Chudnutie Keď chcete schudnúť NEVYNECHÁVAJTE MÄSO, ako si ho pripraviť.

10.10.2013 07:36

Mnohé diéty sú založené na obmädzenej konzumácii mäsa, resp. mäso je vylúčené z jedálneho lístka na chudnutie. Takto chudnúci človek sa však dopúšťa zásadnej chyby, minimálne sa ochudobňuje o dostatočný prísun bielkovín vo svojej strave. Bielkoviny však zo živín majú najväčšiu sýtiacu schopnosť a podieľajú sa na budovaní svalstva. A svalstvo je najväčší požierač kalórií, u takto chudnúceho človeka dochádza k zníženiu miery spaľovania zjedených kalórií i tukových zásob. Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso. Konečným dôsledkom je aj zhoršovanie metabolizmu. Bez mäsa si mnohí z nás nevedia predstaviť svoj život. Dobre prepečený bôčik, klobáska, či bôčik s knedľou a kapustou sú pochúťky, ktoré sa nehodia na chdnutie. Schudnúť sa však dá aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. Bez správneho výberu stravy dokážete ťažko schudnúť. 

Aké mäso je najvhodnejšie pri chudnutí

  • Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos).
  • Z produktov z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa.
  • Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky.
  • Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu.
  • V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.

Aké je zloženie jednotlivých druhov mäsa, ktoré mäso jesť či nejesť pri chudnutí. 

  • Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny.
  • Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín v mäse sa pohybuje od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor.
  • Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina.Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné.  
  • Mäso obsahuje telu škodlivý cholesterol. V prípade, že pravidelne konzumujete väčšie množstvo mäsa, za ktoré sa považuje hodnota okolo 300 g denne, nie je príjem cholesterolu zanedbateľný a dá sa označiť za rizikový.
  • Obsah tuku v mäse rozhoduje o jeho zaradení do jedálneho lístka počas chudnutia.
  • Najväčší podiel tuku má bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdraviu neprospešné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Z hľadiska podielu tuku je najvhodnejšie morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.
  • Do skupiny mastných mäsových výrobkov patria aj vnútornosti. Najvhodnejšia, čo do obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu, je pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne kontamináty. Bravčová pečeň je tučná. Najvhodnejšia je pečeň z husy, ktorá je taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.
  • Hydina poskytuje kvalitné mäso, ktoré je vhodné na chudnutie. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Kuracina je pri chudnutí dobrým výberom. Najvhodnejšie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Pri jedení iných častí hydiny už buďte opatrnejší. Stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia z dôvodu, že obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Iné časti hydiny sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte. Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.
  • Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby  majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je  pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.
  • Bravčové mäso je najhoršou voľbou pri chudnutí aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Nemusíte ho však z vášho jedálneho lístka vynechať úplne. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať. Vyberajte si však mäso bez viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú absolútne nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším pokrmom. Divina  je dobrý výber - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú nutričnú hodnotu.  
  • Hovädzie mäso z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 %. Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na konzumáciu je vhodnejšie mladé mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie , jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny. Z hľadiska zastúpenia aminokyselín má hovädzie mäso najširšie spektrum v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a 4,5 - 20 % tuku. Pričom 13 % obsahuje predné mäso, ktoré sa používa do polievok. Hovädzie mäso sa dá pripraviť všetkými dostupnými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo po obľúbené steaky. Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru, nie je v hovädzom mäse  vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb. Vinníkom je nasýtený tuk, nie cholesterol. V poslednom desaťročí sa hovädzie stáva zdravšie, pretože sa poľnohospodári snažia pestovať chovné zvieratá tak, aby nemali prebytočný tuk, a tiež preto, že sa mäsiari v obchodoch snažia zbaviť mäso nadbytočného tuku. 
  • Pri diéte na chudnutie môžete jesť akýkoľvek druh chudého mäsa pokiaľ bude vhodne upravené a jeho množstvo bude prijateľné. Počas redukčnej diéty si jedálniček môžete spestriť aj chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším obsahom tuku. Napríklad namiesto bravčového pliecka zvoľte stehno a namiesto kapra radšej pstruha. Energetickú výdatnosť vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Vitamín B12 získate len z mäsa
Tento životu potrebný vitamín sa nachádza len v živočíšnych potravinách ako je pečienka, červené mäso, ryby, vajcia. Je dôležitý, lebo pôsobí na bunkový rast, obklopuje nervy a jeho vylúčenie zo stravy má za následok spomalenie rastu.

Náhradu mäsa, bielkovín a iných živín z mäsa, získate zo strukovín. Sú veľmi vhodné pri chudnutí a odstraňovaní Vašej nadváhy. Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín existujúcich na svete, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny zo sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané. V zložení sóje vyniká :
1. Veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.

Kalorické a výživové hodnoty jednotlivých druhov mäsa a výrobkov z neho

Potraviny

váha (g)

bielkoviny (g)

sacharidy (g)

tuky (g)

Kcal

Baranina

100

17,1

0

19

240

bôčik lahôdkový

100

11,5

 

61,0

589

bôčik pečený

100

0,0

0,0

0,0

354

Bravčová málo mastné (karé pečené)

100

27,0

0,0

15,0

238

Bravčová slanina

100

2,5

0,0

89,0

806

Bravčová sviečkovica panna

100

30,5

0,0

6,5

179

Bravčové chudé

100

18,2

0

14,2

238

Bravčové karé pečené

100

16,5

0,0

21,0

262

Bravčové kolienko

100

17,4

0,0

25,8

302

Bravčové ražniči

100

19

4

25

326

Bravčové stehno

100

12

12

14

166

bravčové vo vlastnej šťave

100

13,7

0,1

27,3

300

Bravčový bôčik, dusené

100

29,0

0,0

30,3

388

bravčový rezeň smažený

100

22,5

0,1

17

321

cigánska pečienka -

100

0,0

0,0

0,0

232

čevapčiči

100

19,0

5,0

23,0

292

Debrecínka -

100

2

0,1

21

269

Droby

100

0,0

0,0

0,0

202

Filé

100

16,0

0,0

0,8

76

filé mrazené

100

13,6

0,1

0,5

59

Filé, Treska

100

16,5

0,1

0,4

74

Hovädzia roštenka pečená -

100

28

0,1

7,6

180

Hovädzia sviečková -

100

20,6

0,3

7,6

146

hovädzie prírodné pečené

100

0,0

0,0

0,0

180

Hovädzie stehno

100

20,0

0,0

8,0

153

Hovädzie varené

100

24,5

0,0

8,0

170

hovädzie vo vlastnej šťave

100

16,6

0,2

10,3

160

Hovädzia sviečková dusená

100

21,0

0,0

8,0

160

Hus

100

15,0

0,2

32,0

358

Huspenina

100

8

1

6

93

Huspenina ťažká s kuracím mäsom

100

8

5

12

139

jaternica

100

12,0

10,5

15,2

227

Kabanos -

100

13,6

1,9

27,8

290

Kačacie mäso pečené -

100

15,3

0

39,1

406

kapor

100

7,9

0,0

2,9

57

Klobása čabajská

100

23,0

0,0

48,5

530

klobása moravská

100

12,3

0,1

21,2

245

Krabie tyčinky

100

18,5

1,5

1,5

123

Kura pečené -

100

12,6

1,1

3,2

86

kurací rezeň zo syrom

100

37,0

4,0

32,0

449

kuracia (hydinová)  pašteka -

100

19

1,2

22,7

280

kuracia (hydinová) tlačenka -

100

18,5

0,2

11,9

174

kuracie (hydinové) párky lahôdkové -

100

13,9

1,6

19,2

245

Kuracie prsia -

100

18,9

0,3

1,0

87

kuracie prsia s kožou

100

22,2

0,1

6,2

145

kuracie rezne

100

18,9

0,3

0,6

87

Kurča, kuracie stehno -

100

20,0

0,4

7,0

137

Losos

100

20,0

0,0

14,0

201

Makrela

100

18,0

0,1

11,6

190

makrela pitvaná

100

12,3

0,1

7,5

113

Makrela údená -

100

14,2

0

10,9

179

Makrela v tomate -

100

14,3

3

7,4

133

mäso bravčové - kare

100

14,7

0,0

12,1

170

mäso bravčové - krkovička

100

15,4

0,0

25,0

286

mäso bravčové chudé - priemer

100

10,5

0,0

24,0

252

mäso bravčové tučné

100

8,7

0,0

37,0

361

mäso hovädzie - priemer

100

12,5

0,0

13,0

167

moravský vrabec

100

16,0

4,0

32,0

376

Morčacie mäso -

100

15,6

0,2

5,5

97

kuracie na zelenine + rezance

100

9,68

39,61

0,84

213

párky

100

12,5

1,4

22,4

259

párky hydinové

100

16,8

0,1

9,9

155

Párky sójové - AlfaBio

100

17,2

9,2

13,7

228

Párky sójové - Vegarky - SojaProdukt

100

9,0

14,0

34,0

401

Pečienka kuracia

100

18,9

1,1

4,0

117

Pečeňový syr -

100

13,9

1,3

32

353

Rybacie filé z tresky -

100

17,7

0,1

0,4

75

Ryby - Filé z aljašskej tresky -

100

16,0

0,0

0,1

65

Ryby - Sardinky v oleji -

100

24,1

0,0

13,9

221

Ryby - Slede mexické

100

19,0

28,7

8,0

256

Ryby korenené filety, slede v zelenine (Lidl-200g)

100

18,5

3,3

3,2

130

Ryby - pečený sleď v marináde

100

14

1,8

2

154

Ryby -sardinky v paradajkách -

100

12,9

4,4

6,3

126

salám Gothaj -

100

10,1

0,1

37,9

427

Salám jemný -

100

11,8

0,1

23

259

Salám jemný hydinový -

100

11,9

1

17

182

Salám konský -

100

14,7

3,4

6,1

125

salám lovecký -

100

27,5

0,2

35,0

443

salám šunkový -

100

17,8

0,1

14,6

200

Saláma priemer

100

0,0

0,0

0,0

381

Sardelová pasta -

100

6,6

0

23

237

Sardinky v oleji -

100

22,6

1,3

19,4

242

sardinky v tomate

100

12,5

4,3

6,1

122

Slanina anglická -

100

10,5

0

40

396

Slanina bravčová domáca -

100

3,5

0,1

84

761

Slede

100

17,7

0,1

12,5

183

Škvarky

100

63,9

0,0

18,2

441

špekáčky

100

8,8

1,8

27,1

289

Šunka hydinová

100

26,6

0,0

12,9

221

Šunka kuracia jemná

100

8,2

0,1

6,8

96

Šunka prasa

100

26,0

0,0

27,0

360

tlačenka hydinová

100

16,6

0,1

10,8

165

tlačenka tmavá

100

13,6

0,2

25,6

285

treska obyčajná

100

9,6

0,1

0,2

41

Tuniak stejk konzerva

100

20,0

0,0

15,0

226

Tuniak v oleji

100

23,8

0,0

21,0

282

Tuniak vo vlastnej šťave

100

24,0

0,0

0,6

101

Údená krkovička -

100

15,7

0

36,6

385

Údenáče

100

16

0

8

118

zavináče -

100

11,3

5,5

11,9

175

zavináče - Hering Filles

100

8

0,5

8

105

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY