Chudnutie Dodržiavanie pravidiel DELENEJ STRAVY je často stresujúce.

19.11.2014 22:27

Je fakt, že v istej chvíli delená strava pomôcť môže. Ako? Kým sa človek prejedá, tučnie. Potom sa jedného dňa naštve a povie si "niečo s tým musím spraviť". A tak začne napríklad s diétou, ako je delená strava. Zrazu za začne venovať tomu, čo konzumuje. Bez ohľadu na to, či je jeho strava delená, alebo nedelená, už si dáva pozor.  

Je jasné, že človek, dávajúci si pozor na to, čo je, schudne. Chudnutie však nemá na svedomí delená strava. Je to len o obmedzení príjmu energie. U mnohých ľudí na chudnutie stačí aj pomerne malá úprava jedálneho lístka a zrazu je všetko v poriadku.  

Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý.Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam. Ak ľudia pri diéte delená strava chudnú, tak nie v dôsledku delenia potravín, ale pre zníženie energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby potraviny neoddeľovali.

Hlavnou zásadou delenej stravy je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Bielkovinovú a sacharidovú skupinu kombinujeme vždy s neutrálnou skupinou. Sacharidovú a bielkovinovú skupinu však medzi sebou nekombinujeme!

Základné zásady delenej stravy.

Čo je pri delenej strave povolené konzumovať:
V podstate všetko, avšak konzumované potraviny treba správne rozdeliť do skupín. V rámci skupín treba navyše dodržiavať stanovené pravidlá.

Skupiny potravín :

Skupina A: „kyslé potraviny“ - bielkoviny: mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 %, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny..., ovocné čaje, šampanské

Skupina B: „neutrálne potraviny“- väčšina zeleniny: hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa..., semienka, orechy, bylinky, kyslé mliečne výrobky: zákvas, tvaroh, ricotta..., olivový olej, šunka, údené ryby, maslo

Skupina C: „zásadité potraviny“ - celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny..., koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica..., sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie..., všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy

Aké princípy musíte pri delenej strave dodržiavať. 
Prísne zakázané je kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.

§         Treba si dávať pozor na to, aby ste jedli dostatok bielkovín, kalcia, zinku a vitamínov D a B12.

§         V zásade by sa hlavne nemali jesť škroby a proteíny v spoločnom jedle. To znamená nejesť mäso so zemiakmi alebo chlieb s maslom, či syrom.

§         Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok. Môže sa jesť aj pred jedlom alebo na desiatu (vhodnejšie ako desiatovať obložené žemle, či bagety)

§         Ovocie zaraďujeme do jedálneho lístka vzhľadom k nízkej energetickej hodnote. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi ochranné a pôsobia i proti starnutiu. Treba ho však konzumovať zvlášť, nie spolu s inými potravinami.

§         Zelenina – Zeleninu je vhodné konzumovať pravidelne, používať ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov. Zemiaky a kukurica obsahujú škrob – nekombinovať s proteínmi.

§         Chlieb – uprednostniť tmavý celozrnný. Chlieb a pečivo sú škroboviny.

§         Syry – sú zdrojom vápnika. Odporúča sa jesť kvalitné, pokiaľ možno nízkotučné syry. Patria medzi proteíny.

§         Čokoláda – obmedzovať, jesť skôr tmavú a nekombinovať ju s inými potravinami.

§         Mlieko – piť menej kravského mlieka, podľa možnosti z ekologických fariem. Lepšie je používať mlieko sójové, ovsené, ryžové a pod. Kravské a sójové mlieko sú proteíny, ryžové, ovsené a mandľové mlieko sú univerzálne potraviny, t.j. môžu sa kombinovať so všetkým.

§         Vajcia – podľa možnosti kupovať také, ktoré sú pestované na eko-farmách. Bežné vajcia obsahujú antibiotiká. Vajce je proteínová potravina.

§         Maslo – uprednostniť skôr maslo ako margaríny, ktoré obsahujú rastlinné zahrievané oleje. Maslo môžeme kombinovať s proteínmi i so škrobmi.

§         Olej – najlepší je olivový olej, hlavne panenský. Dá sa kombinovať s proteínmi aj so škrobmi.

§         Soľ – používať morskú soľ alebo osoliť napr. sójovou omáčkou.

§         Cukor – používať hnedý, nerafinovaný cukor, med alebo sirupy a melasy. Cukor je škrobová potravina.

§         Čaj – neodporúča sa piť k jedlu.

§         Voda – piť pravidelne a dostatočne, minerálne vody treba kombinovať a meniť. Prípadne je vhodné aj používať vodný filter.

Pozitíva delenej stravy:
Je dovolené konzumovať skoro všetky potraviny. Konzumovanie väčšiny doporučených potravín v správnom množstve patrí medzi zásady správnej výživy, takže zníženie váhy dosiahnete aj bez stresujúcej kombinácie jedál podľa skupín.

NEGATÍVA DELENEJ STRAVY

§         Dodržiavanie veľkého množstva pravidiel.

§         Veľká časová náročnosť na prípravu a zostavenie denného jedálneho lístka.

§         Zabudnite na kuriatko s ryžou alebo rybu so zemiakmi. Síce môžete jesť všetko, nie však spolu.

§         Možno pomocou tejto diéty pár kíl zhodíte. A dokonca aj pomerne rýchlo. Ale ako dlho vás bude baviť delená strava? 2 mesiace? Pol roka?

§         Najnebezpečnejšie je, ak si niekto delenú stravu zvolí, ako diétu. Každá diéta totiž býva chápaná, ako časovo obmedzené riešenie, určené na istý zámer. Vaším zámerom je schudnúť. Ak potom človek schudne, delená strava sa stáva zbytočnou. Pustí sa zas do rezňov. A čoskoro má nazad aj svoje kilá a vo väčšine prípadov aj zdupľované.

§         Práve v tom je delená strava zradná. Málokto pri tomto diétnom opatrení vytrvá.

A preto je lepšie, ak namiesto experimentov typu delená strava siahnete hneď po racionálnej a zdravej výžive. Je to výživový štýl, ktorý zaisťuje prísun všetkých živín v dostatočnom množstve a štruktúre. Týmto štýlom sa môžete stravovať trvale. A preto nepriberiete.

Sacharidová skupina

Obilniny – jačmeň, proso, špalda, kukurica, krupica, krúpy, žito
Celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, ryža
Zemiaky, topinambury, banány, jablká, figy, datle, sušené ovocie

Neutrálna skupina 1

Tieto potraviny kombinujte menej

Maslo, kyslá smotana, smotana do kávy, sladká smotana, sójové mlieko, syry nad 60 percent tuku (mozzarela, mascarpone, ovčí syr)
Marinované a údené mäso a ryby
Lieskovce, mandle, píniové oriešky, kokosový orech, para orechy, mak

Bielkovinová skupina

Mäso – hus, kačica, morka, kura, chudé bravčové mäso
Ryby – úhor, makrela, losos, tuniak, sardinky, treska, sleď, pstruh, chobotnica
Ovocie – jahody, maliny, ríbezle, hrušky, slivky, marhule, čerešne, nektárinky, hrozno, mandarínky, citróny, pomaranče, limety, grepy, kivi, ananás, papája
Vajcia, mlieko, syry do 60 percent tuku
Ovocné šťavy, ovocné čaje

Neutrálna skupina 2

Tieto potraviny môžete jesť neobmedzene
Baklažán, artičoky, avokádo, brokolica, karfiol, uhorky, kaleráb, listový šalát, mrkva, paprika, paradajky, cibuľa, cuketa, špargľa, zeler, červená repa, reďkovky, hríby
Klíčky – sójové, mungo fazuľa, žerucha
Olivy a čučoriedky
Voda, bylinkové čaje, kávovinové zmesi

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

 

 

 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY