Chudnutie DUKANOVÁ DIÉTA je antisacharidová diéta.

24.11.2014 01:43

Nedostatkom dukanovej diéty je obmedzenie príjmu vitamínov z ovocia a zeleniny a naopak prehnaný prísun solí, vedúci k vysokému krvnému tlaku. Príliš veľa bielkovín navyše preťažuje obličky a vzhľadom k tomu, že strava obsahuje prevažne potraviny živočíšneho pôvodu, ohrozený je aj kardiovaskulárny systém.

Telo sa pri dukanovej diéte v prvých dňoch zbavuje najmä vody.

Vylúčiť sacharidy zo stravy ako to doporučuje dukanova diéta nie je vhodný spôsob, ako schudnúť. Keď Dukanovu diétu ukončíte určite budete jesť aj sacharidy, a sacharidy nie sú len cukry.

DUKANOVÁ DIÉTA je v súčasnosti asi najobľúbenejšou diétou.

Veľkým nedostatkom dukanovej diéty je to, že ide o extrémny stravovací systém, ktorý sa nedá držať dlhodobo, tobôž nie doživotne.

Útočná fáza dukanovej diéty vám povoľuje jesť len bielkoviny. Vtedy útočíte na svoj podkožný tuk. Je isté, že tak drastické obmedzenie sacharidov  vaše telo donúti čerpať z tukových rezerv. Okrem toho, že budete slabí a unavení, budete aj úplne podvyživení rôznymi minerálmi, vitamínmi a ďalšími živinami. V tejto fáze sa stravujete prakticky aj bez tuku. To je ďalší vážny problém. Tuk je pre vaše zdravie potrebný.

Druhá fáza dukanovej diéty vám povoľuje kombinovať zeleninové a bielkovinové dni. Stále sa stravujete bez sacharidov, takže telo je nútené pracovať v úspornom režime, a tak chudnutie pokračuje. Chýba vám však energia, cítite sa slabí a unavení. Bez prísunu tukov sa stráca aj prísun v tuku rozpustných vitamínov, omega 3 mastných kyselín. Veľa bielkovín a málo vlákniny môže spôsobiť značné ťažkosti pri vyprázdňovaní.

Najväčším rozdielom dukanovej diéty oproti iným diétam je jej voľnosť.

Pri Dukanovej diéte môžte jesť čokoľvek zo zoznamu vyše stovky povolených potravín. Navyše ich môžete jesť kedykoľvek a v akejkoľvek kombinácii. Radikálne však obmedzuje potraviny s vysokým obsahom cukru a preferuje bielkovinové potraviny. Pozitívom dukanovej diéty je, že upraví vaše stravovacie návyky.

Dukanova diéta nezaručuje extrémne výsledky v rekordne krátkom čase. Namiesto toho sľubuje, že ak sa budete riadiť pokynmi, budete môcť dosiahnuť svoju vysnenú hmotnosť.

Dukanova diéta má štyri fázy

Dukanova diéta postup chudnutia delí do štyroch hlavných fáz (útočnú, výletnú, konsolidačnú a stabilizačnú) tak, aby tieto dokonale naštartovali, rozhýbali a udržali váš metabolizmus. Fázy je potrebné dodržiavať. Prvá, útočná fáza je najťažšia a nakoľko sa pri nej musíte dosť obmedzovať.  

1. Útočná fáza

Prvá fáza vám umožní schudnúť niekoľko kilogramov v priebehu pár dní. Takýto úspech zväčša motivuje, nakoľko sa rýchlo dostavia prvé výsledky. Trvanie útočnej fázy je závislé na počte kilogramov, o ktoré chcete schudnúť.

Pokiaľ chcete, aby vám Dukanova diéta priniesla schudnutie o menej ako 5 kilogramov, útočná fáza by mala trvať 2-3 dni. Ak chcete schudnúť 5-15 kg, malo by to byť 3-4 dni. Pokiaľ máte za cieľ zhodiť 20 kilogramov, je to 5-6 dní a pri viac ako 20 kilogramoch trvá útočná fáza 7-10 dní. Dôležité je neprekračovať hranicu desiatich dní!

Útočná fáza Dukanovej diéty povoľuje jesť výhradne bielkoviny (napríklad chudé teľacie a hovädzie mäsko, hydinu, ryby). Mäso nesmiete vyprážať, ideálne je varenie alebo pečenie. Vhodné sú aj vajíčka – pokiaľ budete jesť len bielka, ich počet je neobmedzený. Ak chcete jesť aj žĺtka, maximálny počet sú štyri vajíčka za týždeň.

V útočnej fáze je potrebné vypiť aspoň liter a pol tekutín denne, ideálne dva. Keďže jete iba bielkoviny, je dobré mať pripravené i zásoby vitamínov. Obľúbeným jedlom v Dukanovej diéte sú i ovsené otruby.  

2. Výletná fáza

Striedajú bielkovinové a bielkovinovo-zeleninové dni. Povolené bielkoviny sa nelíšia od prvej fázy, avšak pribúda zdravá diétna zelenina. Môžete si dopriať rajčiny, reďkovky, brokolicu, pór, zeler, kaleráb, cuketu, baklažán, karfiol, tekvice, zelenú fazuľku. Povolené sú aj rôzne druhy kapusty – biela, červená, zelená, čínska. Môžte pridať artičoky, špargľu, šalát, fenikel, karfiol alebo cibuľku. Mrkvu len výnimočne!

Pridajte pohybovú aktivitu – minimálne chôdzu. Môžte si dopriať dve polievkové lyžice ovsených otrúb denne. Príjem tekutín zvýšte na dva až tri litre denne. Diéta vám v tejto fáze povoľuje pridať aj Tofu. Jedlá varte alebo grilujte, nepoužívajte tuk. Stravu si môžte dochutiť omáčkami, ale znova bez tuku. Aj keď ste pridali zeleninu, je vhodné stále dopĺňať vitamíny aj inou cestou. Táto fáza trvá až pokým neschudnete na požadovanú hmotnosť.

3. Konsolidačná fáza

Konsolidačná fáza nastáva akonáhle dosiahnete želanú hmotnosť. Ak by ste sa teraz vrátili k pôvodnému štýlu stravovania, rýchlo priberiete naspäť. Podobne ako pri prvej fáze, trvanie tretej je závislé na tom, koľko kilogramov ste schudli. Platí zásada – 1 stratený kilogram = 10 dní v konsolidačnej fáze. Ak schudnete 20 kilogramov, je potrebné zotrvať v konsolidačnej fáze 200 dní.

Vaša strava bude omnoho voľnejšia a budete musieť dodržiavať iba niekoľko základných pravidiel. Do svojho jedálnička môžete pridať jednu kus ovocia denne (s výnimkou hrozna, orieškov a banánov). Pokiaľ ide o malé ovocie ako napríklad egreše, prípustná je menšia miska.

Pridajte i dva krajce chleba denne, nie je obmedzené v ktorom čase. Malo by ísť samozrejme o tmavý celozrnný chlieb. Môžte si ho dať s až 50g syra denne, musí však ísť o tvrdý syr. Dvakrát za týždeň môžete jesť jedlá s obsahom škrobu – napríklad šošovicu, ryžu, zemiaky alebo cestoviny. Práve cestoviny sú najideálnejšie. Vhodná dávka je 200-250 gramov uvarených cestovín, ideálne so zeleninovou omáčkou. V rovnakej gramáži sú povolené aj ostatné škrobové jedlá. V tejto fáze môžete zjesť dvakrát za týždeň jedlo podľa vášho želania. Jedinou podmienkou je, aby tieto dva dni nešli po sebe. Raz za týždeň je taktiež potrebné dodržať čisto bielkovinový deň.

4. Stabilizačná fáza

Stabilizačná fáza poskytuje úplnú voľnosť pre vaše stravovanie. Raz za týždeň si absolvujte  čisto bielkovinový deň, inak ale  nemusíte už dodržiavať žiadne obmedzenia. Je však jasné, že keď si chcete váhu udržať, je potrebné sa stravovať rozumne a pravidelne športovať.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY