Chudnutie Bez VITAMÍNOV je CHUDNÚŤ nebezpečné.

24.10.2017 10:02

Jednou zo základných zložiek v stravovaní človeka a hlavne pri chudnutí sú vitamíny. Potreba konzumovať stravu s dostatkom vitamínov rastie hlavne pri chudnutí. 

Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne onemocnenia.

Nezabúdajte, že diéta by nemala byť len o strate kilogramov, ale hlavne o správnej výžive. Dennodenne si doprajte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré eliminuje riziko deficitu dôležitých látok na minimum.

Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Vitamíny a minerály majú zásadný význam pre zdravie, ale sú tiež prospešné pre štíhlu líniu.

Vitamíny sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov.

Niektoré vitamíny pomáhajú spaľovať kalórie, ďalšie zabraňujú ukladaniu tukov a iné znižujú pocit hladu.

Bez pravidelnej a dostatočnej konzumácie VITAMÍNOV často aj SCHUDNETE, zhoršíte si však svoje  ZDRAVIE. Keď sa snažíte schudnúť, mnohým sa stáva, že z jedálneho lístka vylúčia  aj potraviny, ktoré vás skryto dotovali vitamínmi tak, že ste si to ani neuvedomovali. Vylúčenie zemiakov zo stravy je častým krokom chudnúceho človeka, avšak spolu s kalóriami vylúči aj vitamín C. A to je zle. Podobným nezmyslom je vylúčenie oleja  zo stravy. Keď prestanete používať tuky, tak zamedzíte prísunu viacerých vitamínov, ktoré sú rozpustené len v tukoch. Príkladov nezmyselného vylúčenia niektorých potravín zo stravy je veľa, dôvod neúspechu chudnutia veľa krát môže tkvieť aj v nedostatku vitamínov. Telo bude na tento stav reagovať, záchvatmi hladu si bude žiadať doplnenie živín nástojčivejšie, ako keď ste žiadnu diétu nedržali.

Niektorých prebytočných vitamínov sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestaneme vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči.

Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najrizikovejší je v tomto ohľade vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo otráv s doživotnými následkami.

Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z vitamínov. Vitamíny sú však potrebné pre budovanie buniek svalstva, vo všetkých biologických procesoch tela.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Existuje 13 základných druhov vitamínov.

Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria vitamíny k základným zložkám ľudskej potravy.

Vitamíny sú nevyhnutné pre udržanie mnohých telesných funkcií , sú schopné posilňovať a udržovať imunitné reakcie, zvyšovať odolnosť organizmu pred chorobami.

V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií.

Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať zo stravy.

Zoznam vitamínov, kde ich nájdete, ako vplývajú na zdravie, ako ovplyvňujú chudnutie.

Vitamín

Potrebný na

Zdroje vitamínu

Nedostatok spôsobuje

A

sila zraku, koža, vlasy a sliznice

žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky

vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice

B1

látková výmena, funkcia nervov

strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky

poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla

B2

rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža

plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby

kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu

B3

trávenie, rast, nervový systém

pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky

poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu

B6

výmena bielkovinových látok a nervový systém

obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica

kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov

B12

tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách

pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso

chudokrvnosť a choroby nervov

B15

látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek

oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie

poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza

C

ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek

citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky

náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán

D

tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena

losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok

mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis

E

pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov

pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje

chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny

F

koža, obličky, trávenie

obilie, slnečnica, olivový a sójový olej

ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek

K

zrážavosť krvi

zelené rastliny, špenát, karfiol, kel

poruchy zrážavosti krvi

P

krvné cievy

šípky, hrozno, pohánky

kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie

Biotín

látková výmena tukov, rast, nervy

droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok

zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov

Cholín

látková výmena

pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky

poruchy trávenia, choroby pečene

Inositol

látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov

srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok

srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí

 

Vitamín A (retinol)
Vitamín A je rozpustný v tukoch a jeho predstupeň (beta-karotén) zaháňajú telesnú aj duševnú únavu a dodávajú elán. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.
Zdroje: mango, marhule, papája, špenát, mrkva, kapusta, maslo, vaječný žĺtok, pečienka


Vitamín B1 (tiamín)
Záruka dobrej nálady: vitamín B1 pomáha pri stálej podráždenosti, vracia psychickú vyrovnanosť a zvyšuje koncentráciu. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.

Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.

Zdroje: hrach, fazuľa, zemiaky, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, pivné kvasnice, orechy, banány, bravčové mäso, vajcia, ryby, cestoviny


Vitamín B2 (riboflavín)
Zlepšuje náladu. Pri nedostatku energie a depresívnych náladách pomôže vitamín B2, aby bola vaša duša zas v poriadku. Hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.

Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.

Zdroje: vajcia, orechy, fazuľa, listová zelenina (špenát), kukurica, mlieko, mliečne výrobky (tvaroh, jogurt), mäso, ryby, ovsené vločky, pšeničné klíčky


Vitamín B3 (niacín)
Pre zdraví spánok, vitamín B3 zaistí sladké sny, dodá vnútornú rovnováhu a posilní nervy sužované stresom. Podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. 

Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
Zdroje: mliečne výrobky, chudé mäso, orechy, vajcia, huby, obličky, mäso (zverina), hydina, ryby (losos, tuniak, sardinky)


Vitamín B5 (kyselina panthothenová)
Má afrodisiačné účinky. Je to doslova útočník na Váš tuk. Podporuje tvorbu sexuálnych hormónov a hormónov šťastia. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselina pantoténová hrá zásadnú úlohu v našom metabolizme. Vitamín je zložkou koenzýmu A, ktorý je veľmi dôležitý pri premene tukov, uhľovodíkov a proteínov na energiu. Taktiež sa podieľa na tvorbe acetylcholínu, dôležitého prenášača nervového vzruchu a ďalej na tvorbe cholesterolu, žlčových kyselín a napr. pohlavných hormónov. Kyselinu pantoténovú obsahuje väčšina potravín. Dobrým zdrojom sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu a celozrnné výrobky, hrášok a fazuľa. Na druhej strane ju len málo obsahujú produkty vyrábané z hladkej múky. Pri ohrievaní potravín jej môže byť až polovica znehodnotená. Kyselina pantoténová, listová a ďalšie vitamíny skupny B i vitamín K sú tiež tvorené probiotickými mikroorganizmami v hrubom čreve.

Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.
Zdroje: vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, hlúbová zelenina (brokolica, kel, kapusta), melóny, strukoviny (šošovica, fazuľa), huby


Vitamín B6 (pyridoxín)
Pomáha pri pred menštruačným cyklom  (PMS). Vitamín B6 (pyridoxín) je zázračnou zbraňou proti kolísaniu PMS. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu.

Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.

Zdroje: nelúpaná ryža, zemiaky, strukoviny, mäso (bravčové), banány, mliečne výrobky, kvasnice, orechy, celozrnné produkty


Vitamín B9 (kyselina listová)
Po kyseline listovej budete šťastní. Spoločne s vitamínmi B1, B6 a B12 pomáha B9 pri produkcii hormónu šťastia (serotonin). Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Nedostatok kyseliny listovej môže spôsobiť poruchy rastu, šedivenie vlasov, zápal jazyka (glositída), vredy v ústach, peptické vredy a hnačku. Deficit kyseliny listovej sa prejavuje v podobe slabosti, extrémnej únavy, nadmernej spavosti.

Zdroje: fazuľa a ďalšie strukoviny, citrusové plody a džúsy, pšeničné otruby a celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, hydina, bravčové mäso, kôrovce, pečienka, paradajky, kapusta, chren, cukety, zelená zemiaky, celozrná múka, sója, orechy


Vitamín B12 (kobalamín)
Elixír života v starobe. Práve starší ľudia majú často nedostatok vitamínu B12 a prepadajú preto depresiám. Rovnako ako iné vitamíny B je aj vitamín B12 dôležitý pre metabolizmus. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.

Nedostatok môže viesť k pernicióznej anémii a degenerácii kostnej drene.

Zdroje: ryby (makrela, morský okúň, sleď), račie mäso, slávka jedlá, vajcia, červené mäso, hydina, kôrovce, mlieko a mliečne výrobky


Vitamín C (kyselina askorbová)
Skutočne dodá životný elán. Tomu kto je trvalo unavený a nič ho nebaví, chýba často vitamín C. Je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Vitamín C posilňuje imunitný systém, preto je v zime taký dôležitý. Jeho dostatok v organizme pomáha predchádzať infekčným ochoreniam. Znižuje aj hladinu cholesterolu, podporuje vstrebávanie železa, pôsobí preventívne proti málokrvnosti, priaznivo pôsobí pri potláčaní dôsledkov fajčenia a pitia alkoholu.

Prejavom nedostatku vitamínu C je zvýšená citlivosť na prechladnutie, časté infekcie a alergie, pomalé hojenie rán, zápaly ďasien, kazivosť zubov, častá únava, málokrvnosť, nechutenstvo, sklon k depresiám, náklonnosť ku kŕčovým žilám, ale aj hemoroidom.

Vitamín C hrá podstatnú úlohu v syntéze noradrenalínu, látky vylučovanej nadobličkami, ktorá ovplyvňuje proces ukladania tukov. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Zdroje: citrusové plody, kiwi, paprika, petržlen, zemiaky, rakytník rešetliakový, čierne ríbezle


Vitamín D
Slnečný vitamín. Už po 10 minútach na slnku sa v tele vytvára vitamín D (calciferol) Prirodzene to robí dobre tiež duši. Telo si ho vytvára samo na slnku. Podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi.

Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici. Jeho nedostatok sa môže prejaviť lámavosťou kostí, pretože v takomto prípade telo zle absorbuje vápnik. Vitamín D potrebuje mozog a jeho funkcie (učenie, motorická kontrola, pamäť).

Zdroje: morské ryby (makrela, losos, sleď), avokádo, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, obohatené cereálie

 

Vitamín E (tokoferol)
Vitamín E je rozpustný v tukoch (len spoločne z tukom ho dokáže telo vstrebať) a zoceľuje nervy. Je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
Zdroje: olej z pšeničných klíčkov, bodliakový, olivový a slnečnicový olej, müsli, obilné klíčky, majonéza, rybie konzervy, orechy, vaječný žĺtok, avokádo, celozrnné produkty, listová zelenina

Vitamín K
Posilňuje telo a ducha. Vitamín K má pozitívny vplyv na hormonálnu hladinu a dodáva stresovanej duši novú silu.
Zdroje: ružičková a listová zelenina (kapusta, karfiol, brokolica), kyslá kapusta, zelený čaj, vajcia

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY