedí.

Medvedí cesnak obsahuje skryté cenné látky, ktoré z neho robia úžasnú liečivú a chutnú bylinu. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, draslík, sodík a vitamíny B a C.

Nutričné hodnoty medvedieho cesnaku v 100g.

Energia Kcal 22

Bielkoviny

2,8 g

Sodík

80 mg

Sacharidy

3,7 g

Draslík

560 mg

Vápnik

2,1 g

 

 

Aké účinky má medvedí cesnak na zdravie.

Podporuje imunitný systém a zlepšuje ochranu zdravia, antiseptické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela.

Zlepšuje a hojí poranenia kože

Prečisťuje a zlepšuje: dýchacie cesty (kašeľ, hlieny, zápal), pečeň a krv, močové cesty a obličky

Podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a odstraňuje plynatosť

Znižuje vysoký cholesterol z krvi, znižuje vysoký krvný tlak, účinná prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Močopudný účinok odvodňuje nadbytočnú vodu z tela.

Upokojuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, zlepšuje funkciu mozgu a pamäti.

Ako uskladňovať medvedí cesnak.

Medvedí cesnak má najväčší účinok hneď po odtrhnutí. Medvedí cesnak sa nedoporučuje sušiť, pretože touto metódou prichádza o všetky liečivé zložky a tým pádom aj účinky. Medvedí cesnak je najlepšie skonzumovať ihneď po odobratí, ak však nemáte inú možnosť uchovajte ho aj v chladničke v uzatvárateľnej nádobe, ak ho skonzumujete do troch dní. Ak ho použijete neskôr, tak ho zamrazte.

Medvedí cesnak môžete jednoducho pridať do akéhokoľvek jedla. Najčastejšie sa používa do polievok, ryže, nátierok, ku mäsu, cestovinám do zemiakov a podobne. Netreba sa báť jeho možností použitia. Tepelná úprava neznehodnocuje živiny v cesnaku, takže pokojne ho varte, duste, pečte alebo grilujte. 

Medvedí cesnak ako korenie – umyté listy usušte a nechajte prirodzene vysušiť. Toto korenie potom používajte do varenia, pečenia, grilovania alebo len tak ako čaj.

RECEPTY na jedlá s využitím MEDVEDIEHO CESNAKU.

Vajíčka plnené medvedím cesnakom

Suroviny

natvrdo uvarené vajíčka, maslo v izbovej teplote, medvedí cesnak, olivový olej, píniové oriešky, soľ a čierne korenie, štipka wasabi alebo zázvorovej pasty

Postup

Spolu vymixujeme uvarené žĺtka, medvedí cesnak, píniové oriešky aj s olivovým olejom a soľou. Môžeme pridať čili kvôli ostrosti. Lyžicou vmiešame wasabi alebo zázvorovú pastu. Do uvarených bielkov rozdelených na polovice vtrieme pastu a necháme chladiť aspoň pol hodinu pred podávaním. Ak píniové oriešky úplne nerozmixujete, plnka vo vajíčkach bude prekvapivo a príjemne chrumkavá.

Jemná polievka z medvedieho cesnaku

Suroviny

za hrsť čerstvých listov medvedieho cesnaku, zeler, zemiaky, soľ, čierne korenie, smotana ovsená alebo sójová.

Postup

Na masle podusíme a do zlatista opečieme pokrájané zemiaky a zeler (2:1), kto nemá rád zeler, môže ho vynechať a namiesto neho dokrájať zemiak. Zalejeme vodou, posolíme a varíme do mäkka. Do tohto vývaru vhodíme pokrájaný medvedí cesnak, pomiešame aby zmäkol a rozmixujeme na pyré. Jesť sa dá už takto, rozriedená s vývarom zo zemiakov, ale pre zjemnenie chutí môžeme doplniť smotanou. Na záver dochutíme čiernym mletým korením z mlynčeka. Do polievky môžete dať aj mrkvu, mladú žihľavu, karfiol...

Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu

Ingrediencie:

150g polohrubej špaldovej múky, 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 100g špaldovej krupice, 2 vajíčka, 1 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, za hrsť medvedieho cesnaku

za hrsť špenátu, štipka sódy bikarbóny, 1ČL kurkumy. Pripravujte ako halušky.

Nátierka z medvedieho cesnaku a rias

Suroviny:

450 g jemného smotanového tvarohu, 1 hrsť čerstvého špenátu, 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku´, štipiek soli, 1 dl kvalitného olivového oleja, 1 PL ľanu, 2 PL sezam, 2 PL odrezkov Nori rias, alebo ak máte nemáte nakrájajte si z plátu na suši.

Všetko spolu zmixujeme a dosolíme až na záver.

Pečený pstruh s cuketou a medvedím cesnakom

Suroviny

1 ks pstruh, menšia cuketa, maslo s medvedím cesnakom, morská soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, citrón

Postup

Rybu očistíme a umyjeme, posolíme zvnútra aj zvonku, posypeme čiernym korením a paprikou. Navrch položíme 2 - 3 plátky masla s medvedím cesnakom, ktoré sme si vopred pripravili. Cuketu umyjeme a pozdĺžne narežeme, naukladáme k rybe, ochutíme soľou a korením. Pečieme vo vyhriatej rúre. Podľa potreby na tanieri pokvapkáme šťavou z citróna.

Maslo s medvedím cesnakom

Suroviny

40 g maslo, 1 ks varený žĺtok, 3 lístky medvedí cesnak, 1 KL citrónová šťava, podľa chuti

mleté čierne korenie a soľ

Postup

Zmäknuté maslo, uvarený žĺtok, posekaný na drobno medvedí cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu dobre vymiešame.

Nátierka z medvedieho cesnaku a mladej cibuľky

Suroviny

10 ks medvedí cesnak, 1 viazaničku mladej cibuľky, 1/2 ks citrón, 1 ks tofu, mleté čierne korenie, soľ, sójová omáčka

Postup.

Cibuľku rozmixujeme s tofu syrom a šťavou z citróna na kašu. Potom pridáme medvedí cesnak a opäť rozmixujeme. Osolíme, okoreníme a pridáme sójovú omáčku podľa chuti (asi 1 KL).  Nátierku dáme odležať do chladničky na hodinku a potom môžeme podávať s pečivom.

Losos s omáčkou z medvedieho cesnaku

Suroviny

medvedí cesnak, 100 ml suché biele víno, 200 ml smotana na šľahanie, 1 PL olej, 1 PL maslo, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ, filety z lososa, citrón

Postup

Dáme variť zemiaky, tie budú príloha. Na panvicu si dáme rozpáliť olivový olej s kúskom masla, lososa umyjeme, osušíme papierovou utierkou, okoreníme, osolíme a opečieme z oboch strán len krátko 5-6 minút. Lososa vyberieme a odložíme do tepla. Na panvicu dáme trochu oleja, pridáme umytý, na hrubo nakrájaný medvedí cesnak, krátko orestujeme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom, solíme veľmi opatrne, alebo až na záver. Pridáme biele suché víno a krátko povaríme. Ak nemáte alebo nechcete použiť víno, pridajte šťavu z jedného citróna, bez toho to totiž nebude vôbec dobré. Keď sa víno trochu odparí pridáme sladkú smotanu. Hrudku masla, už len krátko povaríme... celá príprava netrvá viac ako 10-12 minút. Krém rozmixujeme a ak treba dochutíme, výborné je dať na záver pár kvapiek citrónu. Omáčku podávame s lososom a uvarenými zemiakmi roztlačenými a vymiešanými s maslom.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY