Chudnutie FAZUĽA je dôležitou POTRAVINOU na CHUDNUTIE.

17.01.2017 17:33

Fazuľa je považovaná za lacné a vďaka svojmu zloženiu za vynikajúce jedlo na chudnutie. Za nízku cenu sa dokážete kvalitne zasýtiť a dodať telu množstvo prospešných látok.

Fazuľa obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny.

Fazuľa je bohatým zdrojom mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľa patrí ku komplexným (dobrým) sacharidom, ktoré zasýtia na dlhú dobu. Telo ich spracúva pomaly, preto sa cukor do krvi dostáva priebežne a plynule. Eliminuje prejedanie sa a tak vás chráni pred priberaním.
Fazuľa má nízky glykemický index, dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent. Stačí, ak denne zjete 100 až 150 g fazule.

Vo fazuli sa nachádzajú aj tuky, sú však rastlinného pôvodu, takže sú považované za dobré, zdraviu prospešné tuky. Tieto nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v nich skrývajú, sú dôležité pre vstrebávanie mnohých vitamínov a minerálov.
Obsah proteínov – bielkovín vo fazuli.
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota fazule je vysoká.
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.

Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob, preto ju využívajte pri redukčných diétach a ako prevenciu pred priberaním.

Fazuľu, resp. ďalšie strukoviny by ste mali jesť aspoň tri razy do týždňa

Sušená fazuľa neobsahuje žiaden sodík. Naopak, konzervovaná fazuľa má pomerne vysoký obsah sodíka (1/2 šálky konzervovanej fazule obsahuje asi 20% odporúčaného denného príjmu sodíka). Ak máte problémy s krvným tlakom alebo z iných zdravotných dôvodov musíte obmedziť príjem sodíka, jedzte sušenú fazuľu.
Stráviteľnosť fazule.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina z fazule má veľké využitie.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Fazuľa výrazne znižuje cholesterol.
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Ochrana fazuľou pred chorobami pokožky.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.

Druhy fazule a ich využitie na prípravu stravy na chudnutie.

Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až tak ako červená fazuľa.
Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY