Chudnutie Bez nadváhy, bez CUKROV, bez TUKOV.

19.02.2017 09:29

Ľudia, hlavne tí čo chcú schudnúť, potrebujú základné živiny na rast a zachovanie všetkých tkanív tela, ako aj normálne fungovanie procesov prebiehajúcich v organizme. Chudnutie je u väčšiny osôb s nadváhou založené na rozhodnutí zmeniť svoju postavu, už menej často na snahe zlepšiť svoj zdravotný stav, ktorý často súvisí s nadváhou. 

Pri chudnutí si musíte uvedomiť, že nie je kalória ako kalória. Bielkovinová kalória dokáže zasýtiť na dlhší čas než kalória z tukov či uhľohydrátov. Čo to znamená? Osoba, ktorá ráno zje nepremastenú omeletu, bude na obed menej hladná ako osoba, čo si dá biele pečivo s džemom. Výsledky výskumu dokonca vyčíslili, že po omelete zjete na obed približne o 140 kalórií menej.

Obezita, tučnota, či mierna nadváha to nie je len pneumatika na bruchu. Nadbytok tukov v tele je chápaný ako civilizačné ochorenie so zdravotnými dôsledkami, rastúcimi s rastúcim vekom.

Mnohí sa pri výbere stravy počas diéty na chudnutie dávajú ovplyvniť mylnými často dokonca nezmyselnými radami, ktoré potraviny môžu jesť často a ktoré nemôžu jesť vôbec.  Pod vplyvom tohto rozhodnutia často úplne vylúčia zo svojho jedálneho lístka potraviny, ktoré majú radi a bez nich si svoje stravovanie pred chudnutím nevedeli predstaviť. Prestanú jesť chlieb, zemiaky, ryžu mäso, či iné potraviny. Takto si zostavia veľmi zlý, často až zdraviu škodlivý jedálny lístok. Bohužiaľ väčšinou potom im kilá neubúdajú, ale postupne pribúdajú, ich strava je nevyvážená a ich zdravotný stav sa v nejednom prípade dokonca zhoršuje.

Hoci nás telesný tuk sčasti zachraňuje od priotrávenia sa od odpadových látok a toxínov, ktoré sa zo stravy ukladajú práve do tukových buniek, celkovo je pre naše zdravie i postavu hrozbou. Je však veľmi nebezpečné a nevhodné absolvovať radikálne diéty a rýchlo chudnúť. Do tela sa totiž z tukových buniek zrýchlene vyplavujú všetky odpady, a to môže chudnúceho človeka doslova zdravotne ohroziť. Zdravá miera odbúravania tukov by mala byť 5 až 6 kilogramov za mesiac, nie 15 či 20 kilogramov.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Pre človeka nebezpečná je aj štíhla obezita. Štíhlou obezitou je absencia svalov a zároveň prebytok tukov. Váha je v poriadku v porovnaní k výške i veku, ale kondícia j minimálna, zadok je ovisnutý, ruky vyzerajú ako napustené huspeninou.

Štíhla obezita je príčina osteoporózy a dôsledkom nesprávneho stravovania. Prináša ju príliš veľa cukrov v strave, nedostatok pohybu, kalorický príjem pod hranicou bazálneho metabolizmu a chudnutie zo svalov, nie z tuku. Obézni nie sú len ľudia, ktorí sa nezmestia do nohavíc.

Pri nadváhe sú tukom sú obrastené aj vnútorné orgány, čo im značne znižuje ich funkčnosť a kvôli sťaženým fyziologickým podmienkam sa omnoho rýchlejšie opotrebovávajú.   

Dlhodobé priberanie nemusí mať na svedomí len nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu. Priberať môžete aj pri metabolických poruchách. Nesprávne trávenie má za následok zlé spaľovanie a zvyšovanie zásob tuku.

Poruchy štítnej žľazy sú typickým príkladom, keď priberanie človek nemá len vo svojich rukách. Rovnako niektoré lieky dokážu človeku telo doslova zaplaviť tukom.

Mechanizmus fungovania tela je postavený na tom, že energetické prebytky ukladá do tukových buniek.

Bohužiaľ často aj jednotvárna strava, prebytok sacharidov, nedostatok bielkovín a vlákniny či iných dôležitých zložiek stravy môže spôsobovať neustále škŕkanie v žalúdku. Telu potom väčšinou nedáte, čo si žiada a potrebuje, al len to, čoho už má nadbytok, a tak priberáte. Toto je častá situácia u ľudí, ktorí stále niečo žujú, obvykle sladkosti alebo slané pochutiny. Takéto stravovanie ohrozuje vaše zdravie, imunitu a je predpokladom neustáleho priberania. Pestrejšie a vhodnejšie zloženie jedálneho lístka vie často postavu začať vracať do normálu, dokážete schudnúť.

Okrem vyváženej a pravidelnej stravy môžete počas chudnutia siahnuť aj po niektorých výborných jedlách, ktoré vám dodajú požadovanú dávku energie s minimálnym obsahom tukov a zároveň aj ochránia vaše zdravie.

Medzi najväčšie problémy pri chudnutí patrí obmedzenie sladkostí a vysokého príjmu bieleho cukru, ktorý nie je pre telo natoľko prospešný. Mali by ste sa naučiť používať suroviny, ktoré budú pre vás náhradným a zdravším zdrojom energie.

Ráno zjedzte dostatok bielkovín.

Najviac energie potrebuje váš organizmus prijať v ranných hodinách, pretože dopoludnia na vás zväčša čakajú najväčšie výkony. Tú však by ste nemali získať zo sladkých cereálií, mali by ste si zostaviť menu bohaté na proteíny. Vyskúšajte chlieb s vyšším podielom bielkovín, kvalitnú šunku bez konzervantov, vajce, hummus, mliečne výrobky.

Dajte si pozor na jogurty.

Veľkou pascou chudnutia bývajú obľúbené jogurty. Namiesto čerstvého ovocia sa tam nachádzajú iba príchute, ktoré jogurtu dodávajú veľa cukrov. Naučte sa preto kupovať kvalitný biely jogurt, ktorý neobsahuje žiaden škrob a ani iné zahusťovadlá, a do toho si pridávajte vždy nejaké čerstvé ovocie.

Vhodne si upravte obľúbené recepty.

I keď sa pustíte do diéty, ešte to neznamená, že sa musíte vzdať všetkých sladkostí. Stačí ich len vymeniť za zdravšie alternatívy, ktoré znamenajú menej kalórií. Viaceré z nich chutia výborne, i keď dáte iba polovičné množstvo cukru alebo ho vypustíte úplne. Môžete ho nahradiť medom alebo zdravšou alternatívou ako trstinový či brezový. Taktiež sa vyhýbajte používaniu bielej múky, ktorú nahraďte za špaldovú.

Nepite kupované džúsy.

Mnohé z nich sú ponúkané ako čerstvé ovocné šťavy, no v skutočnosti ide iba o ich koncentrát, do ktorého je ešte navyše pridaný ďalší cukor. Pokiaľ nie je tento džús uskladnený v chladničke a nemá krátku záruku, nemôže ísť o čisté produkty. V tom prípade si dajte tú námahu a radšej si pripravte takýto nápoj vždy sami doma.

Alkohol vymeňte za vodu.

So strachom sa vyhýbate čokoláde, ale na alkohol si vôbec nedávate pozor. Pritom jeden pohár vína má v sebe toľko cukru ako tri kocky čokolády. Nehovoriac o miešaných nápojoch, ktoré sú hotovou kalorickou bombou. Pokiaľ sa nedostanete na želanú váhu, dajte si radšej k jedlu čerstvú ovocnú šťavu alebo čistú vodu.

Všímajte si, čím si natierate chlieb.

Džemy alebo sladké čokoládové nátierky sú rovnako nevhodné, ako iné sladkosti. Keď máte chuť na niečo sladké, dajte si zdravú chuťovku, keď si chlieb natriete arašidovým maslom a môžete si naň poukladať ešte kúsky banánov.

Čaj a káva zásadne bez cukru.

Zo začiatku to bude pre vás ťažké, no potom si na chuť vašich obľúbených nápojov bez cukru zvyknete natoľko, že sa vám už budú takto ochutené protiviť. Ak to bude pre vás veľmi ťažké, nahraďte ho lyžičkou medu. Pretože takýmto spôsobom môžete do dňa prijať v závislosti od vášho zvyku aj viac ako 10 kociek cukru.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY