Chudnutie ALKALICKÁ a ZáSADITÁ STRAVA a DIÉTA.
Jednou z príčin nadváhy je aj dlhodobo zlý pomer konzumácie kyslých a zásaditých potravín. Telo si začne uskladňovať tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín v strave, priberáte. Keď ste sa rozhodli schudnúť a neviete prečo priberáte, prehodnoťte zloženie svojej stravy.
Ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4.
Na štyri diely zásaditej potravy si môžme dovoliť skonzumovať jeden diel kyslej.
Medzi kyslo reagujúce potraviny patrí predovšetkým mäso. Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje a cukor, biely chlieb i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda (tieto majú tiež vysoký GI), soľ a niektoré druhy ovocia (tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných látok!).
Neutrálne reaguje je banán, melón, sladké jablká, paradajky.
Zásadito reagujú jedlé gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
Zásady alkalického životného štýlu – využite ich pri chudnutí.
1 - Piť pohár alkalickej filtrovanej vody každú hodinu.
2 - Jest surovú zeleninu s každým jedlom.
3 - Vylúčiť z jedálnička všetky zvieracie proteíny okrem rýb (mäso, mlieko, syry, vajíčka...).
4 - Najväčšie jedlo dňa je obed a nie večera.
5 - Večer jest čo najmenej a len zeleninu.
6 - Vyhýbať sa sladeným nápojom, bublinkovým nápojom, umelým sladidlám, káve a alkoholu.
7 - Vyhýbať sa chemikáliám v potravinách.
8 - Cvičiť, pohybovať sa, športovať, dýchať.
9 – Pozitívny prístup k životu.
Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU
Tekutá stolica a zápach znamená, že je telo toxické a prekyslené.
Správne kombinácie jedál vám pomôžu zabrániť prekysleniu organizmu i pri chudnutí, ako si vyberať.
- Proteíny sa neznášajú so škrobmi! Proteíny (ryby) jeme len so zeleninou.
- Škroby (nekvasený nepšeničný chlieb, nepšeničné cestoviny) jeme len so zeleninou. Dôvod: Žalúdok používa iné enzýmy na škroby a iné na proteíny. Ak jeme proteíny so škrobmi, žalúdok uvoľní oba enzýmy naraz a tie sa navzájom neutralizujú. Strava zostane veľmi dlho v žalúdku nestrávená a toxíny z kvasenia otrávia cely organizmus.
- OVOCIE sa neznáša so žiadnym iným jedlom! Ovocie treba jest na prázdny žalúdok (strávi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s čímkoľvek v žalúdku, začne kvasiť a kvasne produkty otrávia organizmus.
- PRESTAVKA MEDZI JEDLAMI: Žalúdok potrebuje 2 - 3 hodiny na spracovanie jedla bez vyrušovania. Ak zjeme niečo medzi jedlami, tráviaci proces sa preruší a vytvorí sa prebytočné množstvo kyselín v žalúdku.
- Neprejedajte sa! Žalúdok potrebuje 1/3 svojho objemu na miešanie a spracovanie jedla. Ak sa prejeme, žalúdok je vystresovaný z napätia a nedostatku priestoru. Spracovanie jedla sa rapídne spomalí a jedlo sa prílišným kvasením stane toxickým.
Alkalické a kyslé jedla a nápoje - prehľad
ALKALICKÉ JEDLÁ 75% (3/4 z dennej dávky) |
|
KYSLÉ JEDLÁ 25% (1/4 z dennej dávky) |
||||
NAJVIAC ALKALICKE |
Stredne alkalicke |
Malo alkalicke |
KATEGORIA JEDLA |
Malo kysle |
Stredne kysle |
NAJVIAC KYSLE |
Zerucha vyhonky/trava Jacmen vyhonky/trava Psenica vyhonky/trava Soja vyhonky Uhorka Akekolvek vyhonky, klicky Akakolvek trava Kel Petzlen Morske rastliny |
Spenat Cvikla (cerstva) Cervena redkovka Kapusta Brokolica Zazvor Zelena fazulka Hlavkovy salat Zeler Paprika |
Mrkva Karfiol Kalerab Ruzickovy kel Cukina Chren Cibula Por Hrach (cerstvy) Paprika Tekvica Baklazan Biela redkovka Asparagus Articoky |
Zelenina Korenova zelenina |
Varena zelenina |
Mrazena zelenina |
Sladke zemiaky Nakladana zelenina Hriby Kysla kapusta Konzervovana zelenina |
Sojovy lecitin - cisty Sojove fazule (namocene a potom ususene) |
Sojove fazule cerstve Granulovana soja (varena, mleta) Lima fazula Biela fazula |
Sosovica Tofu Sojova muka |
Strukoviny |
Cicer Cervena fazula Cierna fazula |
|
|
Tekvicove semena |
Zerucha semeno |
Psenica spalda Pohanka Quinoa Sezamove semena Kmin Rasca Fenikel |
Obilniny Semena |
Basmati ryza Lanove semena Slnecnicove semena Proso |
Hneda ryza Psenica Divoka ryza Biela ryza Ovsene vlocky Ovos |
Jacmen Kukurica Raz |
|
|
Mandle (namocene) Mandlove maslo |
Orechy |
Brazilske orechy Lieskovce Pecans |
Vlasske orechy |
Kesu orechy Arasidy Arasidove maslo Pistacie |
|
|
Chlieb zo spaldovej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Chleby (zemle, pity, tortily) |
Chlieb z naklicenej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Biely chlieb Piskotove cesto Celozrnny chlieb Razny chlieb |
|
|
|
Olivovy olej Kokosovy olej Lanovy olej Sezamovy olej Rybi olej (vsetky za studena lisovane) |
Tuky a oleje |
Slnecnicovy olej Canola olej Olej z hroznovych semien |
Margarin Maslo Kukuricny olej |
|
|
Avokado Paradajka |
Citron Limetka Grapefruit Kokos - cerstvy Visna |
Ovocie |
Marhula Cucoriedka Ceresna Slivka Nektarinka Zlty melon |
Hrozno Jablko Hruska Banan Pomaranc Mandarinka Ananas Jahoda Papaja Mango Cerveny melon Malina Broskyna Ribezle Malina Sipka |
Susene ovocie Zavarane ovocie |
Materske mlieko |
|
Kozie mlieko |
Mliecne produkty |
Sojove mlieko Ryzove mlieko Mlieko Smotana |
|
Syr Tvaroh Zmrzlina Jogurt Sojovy syr Kozi syr Proteinove zmesy z mlieka |
|
|
|
Maso Hydina Ryby |
Sladkovodna ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Morska ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Bravcove Hovadzie Jahnacie Kura Kacka Hydina Vajcia Pecen Organy Sardinky (konzerva) Tuniak (konzerva) Kreveta Lobster Ryba z farmy Ustrice |
Sol Celtic (morska) |
Cesnak Cibula Zazvor Oregano Paprika Cayenne paprika |
Bylinky Vacsina korenin |
Prisady Bylinky Koreniny |
Kari korenie |
Vanilka Stolova sol Kecup Majoneza |
Ocot Jablcny ocot Horcica Ryzovy sirup Sojova omacka Vegeta Dzem, lekvar Kvasnice Kakao |
|
|
Stevia |
Cukrovinky Sladidla |
|
|
Umele sladidla Sacharin Aspartam Xylitol Biely cukor Repny cukor Cokolada Med Sirup, slad Cukrova trstina Fruktoza Turbinado cukor Halva Melasa |
Alkalicka voda |
|
Caj (bylinkovy, zeleny) Prirodna voda (Fiji, Hawaiian, Evian) Destilovana voda |
Napoje |
Ryzove mlieko |
Perliva voda Soda Ovocny dzus cerstvy
|
Likery, tvrdy alkohol Pivo Vino Kava Cola Caj (cierny) Ovocny dzus sladeny |
Soda bikarbona |
|
|
Rozne |
|
|
|
Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE
S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA
VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)