Chudnutie Ktorá ČOKOLÁDA je diétnou SLADKOSŤOU.

19.10.2017 11:22

Bohužiaľ ľudia, ktorí majú radi sladkosti, si nevyberajú práve zdravú čokoládu, ale rôzne jej prisladzované a chemicky dochucované formy.

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa vplýva na vylučovanie serotonínu v mozgu, ktorý zlepšuje náladu. Okrem toho má čokoláda priaznivý vplyv napríklad na zníženie krvného tlaku, ktorý nám stúpa pri stresových situáciách. Niekoľko kociek horkej čokolády účinkuje na zrážanlivosť krvi.

Ako pri väčšine potravín, nadmerná denná spotreba čokolády môže spôsobiť nadváhu. Na druhej strane pokiaľ jej množstvá sú rozumné, nemá jej konzumácia negatívny vplyv na vašu postavu.

Čokoláda je sladkosť, ktorú mnohé osoby s nadváhou považujú za hlavnú príčinu svojho priberania. Jej úplné vylúčenie zo stravy sa potom často stáva prvým krokom k schudnutiu. Až takto radikálne však k čokoláde nemusíte pristupovať.  

Pre chudnutie vyhovujúca čokoláda by mala obsahovať 80% kakaa. Takáto čokoláda nielenže uspokojí vaše chuťové zmysly, ale vďaka obsahu cenných výživových látok  prospeje aj vášmu zdraviu.

Čokoláda je sladká pochutina, ktorá sa vyrába z plodov kakaovníka a patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Ak vás trápia nadbytočné kilogramy a rozhodnete sa ich zbaviť, asi si poviete, že to nutne znamená aj koniec konzumovania sladkostí, čokoládu nevynímajúc.

Všetkých, ktorí chcú schudnúť poteší fakt, že sa tejto pochúťky nemusia vzdať ani pri chudnutí. Jeden riadok pravej horkej čokolády obsahuje okolo päťsto kilojoulov. Čím je čokoláda lacnejšia, tým nižšia býva kvalita použitého tuku.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Čokolády sa nemusíte vzdávať ani pri diéte na chudnutie. Dôležité je vedieť, akú si vybrať a nejesť jej veľa.  Akú má vlastne výživovú hodnotu a dokáže si naše telo poradiť s hladovaním, keď má iba čokoládu? Vedci tvrdia, že denná dávka tmavej čokolády pomáha redukovať symptómy vyčerpanosti.

Akú čokoládu môžete jesť, aby ste nepribrali, ale mohli aj schudnúť.
Vyberte si horkú čokoládu
, s čo najväčším množstvom prirodzeného extraktu kakaa, bez dochucujúcich masiel, tuku a sladidiel. Podiel kakaa býva udávaný v percentách a kvalitná čokoláda by mala mať okolo 80% kakaa. Takáto čokoláda nielenže poteší vaše zmysly, ale vďaka obsahu cenných látok (okrem iných horčík, vápnik, železo, zinok či vitamínov A, B alebo E) prospeje aj vášmu zdraviu. Čokolády s vysokým obsahom kakaa nebývajú práve najlacnejšie, no aj to vypovedá o ich kvalite. Určite sa oplatí zainvestovať radšej do takejto zdravej pochúťky, i keď vás to bude stáť o niečo viac.

Mliečna čokoláda zlepšuje pamäť a pomáha oživiť mozgovú kôru, aby človek začal v pokoji riešiť problémy. Všimli ste si, že aj vás dokáže čokoláda ukľudniť a siahate po nej vždy, keď ste v strese? Mliečna čokoláda zlepšuje verbálnu i vizuálnu pamäť, čo oceníte v takto náročnej situácii. Zlepšujú aj kontrolu impulzov, naše reakčné schopnosti sa zrýchľujú. Doprajte si ju však len v rozumnom množstve. Koľko má biela čokoláda výživných látok? Nutričná hodnota čokolády je vysoká. Čo sa týka živín, čokoláda obsahuje malé množstvo bielkovín, cukor a minerály. Čokoláda obsahuje draslík, horká čokoláda železo a horčík. Táto sladkosť je veľmi kalorická, 100 gramov obsahuje približne 500 kilokalórií. Malý kúsok čokolády môže ľuďom pomôcť cítiť sa lepšie, ale nie je to liek.

Ak v názve čokolády nie je slovo čokoláda, ale nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, nie je to skutočná čokoláda. Či naozaj kupujete kvalitnú čokoládu, to môžete zistiť aj podľa podielu kakaovej sušiny, udávanej v percentách. Čím je vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. Na obale nesmie chýbať informácia, o aký druh čokolády ide, či je horká, mliečna, alebo biela, a podrobný výpočet surovín. Extra horké čokolády, ktoré sa považujú za najkvalitnejšie a pri rozumnej konzumácii zdraviu prospešné, obsahujú 60 až 99 percent kakaa.
Priaznivé účinky na ľudský organizmus však má iba tmavá alebo horká čokoláda s vysokým podielom kakaa. Pri umiernenej konzumácii omladzuje, znižuje krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu, lepšie odbúrava cukor, neutralizuje voľné radikály, znižuje tvorbu krvných zrazenín a zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov. Horká čokoláda má nízky glykemický index, menej nevhodných tukov, vysoký obsah horčíka a povzbudzujúce alkaloidy  a kofeín. Mliečna čokoláda tieto vlastnosti nemá, takisto ani lacnejšie čokolády, kde sa kakaové maslo nahrádza rastlinnými tukmi. Čokoládu by mali obmedziť ľudia, ktorých trápi dna, obličkové alebo močové kamene a potravinové alergie. S mierou by sa mala jesť pri tráviacich problémoch, ochoreniach žalúdka a žlčníka.

Bohužiaľ, výskumy hovoria o tom, že čokoládu nahradiť nevieme. Nie je veľa potravín, ktoré chutia rovnako a vieme sa s nimi stotožniť, ako s náhradou čokolády. Čokoláda je pre väčšinu žien nenahraditeľnou lahôdkou. Posledný výskum dokázal, že testované osoby nevedeli dať dokopy rovnakú chuť, ktorá by pripomínala čokoládu. Môžete použiť kakao, kapsle s cukrom, všetko však potláča chuť, akú vie vyvolať na jazyku čokoláda. Navyše, ak sa budeme snažiť čokoládu napodobniť, dostaneme na ňu ešte väčšiu chuť.

Prijímanie sladkého v našom jedle je prirodzené. Veď už naši predkovia sa živili ovocím, ktoré malo sladkú lahodnú chuť. Dnes sa však už napchávame chemicky upraveným cukrom, čo nie je pre náš metabolizmus práve najlepšie.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY