Chudnutie Čo by ste nemali robiť, keď začínate CHUDNÚŤ.

29.03.2017 10:01

Jednou z najväčších chýb, ktorú mnohí chudnúci robia, je snaha schudnúť príliš rýchlo. Pokusy o rýchle chudnutie väčšinou zlyhávajú, niektoré môžu byť dokonca nebezpečné pre vaše zdravie. Po krátkodobom schudnutí sa zhodené kilá neúprosne vracajú, často aj s niekoľkokilovým prírastkom váhy.

Diéty s rýchlym poklesom váhy vedú hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia.

Chyby pri diéte, vystríhajte sa týchto najčastejších chýb chudnutia.

1. Vynechávanie jedál.
Každý z nás občas vynechá raňajky alebo desiatu, najmä keď nemá čas alebo raňajkoval príliš neskoro. Vynechanie jedla sa nám môže ale vypomstiť. Môžete prijať viac kalórií s ďalším jedlom. A pretože ste hladní, budete mať tendenciu jesť viac a nezdravé jedlo. Keď má telo hlad, nerobí si svoju prácu dokonale. Ak pravidelne jete príliš málo kalórií, vaše telo bude spaľovať menej, zhoršíte si metabolizmus a  neschudnete.

2. Drastické klamlivé diéty.
Ak nebudete konzumovať dostatok kalórií, vaše telo bude skutočne držať tuk, aby malo na horšie časy energiu. Navyše, veľa z váhy stratíte spočiatku len z vody, nie z tuku. Až na to, že môžete stratiť všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje na rast.

3. Tabletky na chudnutie.
Je tiež lákavé vziať si tabletky na chudnutie, aby ste schudli rýchlo, ale väčšina z nich nie je kvalitná a bezpečná. Mnoho z týchto tabliet má nepríjemné vedľajšie účinky, a mnoho z nich ani nefunguje. Neexistuje pilulka, ktorá vám pomôže schudnúť natrvalo, bezpečne a efektívne.

4. Nadmerné cvičenie.
Cvičenie je zdravý spôsob, ako upravovať svoju váhu, ale príliš veľa cvičenia môže spôsobiť problémy fyzické, ale aj psychické. Vyvážený cvičebný program znamená vyvíjať nejakú aktivitu každý deň v správnej hodnote tepovej frekvencie. Cvičenie niekoľko hodín denne pri nesprávnej intenzite môže byť rovnako zlé ako necvičiť vôbec.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Pamätajte si: Neexistujú skratky na chudnutie. Zdravé chudnutie je postupný proces. Aj keď si narýchlo dočasne pomôžete nejakými falošnými diétami schudnúť, bude to len z vody a akonáhle sa vrátite späť do svojej normálnej rutiny, priberiete.

Nočné a večerné prejedanie a vyprázdňovanie chladničky môže byť veľmi veľká kalorická pasca pre vašu postavu, ak nie ste schopní rozpoznať dôvod svojich chúťok. Pravidelne sa ocitnete späť v kuchyni krátko po večeri. 

Dôvody, prečo v noci vyjedáte chladničku a ako obmedziť tento problém.  

1. Šetríte jedlom počas dňa, jete príliš málo.
Ak sa cez deň normálne dosýta nenajete, vaše telo sa bude búriť od hladu, až vás nakoniec dovedie pred chladničku, keď budú všetci spať. Myslíte si, že vynechaním raňajok ušetríte čas? Zabudnete na obed, pretože ste príliš zaneprázdnení?  Váš príjem potravy by mal byť rovnomerne rozložený po celý deň. Uistite sa, že máte dostatok bielkovín, tukov a sacharidov v každom jedle.

2. Emočné napätie, stres.
Všetky emócie v nás môžu vyvolať impulz k jedeniu. Nižšia pravdepodobnosť stresu znamená aj menej potrebných kalórií z chladničky. Nehľadajte útechu vždy len v jedle. Zacvičte si, vydajte zo seba zlú energiu. Ak začnete pravidelne odpočívať a relaxovať inak, napríklad tým, že pôjdete na prechádzku, za kamarátmi, potom sa naučíte riešiť vaše obavy ešte predtým, než sa niečo kalorické medzi vašim tanierom a žalúdkom udeje.

3. Jedenie pri sledovaní televízie
Niekedy je to len otázka toho, zamestnať si prsty, zatiaľ čo ležíte na gauči. Držte v rukách radšej časopis, krížovky, alebo si píšte zoznam na zajtra, čo budete robiť. Jedná sa o dvojité víťazstvo, vyhnete sa prejedaniu a dáte si do poriadku vaše nedokončené záležitosti.

4. Nuda
Potraviny by mali byť energiou, nemajú vám vypĺňať čas, zahnať nudu. Keď máte nejaké minúty počas dňa voľné, posúďte, či skutočne máte hlad, než sa vydáte do kuchyne. Naučte sa rozpoznať signály svojho tela po celý deň.

Zdravá strava znamená jesť potraviny, ktoré nám urýchlia metabolizmus a trávenie- Dajte si pozor na vedľajší efekt - rýchly pocit prázdneho žalúdka. V takom prípade je rozumné siahnuť po potravinách, ktoré vám tento stav zaženú, ale sú diétne, žalúdok ich má rád a neublížia ani vašej postavei.

Orechy obsahujú len zdravé tuky, ktoré vám pomôžu udržať si nízku hladinu cholesterolu. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, dodávajú chuť k jedlu. Tým, že sa trávia pomaly, zostávajú v žalúdku omnoho dlhšie ako iné sacharidy.  

Mäta  Vôňa mäty je nielen upokojujúca, ale tiež účinne potláča chuť do jedla. Skúste si kúpiť sviečky s vôňou mäty, alebo piť mätový čaj, ak sa snažíte znížiť prejedanie. Mäta je totiž veľmi sýta aromatická bylina.

Ocot  môže pomôcť oddialiť pocit hladu tým, že spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, ale tiež znižuje glykemický index potravín. Pomôže nám cítiť sa plnšie tým, že spomaľuje uvoľňovanie glukózy do krvného obehu. Niektorí ľudia prisahajú, že pitie jablčného octu každý deň im pomáha pri trávení. Začleňte preto do jedla viac octu, využite jeho výhody, napríklad v šaláte.

Korenie Korenené jedlá vám môžu pomôcť udržať si pocit plnosti dlhšie, rovnako ako zvýšenie metabolizmu. Nedávna štúdia napríklad zistila, že ľudia jedli o 60 kalórií menej, keď si do jedla pridali napríklad papriku alebo okorenili porciu.

Voda  Niekedy môžete túžbu po jedle zahnať a potlačiť iba pohárom vody, ešte vás k tomu dobre zhydratuje. Piť vodu pred konzumáciou hlavného jedla je dobré praktizovať. Rovnako aj dať si na desiatu pred obedom ovocie a zeleninu, ktorá má vysoký obsah vody, napr. jablká. Tie sú dobrým zdrojom vlákniny alebo aj uhorky. Majú rovnaký účinok na telo ako voda.

Jedzte z menších tanierov, zjete menej kalórií.

Za posledné storočie sa priemerná veľkosť taniera zväčšila o 15 centimetrov. Len pár centimetrov navyše spôsobuje nášmu zažívaniu a tukovým vankúšikom veľký problém.  

Jedzte len polovicu z taniera. Podľa správnosti by sme mali servírovať jedlo iba na 50% z celkovej plochy taniera, tak ako nám to pripravujú v lepších reštauráciách. Porcie sú však skreslené, nedodržiavame tieto stravovacie limity, čo má za dôsledok nezodpovedný nárast obezity.

S nárastom veľkosti porcií, hlavne rýchleho občerstvenia, aj pri servírovaní jedla doma, sme sa stali aj my Slováci národom obžerstva. Koľkí z vás skutočne vedia, koľko gramov potravy denne skonzumujete? Jednoducho si naplníme, väčšinou hlboké taniere a nesledujeme množstvo potravy, ktorú sme mali v pláne skonzumovať.  

Akou veľkou lyžicou alebo vidličkou jete? Pokiaľ chcete naštartovať proces chudnutia, zmeňte si ju. Malá vidlička vám dá pocit sýtosti, pretože budete jedlo konzumovať po malých sústach. Rovnako aj veľkosť stolu rozhoduje, koľko jedla do seba prijmeme. Ak si chcete dávať pozor na líniu, nemajte príliš veľký tanier, príbor, ani stôl, kde sa váš obed alebo večera odohráva.  

Výber potravín rozhoduje aj o kvalite vášho spánku. Ak si na večeru dáte niečo nevhodné, môže sa stať, že celú noc nezažmúrite oči a budeme sa len prevaľovať na posteli, prípadne vás bude trápiť žalúdok, pálenie záhy či iné nepríjemnosti.

Akým chybám sa večer pred spánkom vyhnúť, aby ste nepriberali.

Kofeín  Je všeobecne známe, že kofeín nie je práve ideálnou látkou pre dobrý spánok. Väčšinou sa nám ale kofeín spája s kávou. Pravdou je, že sa skrýva aj v rôznych kolových nápojoch, energetických drinkoch či v čokoláde. Takže, ak nechcete trpieť nespavosťou, radšej si tieto produkty doprajte niekoľko hodín pred spaním.

Veľké jedlá Veľká večera neraz znamená aj pokazený spánok. Ak sa poriadne napráskate pri večeri, v posteli sa vám to vypomstí. Jedlo v žalúdku vás bude nepríjemne ťažiť a je dosť možné, že toho veľa nenaspíte. Po veľkej večeri sa tiež budete ráno cítiť nedostatočne oddýchnutí, pretože telo muselo spotrebúvať energiu na trávenie jedla a nemohlo sa sústrediť na dobíjanie energie.

Korenisté jedlá  Ani korenisté jedlá nie sú práve vhodnou večerou pre dobrý spánok. Korenisté pokrmy môžu zapríčiniť búšenie srdca, dráždiť žalúdok a spôsobiť pálenie záhy, čo určite nie sú dobré predpoklady pre kvalitný nočný odpočinok. Radšej sa teda korenistých jedál vo večerných hodinách vzdajte v mene dobrého spánku.

Sladkosti a jedlá s vysokým obsahom cukru Sladkosti by pre vás večer mali byť neprípustné. Nielenže sa energia z nich nestihne spotrebovať a postarajú sa teda o nejaké to kilo navyše, ale vám tiež prekazia spánok. Takéto jedlá zvyšujú hladinu cukru v krvi a dodávajú vám energiu – doslova vás nakopnú k ďalšej činnosti.  

Jedlá, ktoré nafukujú. Ak sa nechcete v spánku budiť na nepríjemné tlaky v črevách, ktoré sa budú chcieť dostať von, zabudnite aj na konzumáciu „nafukovacích“ jedál. Patria k nim najmä strukoviny, ale tiež cibuľa, kapusta, karfiol či kel.

Pitie nadmerného množstva tekutín. Žiaden z nás určite netúži po spánku prerušovanom niekoľkými nočnými návštevami WC. Preto pozor na to, koľko toho večer vypijete. Snažte sa svoj pitný režim rozložiť rovnomerne počas celého dňa a aspoň hodinu pred spaním nepite.
Jedenie krátko pred odchodom do postele. Odborníci odporúčajú naposledy sa najesť tri hodiny pred spaním, no nie každý zvláda ísť spať s celkom prázdnym žalúdkom. Tu pomôže zjesť nejakú drobnosť, ktorá žalúdok nezaťaží, ale zaženie pocit hladu.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY