Chudnutie často prináša STRES, ako a čím ho PREKONAŤ.

08.01.2017 10:33

Stres z chudnutia a prehnané zameriavanie sa na množstvo zjedenej stravy často navodzuje u chudnúceho človeka klamlivý pocit hladu. Ani čokoláda, ani klobása, čipsy či keksy stres nezaženú. Sú to veľmi rýchle kalórie a po krátkom pocite nasýtenia nasleduje opätovný hlad. Tak sa dostávate do začarovaného kruhu, kvôli stresu sa prejedáte a z prejedania sa stres prehlbuje. 

Keď viete, že často ste pod vplyvom stresu a že ho zaháňate kalorickou pochúťkou, tak už pred chudnutím sa na to pripravte. Pripravte si nízkokalorické jedlo, napríklad ovocie alebo bielkovinovú tyčinku. Narobia na vašej postave  menšie škody ako hamburger z fastfoodu, či sladká čokoláda.

Začať chudnúť je veľmi jednoduché, takže mnohí to skúšajú aj viackrát do roka. Zmenšujúce sa oblečenie a nepríjemný pohľad do zrkadla na zaobľujúcu sa postavu väčšinou nejedného donútia k rýchlemu rozhodnutiu, musím schudnúť.

Pribúdajúce kilá nie sú len estetickým problémom. Len obyčajných 10 kíl nadváhy zväčša prináša zadýchavanie sa pri bežnom pohybe, bolesti kĺbov sa stupňujú, rastie únava pri jednoduchých činnostiach a čo sa deje v organizme to je na zaplakanie. Tuky sa začínajú hromadiť nielen pod kožou, ale začínajú nebezpečne obaľovať orgány, zhoršuje sa metabolizmus, hrozí zvyšovanie krvného tlaku, cholesterolu, často sa dostavujú tráviace problémy a  iné neduhy nadváhy.   

S pribúdajúcimi kilami a neúspešnými diétami u každého rastie stres z toho, ako konečne schudnúť.

Častý a pravidelne sa opakujúci stres je nebezpečnou prekážkou chudnutia.

Hľadať spôsob odstránenia nadváhy hladovkou a neustálym drastickým obmedzovaním stravy je pre zdravie a v konečnom dôsledku aj pre postavu človeka najhoršie riešenie.

S rastúcim vekom väčšinou stresové situácie pribúdajú. Bohužiaľ, s rastúcim vekom sa aj metabolizmus človeka spomaľuje, zhoršujú sa podmienky na chudnutie, svalstvo ubúda a v tele ho nahrádza tuk. Čím ste straší, tým ťažšie chudnete. Opakované neúspešné diéty taktiež zhoršujú podmienky na chudnutie. A to je ďalší stres. Netreba zabúdať ani na hormonálne zmeny súvisiace s vekom, a aj na negatívne vplyvy stresových hormónov. Mali by ste popremýšľať nad príčinami stresu a v kľude a seriózne hľadať riešenie na ich odstránenie.

Potraviny, ktoré pomáhajú schudnúť a aj prekonať stres z chudnutia.

  • Strukoviny. Sú bohaté na vitamíny B a horčík, dvoch dobrých látok proti stresu. Ak je hladina horčíka v tele narušená stresom, je dôležité doplniť tento minerál.  
  • Horká čokoláda. Je bohatá na horčík a fenyletylamín. Vylepšuje nám náladu. Vyberte si ale čokoládu aspoň so 70% kakaa.
  • Banány. Sú vhodnou potravinou pre nervový systém. Banány sú plné vitamínu A, všetkými vitamínmi B a poskytujú 20% dennej dávky vitamínu C. Banán je tiež plný minerálov, vrátane železa, vápnika, draslíka, medi a horčíka.  
  • Sušené ovocie a orechy. Lieskové orechy, mandle, marhule a hrozienka sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B, horčíka a selénu. Okrem toho, sušené ovocie a orechy sú skvelé pre odľahčenie. Sú plné sacharidov a vlákniny.
  • Obilniny. Poskytujú energiu, ktorá vám v tele vydrží dlhšie a majú upokojujúce účinky, pretože pomáhajú produkcii serotonínu (hormónu, ktorý reguluje náladu), a tým zaisťujú pokoj a vyrovnanosť.
  • Pivovarské kvasnice. Kvasnice sú ideálne v boji s únavou, depresiou, nervovými poruchami, kožným či tráviacim a infekčným ochorením. Sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré pomáhajú v boji proti stresu. Je možné použiť prášok alebo tablety.
  • Bylinky. Svojimi upokojujúcimi účinkami môžu výrazne pôsobiť na našu psychickú pohodu. Antidepresívny čaj si pripravíme zo zmesi medovky lekárskej a ľubovníka bodkovaného. Zvyknite si do jedál pridávať bazalku, zlepšuje náladu.

Potraviny, ktoré by ste mali obmedziť pri opakovanom a častom strese.

  • Kofeínové nápoje. Kofeín môže vyvolať úzkosť a zvýšenie hladiny stresových hormónov.
  • Trans-mastné kyseliny.  Nachádzajú sa v sladkostiach ako sú torty, koláče. Oslabujú imunitný systém, čo zvyšuje riziko ochorenia srdca.
  • Cukor. Cukor spôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, ktorá okráda nadobličky o ich schopnosť riadiť stresové hormóny a chrániť tak telo proti stresu.
  • Alkohol. Nadmerná konzumácia alkoholu pridáva do tela cukor škodlivý pre nadobličky, ktoré vás chránia pred stresom.

Vhodné stravovanie je základ chudnutia, venujte jedlu dostatok času, predídete stresu z chudnutia a nepriberiete.

  • Ak máte možnosť, nejedzte na pracovisku, kde vás neustále niekto vyrušuje a vy jedlo odsúvate a prisúvate a ani neviete, že ste jedli.
  • Vymedzte si na obed čas, najlepšie pravidelný, a trvajte na tom, že počas tejto prestávky chcete mať čas pre seba.
  • Potraviny obsahujú množstvo látok a vitamínov, ktoré vplývajú na naše pocity a prežívanie.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY