Chudnutie Nemajte strach pred ZEMIAKMI počas CHUDNUTIA.

26.02.2017 07:47

Pokiaľ sú zemiaky vaše obľúbené jedlo, nemusíte ich úplne vynechať zo svojho jedálneho lístka ani vtedy, keď ste sa rozhodli schudnúť. Tak ako pri väčšine potravín platí pravidlo, všetko s mierou. Pri zemiakoch je dôležité koľko ich zjete a spôsob ich tepelnej úpravy.

Zemiaky pri diéte nie sú žiadnou nežiaducou potravinou, ak si ich dokážete pripraviť diétne a pritom chutne. Sacharidy, karotény, veľké množstvo vitamínu C, široká paleta minerálov a stopových prvkov robia zo zemiakov jednu z najlepších a najzdravších potravín na svete.
Obsah bielkovín v 1 kg zemiakov je asi taký, ako v 100 g netučného syra, 90 g chudého mäsa, 250 g chleba, či v 10 vajíčkach.

Zemiaky sú zdrojom dôležitých látok. Majú pomerne nízku kalorickú hodnotu a takmer žiadne tuky. Nie je pravda, že sa po nich priberá. Kilá pribúdajú zo spôsobu, akým sa pripravujú. Jeden veľký zemiak má asi toľko kalórií ako menšie jablko alebo pomaranč.

Zemiaky obsahujú dôležité vitamíny. Nájdete v nich veľa vitamínu C, ktorý sa však tepelnou úpravou znehodnocuje. Okrem neho sú v zemiakoch zastúpené aj vitamíny E a K, niektoré vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej. 

Zemiaky obsahujú dostatočné množstvo vlákniny. Jeden priemerne veľký zemiak dodá organizmu desať percent dennej dávky vlákniny. Dokáže zasýtiť aj pri malom množstve. Obsah vlákniny robí zo zemiakov potravinu prijateľnú pre naše črevá a pomáhajú odstraňovať zápchu.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Zemiaky sú veľmi chutnou prílohou ale aj hlavným jedlom. V minulosti boli najčastejšie konzumovaným jedlom. Dnes už máme v ponuke ďaleko širší výber potravín a miesto zemiakov v našej strave zaujali hlavne cestoviny.

Zemiaky pečené v rúre sú chutnou pochúťkou mnohých z nás.

Zemiaky majú pozitívne účinky na zdravie človeka.  Priaznivo vplývajú na srdce, cievy a hormonálny systém. Obsahujú dôležité látky na krvotvorbu. Podporujú rast kostí, svalov, kože a vlasov. Výborné sú aj na upokojenie nervového systému. Podporujú obranyschopnosť organizmu, nespôsobujú alergie a nedráždia tráviaci trakt. Známe sú ich liečivé účinky pri problémoch s cievami či srdcom. Konzumáciou zemiakov prispievame na udržiavanie správnej hodnoty krvného tlaku a zdravej hladiny cholesterolu. 

Zemiaky ako potravina majú zásaditý charakterčo vhodne pôsobí ako vyrovnávač kyselinotvornej potravy.

Ľudia náchylní na kolísanie hladiny cukru v krvi by si pri konzumácii zemiakov mali dávať pozor, lebo zemiaky, na rozdiel od väčšiny škrobových potravín, vyvolávajú prudký vzostup hladiny cukru v krvi.

Zemiaky sú prevenciou voči voľným radikálom. Sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý je prevenciou pred vplyvom voľných radikálov. Hlavne pred ich premenou na lipoproteíny s nízkou hustotou, tzv. zlý cholesterol. Takýto cholesterol sa usádza na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. To môže mať za následok vysoký krvný tlak.

Zemiaky môžete použiť aj ako prvú pomoc pri popáleninách. Často sa vyskytujú v pleťových maskách. Aj surová zemiaková šťava pozitívne vplýva na ľudský organizmus. Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach a pri reume.

Prudký a krátky var zemiakov nespôsobuje také výživové straty ako pomalé zahrievanie alebo opätovné prihrievanie za prístupu vzduchu. V zemiakoch uvarených v šupke zostáva asi 90 % pôvodného obsahu vitamínu C, v ošúpaných a rýchlo uvarených asi 80 %, v ohrievaných celých už menej ako 45 % a v ohrievaných rozkrájaných už menej ako 25 %.  Z  toho je zrejmé, aká úprava je najvhodnejšia, pokiaľ nám ide o zachovanie výživovej hodnoty.

Koľko kalórií sa nachádza v jedlách zo zemiakov.

§         Pečené zemiaky (100 g): 57 kcal

§         Zemiakové placky (100 g): 500 kcal

§         Zemiakový šalát (100 g): 210 kcal

§         Zemiaky varené v šupke (100 g) : 68 kcal

§         Varené zemiaky (100 g): 80 kcal

§         Zemiakové pyré (100 g): 101 kcal

§         Zemiakové hranolky (100 g): 232 kcal

§         Zemiakové krokety (100 g): 253 kcal

Ako si správne kuchynsky pripravovať zemiaky počas chudnutia.

§         Keďže veľa účinných látok sa nachádza v šupke, usilujte sa, ak to kvalita dovolí jesť ich aj s ňou, či už pečené, alebo varené v pare.

§         Ak sa varia vo vode, vyluhuje sa do nej veľa výživných látok, pričom vodu väčšinou vylejeme.

§         Najlepšie je zemiaky (aj olúpané) variť v pare, ako knedle a potom ich na tanieri posoliť. Ak už zemiaky varíte vo vode, potom ju mierne osolenú vypite - je veľmi výživná.

§         Veľmi šetrné je variť zemiaky (ako aj zeleninu) v hrncoch Zepter. Rovnako vynikajúca je kuchta, ktorá niekoľkonásobne skráti čas varu.

Rady ako nakupovať, skladovať a spracovávať zemiaky.

  • Nové zemiaky kupujeme len v takom množstve, ktoré spotrebujeme, aby sme ich zbytočne neskladovali.
  • Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť a  vytvárať zdraviu škodlivý solanín.
  • Pred varením ich dôkladne zbavte klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky.
  • Na varenie v šupke vyberáme približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne.
  • Keď varíte zemiaky v šupke, vodu osoľte – vtedy nepopraskajú. Alebo pridajte do vody cca 1 PL oleja.
  • Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme pri čistení na nich nepreniesli povrchovú špinu. Po očistení ich ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením. Pokrájané už neumývame, pretože vitamín C sa ľahko vyplavuje do vody.
  • Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu, lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.
  • Čistíme ich len nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je citlivý aj na to .
  • Staré a  nové zemiaky neobsahujú rovnaké množstvo škroboviny, preto ich treba ináč pripravovať. Staré zemiaky vkladáme pri varení do studenej vody, nové do vriacej.
  • Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme odokryté a potom hneď zakryjeme.
  • Ak potrebujeme, aby boli zemiaky rýchlejšie uvarené, pridáme do vody trocha prášku do pečiva.
  • Staré zemiaky získajú vynikajúcu chuť, keď do vody, v ktorej sa varia, pridáte trochu cukru, mlieka alebo trochu citrónovej šťavy ( octu ).
  • Pre chuťové variácie môžete niekedy variť zemiaky v mlieku, v mäsovom vývare, alebo použite na ochutenie vody hotové maggi či vitana kocky ( hubovú, mexiko, bazalkovo-cesnakovú atď.).
  • Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku, zemiaky nevykypia.
  • Najchutnejšie sú zemiaky uvarené v pare, majú aj najmenšie straty vitamínov. Nemusíte hneď vlastniť parný hrniec – dajú sa využiť dierkové vložky do hrncov, kovové cedidlá, pri menšom množstve aj paráčik na knedlík.
  • Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko schladíte, budú sa ľahšie šúpať.
  • Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom.
  • Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak surové plátky vopred posypete múkou, a až potom ich vložíte do horúceho oleja.
  • Aby sa zemiaky krajšie upiekli, solíme ich až ku koncu pečenia, alebo po upečení.
  • Ak máte radi hranolky, ale zároveň sa chcete stravovať zdravšie, vysypte mrazené hranolky na plech a upečte ich bez tuku v rúre do ružova. Pri pečení ich párkrát prevrátime vidličkou, aby sa rovnomerne opiekli. V kuchynke sa dá kúpiť aj špeciálny plech na hranolky s  kanálikmi a  otvormi, cez ktoré prebytočný tuk odkvapká – musíme ho ale podložiť o  prepážku nižšie plným plechom, aby ste potom hodiny nedrhli rúru.
  • Ak robíme hranolčeky z čerstvých zemiakov, pripravujeme ich obdobným spôsobom, ale na plechu ich podlejeme troškou vody, do ktorej rozmiešame cca  1 PL oleja. Pre obmenu chuti môžeme pridať do vody roztlačený cesnak, alebo cesnakový prášok, alebo ich podliať vývarom a pod. – viď. vyššie / varenie zemiakov.
  • Ak chcete zemiakové hranolky vyprážať budú jemnejšie, ak ich ešte pred vyprážaním surové rýchle ponoríte do vriacej vody, potom hneď do studenej vody a poriadne ich osušíte. Pred vyprážaním ich nesolíme, lebo by zvlhli a scvrkli sa.
  • Hranolky nikdy neohrievame znovu v tuku, ale v pare nad hrncom. Zostanú tak oveľa chutnejšie a menej mastné.
  • Zemiaky v  alobale pri dusení nepopraskajú, ak ich vopred poprepichujete vidličkou a až potom zabalíte do fólie.
  • Ak chcete grilovať veľké zemiaky, najprv ich trocha predvarte, potom zabaľte do alobalu a položte na gril. Rýchlejšie zmäknú.
  • Pred zohrievaním v mikrovlnke zemiaky trochu pokropte vodou – neobschnú.
  • Postrúhané zemiaky najviac strácajú vitamín C, preto ich hneď posypeme múkou alebo polejeme tukom a pripravujeme čo najrýchlejšie.
  • Cesto na zemiakové placky nestmavne, ak doň pridáte postrúhanú mrkvu.
  • Ak pridáte do cesta trocha prášku do pečiva a  necháte ho chvíľu odležať,  placky budú stráviteľnejšie.
  • Zemiakové placky ostanú aj po upečení krásne zlatožlté, ak pridáte do nastrúhaných zemiakov trocha horúceho mlieka.
  • Ak nemáte robot, a nechce sa vám strúhať zemiaky na placky na strúhadle, skúste použiť strojček na mäso alebo strúhanku.
  • K zemiakovým plackám alebo haruli môžete podávať aj bielu kávu – je to chutná kombinácia a zaženie smäd rýchlejšie ako pivo alebo limonáda.
  • ·        Ak vám zemiakové lupienky zmäknú ( ale to isté platí aj o slaných tyčinkách alebo syrovom pečive), vložte ich na niekoľko minút do teplej rúry a budú opäť chrumkavé.
  • ·        Pri príprave zemiakovej kaše používajte len horúce mlieko. Ak použijete iba vlažné, či dokonca studené, bude kaša menej chutná aj vzhľadná.
  • ·        Zo zbytkov zemiakovej kaše môžeme na druhý deň uvariť polievku, okoreníme ju nasekanou petržlenovou vňaťou  ( prípadne ju vylepšíme rozhabarkovaným žĺtkom, ktoré povaríme ) a doplníme opraženou žemľou či chlebom.
  • ·        Ak zemiakové cesto dlhšie stojí, redne. Preto ak vás niečo zdrží pri príprave zemiakových knedlíkov, šišiek alebo iného jedla, zapracujte do cesta ešte trochu múky.
  • ·        Ak chcete dodatočne mierne zahustiť polievku ( alebo aj omáčku ) spravte to takto: hneď ako sú všetky suroviny v polievke dovarené, pridajte do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko spolu povarte.
  • ·        Presolenú polievku napravíte tak, že v nej uvaríte niekoľko malých zemiakov, ktoré potom môžete použiť ako prílohu.
  • ·        Ak už nemáte iné len namrznuté zemiaky, a nemáte práve možnosť kúpiť iné, skúste toto: preneste ich do tepla a nechajte niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý sa v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varte tak, že ich olúpete, namočíte do teplej vody a uvediete do varu. Prvú vodu zlejete a až v druhej vode ich dovaríte. Pre zlepšenie chuti môžete do vody pridať aj trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto nenávratne zmiznú.
  • ·        Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť najmä na prípravu sladkých a múčnych pokrmov a na vyprážanie.
  • ·        Pri dusení zemiaky vkladáme do rozohriateho tuku a podlievame vriacou vodou, vývarom alebo inou tekutinou. Zalievame ich tak, aby boli vodou len zakryté.
  • ·        Zemiaky varíme, dusíme či pečieme prikryté, sú tak chutnejšie a najmä majú menšie straty na živinách.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY