Chudnutie Prečo využívať BROKOLICU a KARFIOL pri akejkoľvek DIÉTE.

25.05.2017 10:23

Veľkou výhodou brokolice a karfiolu je ich nízka kalorická hodnota, sú chutné, môžete si ich pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol i brokolica majú dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v nich obsiahnuté pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.

Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol a brokolicu.

Z karfiolu a brokolice si môžete pripraviť veľké množstvo diétnych a pritom chutných jedál, s ktorými výrazne znížite svoju dennú kalorickú spotrebu a pomôžu vám schudnúť.

Karfiol obsahuje len minimum tukov, čo ho radí k najvhodnejším diétnym potravinám. Jeho výhodou je, že si ho môžete pripraviť počas celého roka. Nízka kalorická hodnota jedla z karfiolu zabezpečí jej ľahké spálenie, podporí spaľovanie podkožného tuku a zintenzívni zlepšovanie metabolizmu.

Brokolica je vhodnou diétnou zložkou stravy počas chudnutia. Brokolica urýchľuje metabolizmus a zlepšuje celkový zdravotný stav chudnúcej osoby. Pomáha ľuďom trpiacimi zápchou a problémami s tráviacim traktom. Veľkou výhodou brokolice je jej minimálna kalorická hodnota.

Karfiol – biela zelenina zdravia a pomocník chudnutia.

Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu. Karfiol obsahuje len minimum tukov.

Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky. Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je však len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.

Vďaka obsahu výživných látok preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.

Ako si  správne pripraviť karfiol, aby vám chutil a mal čo najmenej kalórií.

Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.  

Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.

Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku. Karfiol nesmieme variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.

Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.

Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Výživové hodnoty karfiolu.

1 kg karfiolu obsahuje:

            Obsah v g:

            Voda             916

            Bielkoviny        25

            Lipidy                3

            Sacharidy         39

            Vláknina            9

            Minerály:          Obsah v mg:

            Draslík            3300

            Fosfor               540

            Sodík                160

            Vápnik              200

            Horčík              170

            Železo                  6

            Vitamíny:          Obsah v mg:

            C                      700

            B1                    1.1

            B2                       1

            B6                       2

            Niacín                  6

BROKOLICA – zelená zelenina zdravia a utešený pomocník chudnutia.

Brokolica je považovaná za jednu z najzdravších potravín sveta. Brokolica sa považuje za predchodcu karfiolu a odlišuje sa od neho hlavne stupňom deformácie kvitnúcej časti. Brokolica je  najzdravším druhom zeleniny. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.

Jedna hlavička brokolice obsahuje až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu C potrebnú pre človeka. Brokolica je bohatým zdrojom horčíka, draslíka, železa, zinku, vitamínu E, fosforu, selénu a kyseliny listovej.

Brokolica pozitívne vplýva na správne fungovanie metabolizmu a jej konzumácia sa odporúča aj  ľuďom postihnutým zápchou či problémami s tráviacim traktom.

Ružice brokolice sú bohaté na chlorofyl, preto sú žltozeleno až trávovozeleno sfarbené. Existujú však aj odrody s modrofialovou farbou.

Brokolica obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len minimum sacharidov.

Je bohatým zdrojom rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsob, že v žalúdku napučí a zabezpečí dlhotrvajúce nasýtenie. Je teda ideálna pri chudnutí…

Brokolica sa pestuje ako karfiol, pričom je menej náročná na technologický postup. Chuťovo je podobná karfiolu a najčastejšie sa pripravuje varením ako špargľa. Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C. 100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.

Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.

Liečivé účinky brokolice.

·  pôsobí preventívne proti infekciám

·  vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu

·  stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín

·  posilňuje činnosť svalov

·  podporuje imunitný systém

·  posilňuje srdce a krvný obeh

·  podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom

Výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú výživovú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, aby vášmu telu budú chýbali životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal.

Výživové hodnoty brokolice.

1 kg brokolice obsahuje:

            Obsah v g:

            Voda             897

            Bielkoviny        33

            Lipidy                2

            Sacharidy         44

            Vláknina          13

            Minerály:          Obsah v mg:

            Draslík         4600

            Vápnik         1100

            Fosfor            820

            Sodík             130

            Železo             13

            Vitamíny:          Obsah v mg:

            A         3.2

            B1       1

            B2       2.1

            C         1140

            Niacín  10

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY