Chudnutie Jedzte viacej BIELKOVÍN a menej TUKOV.

15.08.2016 01:57

Bielkoviny majú najvyššiu sýtiacu schopnosť zo všetkých zložiek stravy. To je pre chudnutie priam ideálne, zjete menšiu porciu stravy a nepociťujete hlad.

Najvhodnejšie z bielkovín počas chudnutia  sú chudé hovädzie mäso, mäso z hydiny, zverina, rybie mäso, tvaroh, tvrdé syry a vaječný bielok.

Z rastlinných bielkovín sú pri znižovaní váhy ideálne a chuťovo vyhovujúce sója a výrobky z nej, šošovica, fazuľa, hrach a sušené huby.

Keď chcete schudnúť a zbaviť sa neforemnej postavy, musíte začať jesť viacej bielkovín a menej nezdravých tukov.

Bielkoviny tvoria v ľudskom tele takmer tri štvrtiny všetkých pevných látok. Tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je po vode najviac.

Pri chudnutí potrebujeme zvýšiť konzumáciu bielkovín preto, lebo pri nevhodnom chudnutí prichádza chudnúca osoba o svalovú hmotu, telo sa fyzicky deformuje. Telo keď na svoju výživu dostáva málo bielkovín, tak tieto si začína odoberať zo svalstva. Preto je pri chudnutí vhodné vytvoriť malý stravovací prebytok bielkovín. 

Bielkoviny sa trávia pomalšie a telo si z nich v podstatne menšom množstve ukladá nadbytočnú nespotrebovanú energiu do telesných tukových zásob.

Bielkoviny kaloricky obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a po ich skonzumovaní sa dostaví u vás vysoký pocit nasýtenia. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie.

Denne by ste hlavne počas chudnutia mali v strave prijať aspoň 100 g bielkovín a nemali by sa nahrádzať tukmi alebo sacharidmi.

Na trávenie – spracovanie bielkovín vynaloží organizmus najviac energie, preto sú neškodné z hľadiska udržania si optimálnej váhy.

Pri redukcii váhy sa snažíme prijímať  čo najviac bielkovín a obmedzíme len tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo tuku, mastné mäso, salámy, mozoček, vnútornosti, smotanu.

Prečo pri chudnutí musíte jesť dostatok bielkovín, koľko by ste ich mali denne zjesť.

  • Naše telo využíva bielkoviny na vytvorenie si proteínov a opravu tkanív.
  • Sú dôležitým stavebným kameňom svalov a kostí.
  • Bielkoviny majú výbornú sýtiacu schopnosť. Jedzte ich dostatok a pravidelne, nebudete pociťovať hlad a ani chúťky na sladkosti.
  • Koľko bielkovín denne potrebujete skonzumovať.  Množstvo bielkovín závisí od stavu vášho organizmu, vášho predchádzajúceho stravovanie a samozrejme aj druhu vašej práce.
  • Všeobecne pri sedavej práci by ste mali denne skonzumovať zhruba 4 g bielkovín na 10 kg svojej váhy.
  • S nárastom denných fyzických aktivít sa potreba denného príjmu zvyšuje až na 6 g na 10 kg svojej váhy, u športovcov až na 8 gramov.
  • Keď držíte diétu, mali by ste jesť dostatok kompletných bielkovín, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
  • Zdrojom kompletných bielkoviny je mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky a sója. Ďalej ovocie, zelenina a celozrnné výrobky. V nich ale často chýbajú určité aminokyseliny.
  • Aj keď mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín, pri výbere mäsa je nutné zvážiť, koľko nasýtených(nevhodných) mastných kyselín sa v ňom nachádza. Jedna porcia steaku môže obsahovať až 75%-ný podiel z nasýtených tukov na deň. Tu je niekoľko dobrých príkladov s nízkym obsahom tuku a dostatkom bielkovín: tuniak (33 g), pečené kura (32 g), steak (31 g), sójové bôby (21 g) a šošovica (17 g). 
  • Ostatné dobré zdroje bielkovín sú losos, morka, jahňacie mäso, fazuľa, orechy a mlieko.  

Pre zdravotne a výživovo nezávadné chudnutie musíte denne jesť aj tuky, ktoré a koľko.

Tuková bunka sa vo väzive človeka vyskytuje buď jednotlivo alebo v malých skupinách. Má schopnosť vytvárať a hromadiť tuk, a to buď v jednej veľkej vakuole alebo v podobe množstva menších.

Priemerný dospelý človek má v tele zhruba 40 miliárd tukových buniek.

V dennej dávke tuku by ste mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali jesť tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín.

Tuky sú kaloricky - energeticky najbohatšie látky. Pravidelný príjem tuku je pre ľudský organizmus nutný aj pri chudnutí. Pri chudnutí sa naučte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk.

Je dobré dodržať príjem 15 až 30% celkovej energie práve z tuku. Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového denného príjmu tuku.

Pri chudnutí obmedzte spotrebu nasýtených tukov a  naopak pridajte v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené tuky.

Jedálne lístky a recepty na chudnutie bez tukov a bielkovín vám opäť prinesú sklamanie v podobe zastavenia chudnutia, zdravotných problémov a aj zhoršenia metabolizmu.  

Prečo pri chudnutí potrebujete jesť vhodné tuky, koľko by ste ich mali denne zjesť.

  • Ak sa nekontrolujete v jedle, začnú sa tukové bunky zväčšovať. Tvoria sa v našom tele už pred narodením. Dotvárajú sa v nás do konca puberty, okolo osemnásteho roku života. A potom si už treba dávať na jedlo a šport veľký pozor.
  • Bez tuku v tele by ste neprežili. Keby ste sa chceli zbaviť tuku úplne, telo by nemalo kde ukladať energiu. Boli by ste stále unavení, chorí. Bola by nám zima.
  • Tuk chráni aj vnútorné orgány pred vonkajšími vplyvmi prostredia či pred zranením.
  • K čomu dochádza v tele pri chudnutí. Tukové bunky nestrácate. Bohužiaľ, tie vám už v tele zostávajú. Iba sa zmenšujú. Taktiež čakajú, kedy sa zase budú môcť pri nesprávnom stravovaní zväčšiť.
  • V zásade by ste teda nemali neustále chudnúť a neskôr priberať.
  • Úplné vynechanie tukov zo stravy vám prinesie mnoho zdravotných problémov, pretože bez tukov nedokáže náš organizmus spracovávať mnohé vitamíny a produkovať energiu. Taktiež sa naruší produkcia hormónov či vstrebávanie vápnika.
  • Koľko tuku by ste mali denne skonzumovať. Tuky by mali predstavovať zhruba tretinu energie z celkového denného množstva skonzumovaného jedla.
  • Zdravý tuk je v orechoch, olivovom oleji a rybách. Rozhodne ho nenájdete  medzi vyprážanými jedlami, sladkosťami či sladkými nápojmi.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY