Chudnutie Dobrá POLIEVKA je súčasťou chudnutia.
Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že polievka nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj vyliečiť.
Pravidelná konzumácia polievok vám môže pomôcť schudnúť, ale mali by ste zvážiť výber polievky. Kalorická hodnota krémovej polievky je výrazne vyššia ako kalorická hodnota zeleninového vývaru. Takouto zmenou výberu polievok môžete za rok pribrať alebo schudnúť až o kilogram tuku.
Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.
Hustými polievkami by ste sa pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.
Dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín.
Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri chudnutí, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín.
Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.
U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu, nemala by však byť príliš kalorická, mala by zasýtiť a pripraviť žalúdok na menšiu porciu hlavného jedla. Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca z našich jedálnych lístkov.
Zopár rád ako si pripravovať polievky pri chudnutí.
- Zápražkou pridávate do polievky múku, teda aj kalórie. Ak je múky málo, je to väčšinou v poriadku. Viac zahustené polievky však už ovplyvnia denný kalorický príjem, vhodný na chudnutie. Skúste polievku zahusťovať rozmixovanou zeleninou.
- Opečená cibuľa často v polievke znamená viac tuku a kalórií ako ostatné zložky polievky. .
- Maslo dáva polievke lahodnú chuť, ale aj zvyšuje jej kalorickú hodnotu.
- Rôzne prídavky môžu radikálne zvýšiť kalorickú hodnotu polievky. Knedlíčky, cestoviny, opečený chlieb síce robia polievku chutnejšou, ale aj kalorickejšou.
Dobrým výberom polievky sú aj vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.
Redšie vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.
RECEPTY na POLIEVKY, ktoré môžete využiť na chudnutie.
Jednoduchá hrachová polievka
Suroviny
350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup
V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka so zeleninou
Suroviny
200 g kuracích pŕs, 2 mladé cibuľky, 2 karotky, 50 g fazuľových lúskov, 1 paprika, 2 citróny, 50 g zázvoru, 50 g koktailových rajčín, 1 pór, sladká sójová omáčka, kari korenie, olivový olej, voda, soľ
Postup
Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.
Šošovicová polievka so zelerom
Suroviny
50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.
Postup
Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme domäkka. Na záver pridáme olivový olej.
240 kcal
Polievka z ružičkového kelu
Suroviny
100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.
Postup
Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme domäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
112 kcal
Fazuľová polievka s kyslou kapustou
Suroviny
40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká, 1 stredne veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké zemiaky, 30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou, 25 - 30dkg dobrej domácej údenej netučnej klobásy, soľ - podľa chuti, vegeta - podľa chuti, čierne korenie - mleté - podľa chuti
Postup
Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák, varíme cca 60 až 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.
Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania.
ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)