Chudnutie Ako využiť RYBY na chudnutie, RECEPTY na JEDLÁ z RÝB.
Častou chybou pri výbere rýb na chudnutie je zamieňanie si rybieho produktu so skutočnou rybou, treska z kelímka a fileta z tresky určite nie je to isté. V prvom prípade ide o zmes majonézy, konzervantov a iných pridaných látok, ktoré s diétou nemajú nič spoločné, v druhom prípade prevažuje skutočné rybie mäso, ktoré si sami pripravíte na požadovaný diétny spôsob.
Ak začnete na chudnutie využívať produkty z rýb, vyhýbajte sa výrobkom v olejovom, paradajkovom či inak ochutenom náleve. Najvhodnejšie sú ryby vo vlastnej šťave, čerstvé alebo mrazené. Z jedálneho lístka nemusíte celkom vyraďovať ani najtučnejšie druhy rýb. Ako sme už povedali, aj tie sú menej kalorické ako iné mäsá a poskytnú vám dostatok potrebných výživový látok pre telo, takže ich len obmedzte.
Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.
Pri chudnutí je primeraným množstvom konzumovanie rýb dva razy do týždňa.
Ryby obsahujú dostatok kvalitných bielkovín a nenasýtené kyseliny, preto by ste ich mali konzumovať aspoň jedenkrát do týždňa.
Pri chudnutí sú ryby vhodným jedlom hlavne z dôvodu nižšieho množstva kalórií, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je ich neporovnateľne menej. Dokonca aj tučnejšie druhy rýb, ako napríklad losos, makrela, tuniak či sleď majú lepšie kalorické a výživové hodnoty ako iné druhy mäsa. Dôležité pre vás je, že vás dokážu plnohodnotne a vyvážene zasýtiť.
Ryby obsahujú aj vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, sú výborným zdrojom jódu, stopových prvkov a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov sú zdravým, diétnym jedlom.
RECEPTY na chudnutie na JEDLÁ z RÝB.
Pangas so zeleninou v alobale
Postup receptu:
V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu zalejeme šťavou, ktorá ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarte. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.
Ryba pečená so zeleninou
Postup receptu:
Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.
Rybacie kelové závitky
Suroviny na 6 porcií:
- 200 g ryby
- 1 ks kel
- 200 g mrkva
- 1 KL bylinková soľ
- 100 g zeleninová zmes podľa chuti
- 100 g maslo
Postup receptu:
Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.
Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte
Postup receptu:
- 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
- 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
- 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.
Krabí zeleninový šalát
Postup receptu:
- 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
- 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
- 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
- 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.
Šalát s pečenou treskou
Suroviny na 4 porcie:
§ 1 ks uhorka šalátová
§ 4 ks paradajka
§ 2 ks červená cibuľa
§ hlávkový šalát
§ 150 g čierne olivy
§ 3 PL vínny ocot
§ 6 PL olivový olej
§ soľ
§ mleté čierne korenie
§ 2 PL petržlenová vňať
§ 8 ks morská treska
§ hladká múka
§ 2 PL maslo
Postup receptu:
§ Uhorku očistíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na hrubšie plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska, šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
§ Z octu, oleja, zo soli, z mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibule, šalátové listy a olivy.
§ Rybie filety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a prebytočnú múku oklepeme. Filety prudko opekáme na masle, z každej strany 2 až 3 minúty. Upečenú rybu upravíme na taniere spolu pripraveným šalátom a podávame.
Ryžový šalát s tuniakom
Suroviny na 4 porcie:
§ 250 g ryža
§ 1 ks zelená paprika
§ 1 ks žltá paprika
§ soľ
§ olivový olej
§ 1 PL citrónová šťava
§ 1 konzerva tuniak v oleji
§ 5 ks paradajka
§ 1 ks mrkva
Postup receptu:
§ Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy.
§ Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance.
§ Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.
Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?
Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania?
VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.
Pri chudnutí je primeraným množstvom konzumovanie rýb dva razy do týždňa.
Ryby obsahujú dostatok kvalitných bielkovín a nenasýtené kyseliny, preto by ste ich mali konzumovať aspoň jedenkrát do týždňa.
Pri chudnutí sú ryby vhodným jedlom hlavne z dôvodu nižšieho množstva kalórií, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je ich neporovnateľne menej. Dokonca aj tučnejšie druhy rýb, ako napríklad losos, makrela, tuniak či sleď majú lepšie kalorické a výživové hodnoty ako iné druhy mäsa. Dôležité pre vás je, že vás dokážu plnohodnotne a vyvážene zasýtiť.
Častou chybou pri výbere rýb na chudnutie je zamieňanie si rybieho produktu so skutočnou rybou, treska z kelímka a fileta z tresky určite nie je to isté. V prvom prípade ide o zmes majonézy, konzervantov a iných pridaných látok, ktoré s diétou nemajú nič spoločné, v druhom prípade prevažuje skutočné rybie mäso, ktoré si sami pripravíte na požadovaný diétny spôsob.
Ak začnete na chudnutie využívať produkty z rýb, vyhýbajte sa výrobkom v olejovom, paradajkovom či inak ochutenom náleve. Najvhodnejšie sú ryby vo vlastnej šťave, čerstvé alebo mrazené. Z jedálneho lístka nemusíte celkom vyraďovať ani najtučnejšie druhy rýb. Ako sme už povedali, aj tie sú menej kalorické ako iné mäsá a poskytnú vám dostatok potrebných výživový látok pre telo, takže ich len obmedzte.
Ryby obsahujú aj vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, sú výborným zdrojom jódu, stopových prvkov a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov sú zdravým, diétnym jedlom.
RECEPTY na chudnutie na JEDLÁ z RÝB.
Pangas so zeleninou v alobale
Postup receptu:
V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu zalejeme šťavou, ktorá ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarte. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.
Ryba pečená so zeleninou
Postup receptu:
Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.
Rybacie kelové závitky
Suroviny na 6 porcií:
- 200 g ryby
- 1 ks kel
- 200 g mrkva
- 1 KL bylinková soľ
- 100 g zeleninová zmes podľa chuti
- 100 g maslo
Postup receptu:
Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.
Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte
Postup receptu:
- 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
- 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
- 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.
Krabí zeleninový šalát
Postup receptu:
- 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
- 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
- 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
- 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.
Šalát s pečenou treskou
Suroviny na 4 porcie:
§ 1 ks uhorka šalátová
§ 4 ks paradajka
§ 2 ks červená cibuľa
§ hlávkový šalát
§ 150 g čierne olivy
§ 3 PL vínny ocot
§ 6 PL olivový olej
§ soľ
§ mleté čierne korenie
§ 2 PL petržlenová vňať
§ 8 ks morská treska
§ hladká múka
§ 2 PL maslo
Postup receptu:
§ Uhorku očistíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na hrubšie plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska, šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
§ Z octu, oleja, zo soli, z mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibule, šalátové listy a olivy.
§ Rybie filety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a prebytočnú múku oklepeme. Filety prudko opekáme na masle, z každej strany 2 až 3 minúty. Upečenú rybu upravíme na taniere spolu pripraveným šalátom a podávame.
Ryžový šalát s tuniakom
Suroviny na 4 porcie:
§ 250 g ryža
§ 1 ks zelená paprika
§ 1 ks žltá paprika
§ soľ
§ olivový olej
§ 1 PL citrónová šťava
§ 1 konzerva tuniak v oleji
§ 5 ks paradajka
§ 1 ks mrkva
Postup receptu:
§ Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy.
§ Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance.
§ Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.
Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?
Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania?
VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)