Chudnutie CESTOVINY využívajte aj pri DIÉTE, aké a prečo.

09.05.2017 16:45

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny vás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíte viacerými menšími, uľahčíte svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Cestoviny majú pomerne nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás vhodnejší výber pri chudnutí. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syra, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite slaninou.

Z každého jedla sa dá pribrať, ak je jeho konzumácia nadmerná.

Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Kečup je pri výrobe dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru. Len máloktorý zo stravníkov si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si mnohí z nás pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte tučným syrom či kečupom. Bylinky sú nielen chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Cestoviny patria medzi najčastejšie konzumované potraviny v takmer každej kuchyni.

Ani cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané.

Ak z jedálneho lístka na chudnutie výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať.

Podľa použitých prísad cestoviny môžu byť bezvaječné, jednovaječné, dvojvaječné,  viacvaječné. Sú bohatým zdrojom sacharidov. Cestoviny z celozrnnej múky obsahujú navyše minerály a vitamín B..

Špagety sú najznámejším druhom cestovín. Sú dlhé, tvarom podobné špagátikom. 

Lasagne sú cestovinové pláty s rozmermi 2,5 x 8 cm. Prekladajú sa mäsovou alebo zeleninovou plnkou a po potretí bešamelom sa zapekajú.

Torteffiny majú tvar stočených taštičiek, tvarom pripomínajú slimáčikov. Sú plnené rôznymi plnkami, napríklad mäsovou.

Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené. Pri servírovaní sa posýpajú strúhaným parmezánom.

Pirohy sú tradičné slovenské cestoviny, plnené sladkými plnkami (lekvár, mak, tvaroh, ..) alebo aj bryndzou.

Tak ako pri väčšine jedál aj pri konzumácii cestovín platí pravidlo : jedzte ich s rozumnou mierou – dajte si pozor na skonzumované množstvo a spôsob ich prípravy.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Odporúčané množstvo cestovín na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií).

Receptov na prípravu cestovín je nepreberné množstvo.

Bohužiaľ aj nadmerná konzumácia cestovín je taktiež príčinou nadváhy.

Výhodou cestovín je to, že sa jednoducho skladujú, majú dlhú dobu trvanlivosti, sú nenáročné na rýchlu prípravu, dajú sa kombinovať s veľkým množstvom potravín, takže si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Aké cestoviny konzumovať pri chudnutí –bezvaječné či viacvaječné.

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Spôsob prípravy cestovín ovplyvňuje množstvo a rýchlosť vstrebávania kalórií.

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou.

Rady na správnu prípravu cestovín.

Špagety pred vkladaním do hrnca nemusíte prelamovať. Radšej ich dajte do väčšieho hrnca. Použite liter vody na každých 100 g cestovín. Tento pomer dáva cestovinám dostatok priestoru a uvaria sa rýchlejšie. Navyše sa nemusíte báť, že sa vám zlepia.

Mnohí z nás vodu na varenie cestovín nesolia. Solenie však nie je zbytočné. Soľ pridávajte až do vriacej vody, avšak skôr, ako do hrnca vložíte cestoviny. Pridávanie soli v priebehu varenia nemá na ich konzistenciu dobrý vplyv. Odporúčané množstvo je 10 g soli na každých 100 g cestovín.

Olej pridaný do vody na prípravu cestovín nezabráni tomu, aby sa pri varení a po uvarení zlepili. Väčšinu oleja zlejete do odpadu s vodou pri cedení. Radšej doprajte cestovinám kvalitný olivový olej až keď budú na tanieri.

Väčšina z nás má tendenciu cestoviny prevarovať. Varíme ich dokonca oveľa dlhšie, ako je doba odporúčaná na obale. Každý tvar cestovín potrebuje inú dĺžku varu. Mali by ste vziať do úvahy aj to, že cestoviny budú mäknúť aj po zliatí vody, prípadne po pridaní omáčky. Ak ich teda chcete mať uvarené správne „al dente“ alebo ich plánujete ohriať na panvici spolu s omáčkou, je vhodné ich scediť o 2 až 3 minúty skôr, ako je uvedené na obale. A ako zistíte, že sú už cestoviny uvarené? Pri prekrojení vidličkou by ste mali cítiť ľahký odpor cestoviny a na reze by mal byť viditeľný tenký svetlejší prúžok, pri špagetách biela bodka uprostred.

Keď sú cestoviny hotové, prelejte ich cez sitko a vyklepte z nich všetku prebytočnú vodu. Cestoviny nikdy ich po dovarení nenechávajte vo vode, zbytočne by sa vám rozvarili. Po zliatí ich tiež nikdy nepreplachujte vodou, ani horúcou, ani studenou. Nenechávajte ich však ani dlho stáť v sitku, inak sa zlepia. Hneď po dovarení s nimi pracujte ďalej.

 Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

-         uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie

-         pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

 Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

-         uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné

-         rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne

Tortellini

-         ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY