Chudnutie Čo robiť, aby ste nemali PROBLÉM s NADÚVANÍM.

09.11.2015 17:34

Opakujúce sa prejedanie býva často príčinou nadúvania, dochádza k tomu aj pri konzumácii zdravej stravy. Tráviace ústrojenstvo by ste nemali preťažovať nadbytočným množstvom stravy. Nadmerný príjem stravy zaťažuje organizmus, zažívacie orgány sú vyčerpané, dochádza k pomalému a zlému tráveniu stravy, následkom čoho sa v hrubom čreve tvoria hnilobné plyny.

Najčastejšou príčinou zvýšeného nadúvania a vypúšťania vetrov(prdenie) sú chyby pri stravovaní. 

Nadúvanie a ich dôsledky – vetry a grganie spôsobuje zvýšené hromadenie plynov vo vnútri tráviaceho traktu.

K zvýšenej plynatosti dochádza pri metabolických poruchách, pri potravinových alergiách, následkom stresu, nedostatku spánku či nesprávne skombinovanej skladbe jedálneho lístka. Nadúvanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysoko vláknitých jedál do stravy. Vlákninu by ste mali do stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov.

Za normálnych okolností sa aj v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom.

Jedlo, ktoré váš tráviaci systém nesprávne, alebo nedostatočne strávi, zhoršuje, často až znemožňuje vstrebanie skonzumovaných živín.

Hlavne nedostatočné trávenie sacharidov v tenkom čreve má vo väčšine prípadov za následok nadúvanie a plynatosť.

Ak sa plynov tvorí v tráviacom trakte viac, tak ich nadmernú tvorbu pociťujete ako nepríjemné kŕčové pocity v bruchu, sprevádzané zväčšením brucha, pričom úľavu prináša niekedy až nevedomé vypúšťanie vetrov. Ak zadržiavate vetry, budete trpieť bolesťami, nakoľko plyny rozširujú črevá.

Nadúvanie a vetry sú nielen zdravotným, ale aj spoločenským problémom. Platí to aj napriek starému prísloviu : Lepší jeden prd ako 10 doktorov.

 

Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností  sa denne vyprodukuje približne 0,5  - 1 liter plynov.

Trávenie sacharidov sa začína v ústach a pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov. Sacharidy, ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, prechádzajú do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri tomto procese sa vytvárajú plyny, ktoré spôsobujú nafúknutie a plynatosť.

K rizikovým potravinám pri nadúvaní patria potraviny, obsahujúce kvasiteľné cukry - banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Zvýšenú plynatosť si spôsobíte aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či rýchlym jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane priveľa vzduchu. 

Hlavné príčiny nadúvania.

  • Častá konzumácia nadúvajúcich potravín.
  • Neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy).
  • Prejedanie.
  • Nadmerný príjem jednoduchých cukrov.
  • Zlé kombinácie potravín.
  • Rýchle jedenie.
  • Nepravidelné jedenie.
  • Alkoholické nápoje.
  • Nedostatočné požutie stravy.
  • Nadmerné prehĺtanie vzduchu.
  • Jedenie v napätí a strese.
  • Nedostatočný obsah kyseliny soľnej v žalúdočnej šťave a slabé vylučovanie žlče.
  • Nestrávenie stravy, následkom čoho sa v čreve tvoria hnilobné plyny.

Čo robiť pri nadúvaní, ako predídete nadúvaniu a častým vetrom.

  • Jedzte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody. Všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody urýchľujú prechod stravy črevami a zmierňujú, či odstraňujú nadúvanie. Jedná sa hlavne o exotické ovocie ako kiwi, melóny, čerešne, slivky a paradajky.
  • Vyvarujte sa nevhodných kombinácií potravín.
  • Nadúvanie a tráviace ťažkosti často vyvoláva, kombinácia koncentrovanej bielkoviny s cukrom (v žalúdku spôsobuje kvasenie). Napríklad veľa cukru v mlieku, sladeného tvarohu, alebo sladené kondenzované mlieko či smotana. Nadmerné množstvo ovocia a zeleniny spolu v jednom jedle. Kombinácia chleba, zemiakov a cestovín. Zmesi rôznych druhov tukov.
  • Najčastejšou príčinou nadúvania, ktorá je však mimo tráviaceho traktu, je nadmerné prehĺtanie vzduchu. Väčšinou ide o osoby trpiace úzkosťou. U každého môžu nadúvanie spôsobovať iné potraviny, takže by ste si mali sledovať, po ktorých pokrmoch vás nadúva.
  • Medzi potraviny a nápoje s nadúvacím efektom patria sýtené nápoje, kapusta a kel a podobná zelenina, strukoviny či cibuľa a cesnak. Ak nie je možné vyhnúť sa konzumácii potravín ako kel, kapusta, hrach, fazuľa alebo šošovica, je vhodné, ak sa tieto jedlá  bohato upravujú koreninami alebo bylinkami, ktoré trávenie uľahčujú. Patrí k nim saturejka, vhodná do polievok zo strukovín, rozmarín, šalvia alebo rasca a fenikel.
  • Nafukovanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysoko vláknitých jedál. Vlákninu treba do stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov.
  • Nadúvanie môže byť aj prejavom nedostatočnej funkcie pankreasu, pečene,  zápalu čreva alebo žalúdka.  Niekedy je príčinou aj tzv. dráždivé hrubé črevo.
  • Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle.  Liečivý účinok čaju je tým výraznejší,  ak sa pripravuje záparom listov z čerstvých  byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.
  • Ďumbierový čaj je výborným liekom  proti nadúvaniu.  Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že ďumbier má schopnosť ničiť veľmi odolné baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za niektoré chronické zápaly žalúdka. Ďumbierový čaj si možno pripraviť z jednej lyžičky   postrúhaného čerstvého koreňa ďumbiera, šťavy z polovice citróna a lyžice medu, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú 20 minút lúhovať.
  • Pri mäsitých, najmä hydinových  jedlách je veľmi vhodné dochutiť  mäso koreninou kurkuma, ktorá sa hojne využíva  v orientálnej kuchyni.  Kukruma má charakteristickú farbu aj chuť, zlepšuje funkciu žlčových ciest a tonizuje pečeň a zároveň upokojuje zápal v tráviacom systéme.
  • Pravidelné cvičenie je tiež skvelým spôsobom, ako sa zbaviť nadúvania. Skúste ísť na prechádzku alebo navštevovať hodiny jogy. Telesná aktivita vás zbaví stresu a pomôže zmierniť nafúknutie brucha.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY