Chudnutie počas sviatkov

04.12.2009 05:47

Chudnutie počas sviatkov, rôznych osláv,  najmä počas Vianoc sa Vám môže zdať naozaj ťažké, priam nemožné. Predstava, že sa budete musieť zúčastniť rôznych osláv, alebo ich nebodaj zorganizovať, že sa pri sviatočnom stole zíde celá rodina, a tak ako v minulosti sa opäť bude hodovať, je pre Vás určite náročná. Stojí pred Vami náročná úloha, ako si môžete prispôsobiť svoju vianočnú diétu bez toho, aby sa to dotklo všetkých ostatných?

Zásady zdravého stravovania musíte mať vždy na mysli. Jednoduchým zaradením nasledujúcich rád do sviatočného jedálnička môžete aj vy zostať vo forme kontrolovaním vašej hmotnosti počas sviatkov. Nasledujúce rady umožnia vám, ale aj vašej rodine a priateľom prežiť hodnotné a zdravé Vianoce.

1. Vymeňte slané arašidy za surové orechy a semená – mandle, vlašské orechy, tekvicové semienka, kešu oriešky, sezamové semienka … všetky sú bohaté na bielkoviny, esenciálne tuky a minerály.

2. Nahraďte cukor obsiahnutý v cukrovinkách sušeným ovocím – jablká, marhule, hrozienka, banán, ríbezle a figy … nielen že sušené ovocie je lahodne sladké ale tiež dlho vydrží. Samozrejme sa držte zásady, že všetkého veľa škodí a prebytočné kalórie sa veselo ukladajú do Vašich podkožných tukových buniek.

3. Robte zvrchu „otvorené“ koláče (bez vrchnej vrstvy cesta) – to vám pomôže použiť menej cesta, okamžite znížiť množstvo tuku a obsah kalórií na polovicu. Prípadne sa môžete rozhodnúť používať vláknité cesto, ktoré je tenšie a má nižší obsah kalórií v porovnaní s tradičným cestom. Ďalšou dobrou radou je pridať nadrobno nakrájané jablká ku mletému mäsu. Vďaka tomu bude mäsový koláč kyprejší a zníži sa obsah kalórií v odkrojenom kúsku.

4. Nerobte bravčové mäso v trojobale – namiesto toho ho ugrilujte, klobásky upečte na suchom rošte, takže tuk sa  vysuší.

5. Vyberte si dip/dressing na paradajkovom základe – vyvarujte sa syrovým dipom a omáčkam. Namiesto toho ponúknite svojim hosťom salsa dressing alebo jogurt s nízkym obsahom tuku zmiešaný s nakrájanými bylinkami.

Môžete tiež urobiť tieto náhrady:

* Mini lístkové cesto (45 kcal) nahradiť mini vláknitým cestom (30kcal)

* Vyprážané kura (40 kcal) marinovaným kuraťom (29 kcal)

* 30 g solených arašidov (184 kcal) za 30 g praclíkov (114 kcal)

* pred 175 ml bublinkového šampusu uprednostniť 175 ml vínneho striku ( 2:1)

Radou na udržanie vašej hmotnosti je aj sadnúť si a spísať, čo by sa malo bežne kúpiť na vianočný večierok a vymeniť všetky vysoko kalorické potraviny s vysokým obsahom tuku za zdravšie alternatívy. To sa môže zdať ako namáhavý proces, ale nakoniec to bude stáť za to.

Rovnako sa nebojte esteticky a nápadito poukladať zdravšie potraviny na stôl.

Varením domácich jedál a nie polotovarov napríklad môžete okamžite znížiť obsah kalórií a navyše máte presne pod kontrolou to, čo jete.

Bez toho, aby si to niekto uvedomil, môžete ponúknuť zdravšiu verziu vašich obľúbených jedál náhradou vysoko kalorických prísad za nízkokalorické.

Takže vyskúšajte tieto rady a užite si vianočné chudnutie úplne bez stresu.

Viac o stravovaní sa dozviete na www.schudnutie.meu.zoznam.sk

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY