Chudnutie Naučte sa prekonávať PROBLÉMY pri DIÉTE.

08.04.2017 07:42

Ktoré situácie a problémy sťažujú chudnutie, ako ich prekonať.

Nemoc alebo úraz.

Ak sa nemôžeme veľmi pohybovať, sme doma, máme prirodzenú tendenciu jesť viac, ako keď trávime aktívny deň v práci, či v škole. I keď ste doma a zaručene podstatne rýchlejšie podľahnete kríze, lebo nemáte čo robiť, nikto vás nevidí a všetko v chladničke je vám k dispozícii. Pri televízory, hudbe či knihe sa navyše tak dobre chrúme. Ako tomu zabrániť.

Záleží od spôsobu ochorenia alebo úrazu. Pri niektorých sa dá aspoň do istej miery pohybovať, pri iných nedokážete nič iné len ležať. Ani to však neznamená, že by ste sa mali prejedať. Ak máte potrebu chrúmať niečo pri telke, či knihe, pripravte si nakrájanú surovú zeleninu, opečený cícer namiesto arašidov – ten vás aj zasýti a dodá potrebné bielkoviny a ďalšie živiny. Siahnuť môžete aj po tekvicových semiačkach, tie si doprajte nelúpané, čím máte robotu navyše a znížite tak množstvo, aké zjete za istý čas. Nudu zmiernite zaujímavými aktivitami, ktoré vyplnia váš deň. Najčastejšia chyba, ktorú robia ženy, keď sú doma alebo na PN je fakt, že nedodržiavajú intervaly konzumácie jedál a jedia prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Presvedčte samu seba, že nebudete jesť v inej miestnosti ako v kuchyni a nebudete mať pritom pustenú televíziu, ani čítať knihu, či listovať v mobile. Dôležité je plne sa sústrediť na jedlo. Potom prejdite do oddychovej miestnosti a tam pokračujte v nejakej zaujímavej činnosti – podľa toho, čo vám ochorenie dovolí. Nudiť sa je zakázané, pretože nuda je základom porušenia diét najčastejšie, okrem stresu.

Stres v práci.

Opakujúci sa stres od rána do večera, nezhody s kolegami, nevychádzanie so šéfom, to sú problémy, ktoré zhoršujú psychiku človeka. Ak ste sa práve v takýchto situáciách rozhodli schudnúť, nebude to vôbec ľahké.

Mnohí, hlavne ženy v takejto situácii riešia problémy s kamarátkou sladkosťami, hlcú nezdravé jedlá, aby obrnili svoju psychiku. Samozrejme, to je omyl, ktorý neprináša riešenie.

Ako sa toho vyvarujete. Každé ráno začnite s pozitívnou mysľou a pripravte si desiatu, či obed, aby ste mohli zahnať prípadnú nervozitu podstatne zdravšie ako v bufete v práci, či sladkosťami z automatu. Nakrájajte si rôzne druhy zeleniny, pribaľte balíček mandlí alebo orechov, sušeného nesladeného ovocia, pásiky tvrdého syru. Nikdy nevynechávajte obed, pretože potom sa telo dostane do stresu aj kvôli nedostatku živín a večer pocítite vlčí hlad a vyprázdnite chladničku.

Vplyv blízkych ľudí.

Snažíte sa schudnúť, zdravo jesť a váš partner, či iné blízke osoby neustále do seba tisnú kalorické dobroty a ešte aj chcú, aby ste boli pritom. Navyše, možno sú napriek tomu stále štíhli. Mnohí si dokonca z vášho zdravého jedálnička robia žarty. Isté je, že to neprospeje nikomu, ale napriek tomu sa to dá zvládnuť. Ako to zvládnuť. Ak ide o vášho partnera – dokážte mu, že aj zdravé jedlo môže dobre chutiť. Pripravte skvelú zdravú večeru a nemusíte mať obavy z porušenia diéty. Ak sa chystáte večerať vonku, navrhnite reštauráciu so zdravými špecialitami alebo ľahšou stravou. Ak by to nebolo zo strany vašich blízkych akceptované a mali by ste problém objednať si zdravé jedlo, ospravedlňte sa z udalosti alebo ju nahraďte prechádzkou v prírode, kinom, divadlom...

Čo by ste mali jesť, ktoré potraviny si vyberať, aby ste ľahšie chudli a pritom nehladovali.

Mnohé výskumy preukázali, že najzdravšia strava obsahuje veľa zeleniny a málo živočíšnych tukov. Mnohé webové stránky a časopisy o zdravej výžive radia jesť špargľu, juhoamerickú obilninu quinou, čerstvého tuniaka, zelený šalát a niektoré ďalšie superpotraviny, ktoré sú však drahšie. Pol kila špargle môže stáť až 5 eur, pol kila quinoy stojí aj 5 až 6 eur. Vyberte si lacnejšiu verziu stravovania, stačí sa vrátiť k potravinám, na ktoré sme už takmer zabudli.

Suché strukoviny

Strukoviny, ktoré sa predávajú v sušenom stave v supermarkete či na trhu, síce vyžadujú viac starostlivosti, no vo výsledku sú veľmi výživné, chutné a lacné. Jedinou ich nevýhodou je, že ich musíte vopred namočiť a uvariť. Zo strukovín sú však skvelé polievky, guláše, ale aj nátierky či vegetariánske burgery. Strukoviny sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín v rastlinnej strave. Obsahujú vitamíny skupiny B a železo. Strukovinami nahradíte živiny, ktoré by ste inak museli prijať v mäse. Aj preto sú častou voľbou vegetariánov a vegánov. Orientačná cena: od 0,80 eur za 500 g šošovice až po 1,30 eur za 500 g cíceru.

Biely jogurt

Ovocné jogurty obsahujú veľa cukru, rôzne stabilizátory a pridané látky, ktorými svojmu zdraviu a postave veľmi nepomôžete. Biely jogurt je oveľa lepšia a lacnejšia voľba. Dochutiť ho môžete džemom, medom, orechami či ovocím. Jogurt dobre poslúži ako desiata, je zdrojom bielkovín a zdraviu prospešných baktérií. Orientačná cena: od 0,20 eur za 125 gramov (1 balenie)

Tuniak v konzerve

Táto ryba, aj keď je spracovaná v konzerve, obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré človek potrebuje pre zdravé srdce. Navyše obsahuje vitamín D, dôležitý pre kosti. Telo si tieto látky nedokáže vyrobiť samo. Orientačná cena: 1 euro za 185 gramov.

Ovsené vločky

Pol kila ovsených vločiek dostanete kúpiť už za 50 centov. Dá sa z nich pripraviť kaša, zdravé sušienky a poslúžia aj pri zahusťovaní polievok a omáčok. Sú celozrnné a plné vitamínov. Obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha znížiť cholesterol a znížiť tak riziko ochorení srdca. Na jednu porciu vám stačí 50 gramov. Priemyselne upravované cereálie sú plné cukru a výrobcovia ich obohacujú vitamínmi a výživnými látkami. Navyše sú omnoho drahšie ako ovsené vločky. Orientačná cena: 500 g dokážete kúpiť už sa 50 centov.

Celozrnná ryža

Za balík celozrnnej ryže síce zaplatíte viac ako za balík bielej ryže, no za viac peňazí dostanete oveľa viac výživy. Hnedá ryža zasýti na dlhší čas. Má totiž viac vlákniny a nižší glykemický index, čo z nej robí potravinu vhodnú pre diabetikov a aj pre chudnutie. Obsahuje vitamín E (takzvaný elixír mladosti), antioxidanty a vlákninu, o ktorú biela ryža mechanickým spracovaním prichádza. Na jednu porciu jedla stačí 50- 60 gramov ryže, takže jeden balík vám vydrží naozaj dlho. Orientačná cena: Od 1 eura za 500 g.

Vajcia

Každý deň môžete zjesť jedno vajce. Vajcia obsahujú veľa bielkovín, ktoré sú dôležité pre svaly, ktoré spaľujú telesné tuky. V žĺtku je veľa vitamínov, karotenoidy a výživné látky.

Jedno slepačie vajce je doslova nabité prospešnými látkami a pritom obsahuje málo tuku. Nové výskumy ukazujú, že vajcia nezvyšujú hladinu cholesterolu, práve naopak. Z výživového hľadiska nie je veľký rozdiel medzi vajíčkami z klietkového, voľného či dokonca bio chovu. Orientačná cena: Od 1 eura za 10 kusov.

Pukance

Aj maškrtenie pri televízii môže byť zdravšie. Treba si však zvoliť praženie pukancov nasucho. Pukance sú vlastne celozrnná kukurica so vzduchom. Málo kalórií a veľa vlákniny. Najlepšia možnosť je pripraviť si pukance doma v hrnci na lyžičke oleja alebo úplne bez tuku.

Orientačná cena: asi 0,20 eur za porciu

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Zemiaky

Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov, obsahujú veľa draslíka, bielkovín a najmä vitamínu C. Zemiaky sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C a najmenej ho zničíte tak, že zemiaky uvaríte v šupke. Takto pripravené zemiaky majú nižší glykemický index, zasýtia vás na dlhší čas. Úplne najlepšie je, ak zemiaky zjete celé, teda aj so šupkou. Orientačná cena: 0,50 eur za kilo (v závislosti od sezóny)

Kyslá kapusta

Strava našich predkov pozostávala najmä zo zemiakov a kapusty. Toto „jedlo chudobných“ skrýva hotový výživový poklad. Kvasená kapusta, ktorá nie je pasterizovaná (takej sa vyhnite) obsahuje veľa vitamínu C, vlákniny a najmä dobré baktérie, ktoré pomáhajú našim črevám fungovať. Orientačná cena: asi 1 euro za kilo.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY