Chudnutie POTRAVINY NAKUPUJTE tak, aby vám pomohli SCHUDNÚŤ.

16.05.2017 06:44

Chudnutiu predchádza správny nákup potravín. Obchodné regále sú plné rôznych akciových lákadiel, ktoré v sebe skrývajú obrovské množstvo kalórií. Mnohí z nás považujú nákup potravín vo veľkopredajniach za nepríjemnú povinnosť, ktorú treba splniť čo najrýchlejšie. Výber potravín v obchode by sa pre vás mal stať prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.

Chudnutie ale aj priberanie závisia od toho čo jete a koľko toho zjete. Či ste sa už rozhodli schudnúť, alebo sa snažíte udržať si váhu, mali by ste sa naučiť stravovať zdravo a pravidelne. Zostavte si výživovo vhodný a kaloricko úmerný jedálny lístok.

Keď máte chladničku plnú tučných potravín (salámy, pašteky, slanina,...) a na stole množstvo sladkostí a slaných pochutín, tak ich chuti ťažko odoláte a len veľmi ťažko dokážete schudnúť.

Nasledujúce rady na zmenu spôsobu nakupovania by vám mali pomôcť urobiť vašu návštevu obchodu s potravinami vhodným základom pre chudnutie.

Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom.
Obchody sú plné aj nezdravých potravín – sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne.
Výber ovocia a zeleniny je dôležitý, vyberajte si chutne a zdravo.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to pre vás nie je práve najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované ovocie obsahuje veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Dajte si pozor na prezreté ovocie, má ďaleko viacej kalórií. Jablká

Ak natrafíte na krásne vyfarbené jablká bez jediného poškodenia a červíka, pravdepodobne vyrástli za bohatého použitia hnojív a pesticídov.

Bio jablká, ktoré takto nevyzerajú, jasne pri vašom výbere prehrávajú. Čo sa týka obsahu umelých látok sú však jednoznačnými víťazmi. Netreba sa pritom obmedzovať iba na bio- na Slovensku vieme vypestovať veľmi dobré jablká aj bez kvanta pesticídov.

Ak sú jahody po otvorení konzervy jasne červené, neznamená to, že sú kvalitnejšie. Práve naopak, takéto konzervy často obsahujú farbivo karmín. Pre dospelých v menšom množstve nie je toto farbivo škodlivé, no neodporúča sa dávať deťom. Môže vyvolať alergickú reakciu.

Konzerva jahôd, ktorá na prvý pohľad nevyzerá lákavo, je naopak v poriadku. Jahody sa totiž veľmi nedajú zakonzervovať tak, aby si zachovali svoju farbu. Väčšina prírodného farbiva sa totiž vylúhuje do sirupu v kompóte.

Sypké korenie môže mať rôzne farby, od tehlovo oranžovej až po sýtu karmínovú. Ktoré z nich by ste si vybrali? To červenšie? Omyl.

Ak na zložení papriky uvidíte farbivá, pokojne takýto výrobok dajte naspäť do regálu. Pohľadajte radšej taký, čo nie je prifarbený. Môže tu byť spomínaný karmín, ktorý nijako nezvýši kvalitu výrobku. Je to len zbytočná chémia navyše, ktorá však lahodí nášmu oku.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Výber chleba, cestovín a ryže rozhoduje o množstve kalórií, ktoré zjete.
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.

Niektoré pekárne naschvál svoj chlieb nedopekajú, aby mal mäkkú kôrku. Kupujúci väčšinou vníma mäkký chlieb a pečivo ako čerstvé. Ak je kôrka vypečená, teda tvrdá a chrumkavá, spotrebiteľ si môže myslieť, že chlieb je starý.

Chlieb s mäkkou kôrkou je však nedopečený a kôrka ho nevie ochrániť pred vysušením a plesňou. Takýto chlieb je už na druhý deň starý. Kváskový chlieb s tvrdou kôrkou vydrží omnoho dlhšie.

Výber mäsa, hydiny a rýb by vám mal dodať správne bielkoviny.
Najzdravšou voľbou je ryba. Tučné ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku. Šunka

Sivá a hnedá farba šunky už na pohľad vyzerá naozaj zle. Pokiaľ však nemá zelený nádych a zápach od prebiehajúceho rozkladu, je to naopak znak, že výrobca nepoužil pri jej výrobe dusičnany. Ak si mäso uvaríte doma, tiež nemá ružovú farbu, ale skôr hnedú. Ružovú farbu v mäse zachovávajú dusičnany. Jasne ružová šunka nemusí byť hneď škodlivá.

Keď sa na náš trh dostali údené mäsá s obsahom vody, pochvaľovali sme si, aké sú praktické. Netreba ich variť a navyše sa dobre jedia, keďže sú mäkké. Pri pohľade na zloženie je však po radosti. Takéto mäso často obsahuje až polovicu vody, ktorá sa v ňom drží s pomocou želatíny a chémie. Pri výbere údenín preto uprednostnite také, ktoré nie je vákuovo balené a pred podávaním ho treba uvariť.

Rozhodli ste sa, že prekvapíte rodinu výborným steakom. Kúpili ste to najčerstvejšie mäso z hovädzej sviečkovej, pripravili ste ho dobre a napriek tomu sa nedá jesť? Príprava steaku nie je žiadna alchýmia, no na skutočne dobrý steak potrebujete mäso, ktoré je dobre vyzreté. Mäso na steaky sa necháva odležať dlhšie ako ostatné druhy mäsa. Čerstvé mäso sa z bitúnku na pult dostane už za jeden deň, v prípade steakov je to však niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Takéto mäso však nie je pokazené. Práve naopak- získava jemnosť, ktorú na steakoch oceňujeme.

Výber mliečnych výrobkov ovplyvňuje množstvo kalórií, hlavne tukov a sacharidov.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Jedna z chýb, ktorú často robíme, je fakt, že zrejúce syry kupujeme čerstvé. Najmä syry s plesňou, ale aj tvrdé syry typu parmezán. Napríklad čerstvý encián má tvrdé a tvarohovité vnútro, no spolu s blížiacim sa dátumom spotreby získava krémovú konzistenciu. Rovnaké je to so syrmi typu niva. Ak si teda chcete naozaj pochutiť, jedzte tieto syry tesne pred tým, než im skončí záruka.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY