Chudnutie Ako súvisí STRAVOVANIE a CVIČENIE.

04.10.2016 11:50

Stáva sa vám, že ste sa rozhodli cvičiť a v žalúdku cítite takú ťažobu, že telo jednoducho nedokáže pracovať a zvládnuť ani jednoduché cviky? Aby sa vám také niečo už nikdy nestalo, musíte vhodne skombinovať stravu a cvičenie.

Ako si vyberať stravu pred cvičením.

Cvičiť s plným žalúdkom by ste v žiadnom prípade nemali. Pred cvičením nejedzte ťažké jedlo najmenej dve hodiny, ale necvičte ani vyhladovaní.

Strava pred cvičením by mala obsahovať najmä vysoký podiel sacharidov a málo tukov. Vyberte si ľahšie jedlá, vhodné sú najmä komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu postupne. Výborným výberom je celozrnný, ražný alebo slnečnicový chlieb s cottage-cheese nátierkou, kúsok ovocia alebo zeleniny. Ak idete cvičiť do fitka hneď po práci, môžete si dať na olovrant plátok celozrnného chleba s plátkom hydinovej šunky a trochou zeleniny. Počas cvičenia pravidelne dopĺňajte tekutiny.

Ako si vyberať stravu po cvičení.

Po cvičení telo potrebuje doplniť energiu, no jesť by ste mali začať až hodinu po ukončení cvičenia. Dovtedy si doplňte telo tekutinami obohatenými minerálmi. Po cvičení zjedzte ľahké jedlo bohaté na bielkoviny a vlákninu – napríklad pečené kurča so zeleninou alebo zeleninový šalát s kúskami vareného či pečeného kuracieho mäsa s kúskom celozrnného chleba. Hydinové mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré predstavujú jednu zo základných zložiek potravy a sú tiež podstatným stavebným prvkom pre tvorbu a regeneráciu svalov.

Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, najmä športovci, potrebujú stravu bohatú na kvalitné bielkoviny s veľký obsahom aminokyselín. Chudé hydinové mäso je ich veľkým zdrojom a dokáže telu doplniť potrebné stavebné a regeneračné látky.

Ranné cvičenie a stravovanie.
Pokiaľ chcete cvičiť ráno, musíte buď skoro vstať alebo raňajkovať skromne. Výdatné raňajky v podobe praženice, párkov, či inej kalorickej bomby si vyžadujú aspoň dvojhodinový odstup od cvičenia. Nijako extra túto nevyhnutnú časovú hranicu neskrátite ani v prípade zdravšieho variantu müsli s jogurtom. Čas na strávenie potravy musíte dodržať. Oveľa lepšie urobíte, keď deň začnete zdravo, ľahko a zároveň chutne. Vyberte si ovocie podľa svojej chuti a zjedzte ho približne za hrsť. Kombinovať môžete nanajvýš dva druhy. Nezaťažíte trávenie, no vďaka obsahu jednoduchých cukrov telu dodáte dostatok energie na športové aktivity. Odstup od takýchto raňajok by mal byť minimálne pol hodinu, najlepšie hodinu. Spotrebovanú energiu športom dopĺňajte najskôr tridsať minút po cvičení.

Popoludňajšie cvičenie a stravovanie.
Taktiež platí dvojhodinový odstup od posledného veľkého jedla. Potrebné je najprv ukončiť tráviaci proces, nakoľko organizmus cvičením zaťažíte. Ak začnete cvičiť skôr ako po dvoch hodinách, tak nebudete vládať a žalúdku výrazne skomplikujete proces spracovávania stravy. Obed si zvoľte energeticky výdatný, avšak zároveň ľahký. Takéto jedlo by malo pozostávať zo správnej kombinácie zdravých druhov potravín pripravených zdravým spôsobom. Nejedzte vyprážané, fritované ani inak nezdravo pripravené jedlá.

Po dobre odcvičenej hodinke svoje telo najskôr upokojte a až potom myslite na jedlo. Nehltajte ho rýchlo a bezhlavo hneď po cvičení. Obzvlášť opatrne pristupujte ku konzumácii, ak ste vykonávali vyčerpávajúcu aeróbnu činnosť. Počkajte si aspoň hodinku. Nezjete tak všetko, čo vám príde pod ruku a vaše orgány budú dostatočne pripravené na príjem novej potravy.

Večerné cvičenie a stravovanie.

Pokiaľ cvičíte večer, večerajte skoro, teda minimálne dve hodiny pred cvičením. Ak sa vám to nedarí, tak radšej najneskôr hodinu pred cvičením  skonzumujte niečo malé, odcvičte si  a najskôr hodinku po cvičení večerajte. Žiadne kalorické bomby, ale ľahké jedlo, rozhodne sa  na noc neprejedajte.

Po cvičení sa vystríhajte sladkostí.
Snaha oklamať žalúdok niečím sladkým nie je po tréningu dobrým riešením. Zasýtenie vydrží len krátky čas, prijaté cukry však na vašej postave zostanú už navždy. A potom sa aj tak najete. Rovnako nerozumným je i cvičenie s pocitom hladu, preto si svoj tréning naplánujte vždy tak, aby ste boli na energetickom vrchole po predchádzajúcej prijatej strave. Inými slovami, nikdy nechoďte cvičiť s prázdnym ani plným žalúdkom. 

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, dostať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY