Chudnutie Chutné PARADAJKY robia CHUDNUTIE chutnejším a lepším.
Paradajky by vám nemali chýbať na stole počas celého roka, hlavne keď sa snažíte schudnúť.
Paradajky veľkým obsahom vody a chrómu, vám dodajú dostatočný pocit nasýtenia.
Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok.
Paradajky znižujú cholesterol, stimulujú imunitný systém a spomaľujú starnutie.
Paradajky chránia žalúdok, podporujú trávenie a zvyšujú imunitu.
Zrelé paradajky majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú paradajky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší. Z vitamínov je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. V posledných rokoch sa zistilo, že sírna zlúčenina S–metylmetionín, označovaná ako vitamín U, ktorá sa tiež nachádza v rajčiakoch, chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.
Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok.
Paradajka pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém. Paradajky vám pomôžu schudnúť a zlepšiť zdravotný stav vášho organizmu.
Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU
Čerstvé paradajky obsahujú veľa vody – takmer 94% hmotnosti a malé množstvo uhľohydrátov – 3,54%, bielkovín – 0,85% a tukov – 0,33%.
Paradajky sú veľkým zdrojom vitamínov ale aj nevýživných látok.
Najhojnejšie je v paradajkách zastúpený vitamín C – 19,1mg / 100g. V paradajkách nechýba ani vitamín B1, B2, B6, niacín a foláty a prítomný je v nich aj provitamín A.
Z minerálov v paradajkách si najväčšiu pozornosť zasluhuje draslík, nasleduje železo, horčík a fosfor.
Z nevýživných zložiek sú v paradajkách najpozoruhodnejšie: rastlinná vláknina, organické kyseliny, lykopén.
Paradajka posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny.
Surová paradajková šťava a surové paradajky majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku.
Podľa najnovších výskumov konzumácia paradajok spomaľuje starnutie.
Ako paradajky vplývajú na zdravie človeka.
- znižuje vysoký krvný tlak a hladinu škodlivého cholesterolu v krvi (čím poskytuje ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami),
- reguluje podiel cukru v krvi,
- blahodárne pôsobí proti stresu, bolestiam hlavy,
- predstavuje ochranu pred žlčníkovými a obličkovými kameňmi.
- vitamíny podporujú imunitný systém – stačí jedna paradajka denne a máte prijaté všetky vitamíny, ktoré telo potrebuje v dennej dávke
- látky obsiahnuté v paradajke podporujú obnovu buniek a zlepšujú pružnosť pokožky
- vláknina podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
- Draslík zabezpečuje močopudný účinok – správne odvodnenie organizmu
- Paradajky neutralizujú a pomáhajú vylučovať odpadové látky metabolizmu, ktoré bývajú väčšinou kyslé.
- Ich pravidelná konzumácia sa odporúča na „prečistenie“ krvi pri dne, zlyhaní obličiek s nárastom množstva močoviny v krvi alebo chronickej prítomnosti toxínov v tele zapríčinenej stravou bohatou na mäso a živočíšne proteíny.
Surové paradajky sú najzdravšie na konzumáciu. Vyprážané paradajky sú chutné, ale pre človeka so slabým žalúdkom ťažko stráviteľné. Paradajková šťava a omáčka sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Priemyselne spracované výrobky však zvyčajne obsahujú veľké množstvo prísad, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.
Recepty na jedlá s využitím paradajok.
Cestovinový šalát s paradajkami
60 g cestovín uvaríme, 20 g chudej šunky nakrájame na pásiky, 150 g čerstvých paradajok a 2 sušené paradajky pokrájame nadrobno. Na dressing zmiešame 2 PL jogurtu s 1/2 strúčika prelisovaného cesnaku, so soľou, s mletým čiernym korením, citrónovou šťavou a so štipkou cukru. Horúce cestoviny premiešame s dressingom, pridáme paradajky, šunku, čerstvé lístky bazalky a 2 PL olív.
395 kalórií, 14 g tuku
Krémová paradajková polievka
1/2 cibule, 100 g zeleru pokrájame nadrobno a opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme 300 g lúpaných paradajok z konzervy a 10 minút povaríme. Rozmixujeme, dochutíme soľou, korením, sekanou bazalkou a štipkou cukru. Na záver zjemníme balzamikovým octom a 3 PL smotany na varenie.
225 kalórií, 14 g tuku
Omeleta s paradajkami a hubami
2 vajcia, 2 PL mlieka, soľ a mleté čierne korenie spolu vyšľaháme. 3 šampiňóny, 2 paradajky pokrájame nadrobno a opečieme na panvici na 1 ČL masla. Dochutíme soľou, korením a sekanou petržlenovou vňaťou. Prilejeme rozšľahané vajcia, posypeme 1 PL nasekaného syra feta a na miernom ohni pomaly upečieme.
305 kalórií, 20 g tuku
Paradajky plnené mäsom
100 g cukety pokrájame nadrobno. 75 g mletého hovädzieho mäsa opečieme spolu s nasekaným strúčikom cesnaku a pridáme aj cuketu. Ochutíme soľou, korením čili a tymianom. Zo 4 paradajok zrežeme vršky, vydlabeme dužinu, pridáme k mäsu a zmesou naplníme paradajky. Posypeme 1 PL strúhaného parmezánu a zapečieme v rúre.
345 kalórií, 23 g tuku
Morčacina na šaláte z ovocia a zeleniny
125 g morčacích pŕs nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme na 1 ČL oleja. Polovicu grepu, 125 g červeného melóna očistíme a nakrájame na kocky. 2 veľké paradajky a 1/2 červenej cibule nakrájame na mesiačiky. Všetko zmiešame s nasekanou koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou, 1 PL olivového oleja, s trochou citrónovej kôry, korením a so soľou.
350 kalórií, 15g tuku
Rezeň so zeleninovou omáčkou
2 malé bravčové rezne (každý po 100 g) osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Opečieme na grilovacej panvici na 1 ČL oleja a odložíme bokom do tepla. Nakrájame 1 malú cibuľu, 1 paradajku, 1/2 žltej papriky a 100 g baklažánu na kocky, opečieme na panvici, kde sa piekli rezne. Prilejeme 150 ml pasírovaných paradajok, prevaríme a dochutíme soľou a korením. Podávame k rezňom s 1 PL strúhaného parmezánu.
390 kalórií, 12 g tuku
Rukolový šalát s mangom a paradajkami
75 g avokáda a 125 g manga pokrájame nadrobno. Veľkú hrsť rukoly umyjeme a osušíme, 200 g koktailových paradajok nakrájame na polovičky. Všetko spolu zmiešame. Z 1 ČL horčice, 2 ČL oleja, 1 ČL octu, korenia, štipky cukru a zo soli vymiešame dressing a dáme na šalát.
310 kalórií, 20 g tuku
Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE
S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA
VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)