Chudnutie Ako si dokážete ZMENŠIŤ ZADOK i BRUCHO.

27.10.2015 06:00

Chudnutie nezačnite drastickou diétou. Pri chudnutí bez cvičenia stráca človek asi 75% tuku a zvyšných 25% úbytku hmotnosti sú práve svaly.  Takéto chudnutie negatívne ovplyvňuje tvarovanie brucha a zadku.

Cvičením odstránite hlavne podkožné tuky, zmenou stravovania budete odstraňovať hlavne vnútrotelové tuky.   

K odbúravaniu tuku dochádza pri strednej záťaži zhruba po dvadsiatich minútach cvičenia.

Bez športu a cvičenie môžete schudnúť, ale dochádza aj ku stratám svalstva, telo je mľandravejšie.

Schudnúť na bruchu a zadku, vytvarovať si tieto partie telo dokážete zmenou stravovania a vhodnými cvikmi.

Stravovanie a cviky pri chudnutí brucha a zadku by ste mali prispôsobiť typu postavy, či ju máte zavalitejšiu alebo útlejšiu.

Ako schudnúť na zadku, vytvarovať si a spevniť zadok, cviky na zadok.

Aby sme dosiahli požadované výsledky jednoduché cviky na formovanie postavy nestačia. Základom je systematické dlhodobo opakované cvičenie. Nemôžete čakať zázraky zo dňa na deň. Tie sa dostavia časom. Približne po dvoch mesiacoch  sa dostavia prvé viditeľné zmeny v telesnej štruktúre (úbytok tuku, zmena pomeru telesného tuku a svaloviny, zmena telesných mier).  
Najjednoduchším cvikom je, že sa rukou opriete o stoličku, nohu mierne zdvihnite dozadu, až kým neucítite svaly, koleno neohýbajte a kmitajte aspoň päťdesiatkrát jednou a aj druhou nohou.  
Kľaknite na kolená, lakťami sa oprite o zem a nohu dvihnite dozadu do pravého uhla a kmitajte ňou smerom hore a dole, kolenom až k podlahe. Cvik opakujte aspoň dvadsaťpäťkrát, potom robte kratší pohyb, taktiež dvadsaťpäťkrát a potom nohu chvíľu podržte v pravom uhle s chrbtom. Opakujte aj s druhou nohou. Úžasne si cvičením spevníte svaly a vytvarujete zadok. Môžete ho cvičiť takmer kdekoľvek, dokonca aj v práci počas prestávky. Namiesto stoličky sa môžete oprieť o stenu. V posilňovni však môžete využiť mnohé zariadenia, s ktorými bude cvičenie intenzívnejšie.
Výkopy -  výpady. Zo stoja vykonávame výpady dopredu tak, aby koleno nohy, ktorou vykročíte v cieľovej polohe dosiahlo v kolene približne 90°. Dôležité pritom je, aby koleno nohy, ktorou robíte výpad vpred nepredbehlo chodidlo. To znamená, že uhol nesmie byť menší ako 90°. Pred výpadom sa nadýchneme, počas neho dych zadržíme a pri návrate do východiskovej polohy vydychujeme. Cvik musí prebiehať plynule, aby sa svaly správne zapojili do pohybu. Trup je vystretý, kolmo k podlahe.
Ľahneme si na ľavý bok, hlavu oprieme o ľavú ruku. Zo zeme zdvihneme obe vystreté nohy. Pravú nohu podržíme vo vzduchu a ľavou pomaly kmitáme zhora nadol. Opakujeme 7-krát a cvičíme pravou nohou.

Ľahneme si na chrbát, ruky položíme voľne popri tele. Pokrčíme nohy a oprieme sa o chodidlá. Chodidlo pravej nohy oprieme o koleno ľavej. Potom napneme zadok a zdvihneme ho zo zeme. V krajnej polohe narátame do päť, vrátime sa do východiskovej polohy a vymeníme nohy. Opakujem 5-krát každou nohou.

Ľahneme si na brucho, čelo položíme na pokrčené ruky. Pomaly zdvihneme zo zeme obe vystreté nohy. Podržíme ich chvíľu vo vzduchu a položíme ich na zem. Opakujeme 10-krát.

Kľakneme si, oprieme sa o predlaktia rúk. Zdvihneme pokrčenú pravú nohu tak, aby koleno bolo v jednej rovine so zadkom. Nadvihneme ju ešte desať centimetrov, krátko zadržíme a vrátime na úroveň zadku. Opakujeme 10-krát a cvičíme ľavou nohou. Aby sme udržali nohu v správnej pozícii a nevytáčali ju do strán, môžeme si na pokrčené chodidlo položiť knihu.

Sadneme si, vystrieme chrbát, hlava je v predĺžení trupu. Dlane položíme vedľa zadku. Ohneme chodidlá na oboch nohách. Vystretú ľavú nohu pomaly zdvihneme zo zeme, podržíme ju v krajnej polohe a uvoľníme. Opakujeme 15-krát a cvičíme pravou nohou.

Ľahneme si na ľavý bok, hlavu oprieme o ľavú ruku, pravú položíme voľne pred trup. Pokrčenú pravú nohu položíme za vystretú ľavú, ktorou pomaly kmitáme zhora nadol. Opakujeme 15-krát a cvičíme druhou nohou.

Ľahneme si na brucho. Oprieme sa o predlaktie a špičky nôh. Celé telo zdvihneme z podložky tak, aby boli nohy i trup v jednej rovine. Zdvihneme vystretú pravú nohu. V polohe vydržíme 15 sekúnd, uvoľníme sa a cvičíme ľavou nohou.

Ľahneme si na brucho, čelo položíme na pokrčené ruky. Nohy vystrieme a oprieme sa o špičky chodidiel. Zdvihneme pokrčenú pravú nohu, medzi predkolením a stehnom je približne pravý uhol. Predkolenie pomaly vystierame a krčíme. Opakujeme 7-krát a cvičíme ľavou nohou.

V stoji pokrčíme pravú nohu dozadu, kolená oboch nôh sú na jednej úrovni. Potom pomaly ťaháme pätu pokrčenej nohy čo najbližšie k zadku. Opakujeme 10-krát a cvičíme ľavou nohou.

Ľahneme si na ľavý bok, hlavu položíme na ľavú ruku, pravú dáme voľne pred telo. Ľavú nohu pokrčíme dozadu, pravú vystrieme a z chodidla urobíme takzvanú fajku. Pomaly kmitáme pravou nohou, pri pohybe nadol ju však nepoložíme na podložku, ale necháme vo vzduchu. Opakujeme 15-krát a cvičíme ľavou nohou.

Ako schudnúť a vytvarovať si brucho, cviky na brucho a stravovanie.

Vyduté brucho nemusí byť iba následok nadváhy, ale aj dôsledok nadúvania. Nadúvanie môže mať rôzne príčiny,  závisí najmä od stravy.
Prvá rada je, skúste probiotiká. Probiotiká vášmu telu pomôžu zvládnuť trávenie, upokojiť črevá.  Pomôžu vám  probiotické raňajky, ako jogurty so živými kultúrami alebo kyslomliečne probio nápoje. Vaše brucho sa prečistí a bude plochejšie.
Chlieb si určite radi doprajete všetci,  dá sa kombinovať s mnohými pochutinami a rýchlo a dobre nás zasýti. Avšak tiež môže byť zdrojom nadúvania. Skúste ho nahradiť celozrnným pečivom a konzumujte ho v menšom množstve, radšej častejšie, ako niekoľko krajcov naraz.   
V záujme udržania štíhlej línie alebo ak chudnete, vylúčte zo stravy sladkosti. Lepšie je dopriať si sladkosti v prírodnej forme, ako med, banán či ananás alebo ďalšie sladké druhy ovocia.  Takto dodržíte prísun cukru a ešte si aj otužíte zdravie.
Ľudia si často pri nadúvaní pomáhajú sódou. Lepší je ale dobrý pitný režim, zložený z dostatku čistej vody. Proti nadúvaniu pomáha feniklový, zázvorový a mätový čaj.  Vyhýbajte sa bublinkovým sladeným nápojom a džúsom.  Namiesto džúsu z obchodu si radšej vytlačte doma šťavu z čerstvého ovocia. Bylinné čaje ako medovka a materina dúška vás upokoja, sú preto vhodné na večer.
Brucho je sval, ktorý je najproblematickejší na vypracovanie, ale námaha stojí za to. Ak skutočne chcete pekné ploché brucho, musíte aj cvičiť.  Akákoľvek zdravá strava nedodá vášmu bruchu pekný vypracovaný tvar bez cvičenia. Cvikov na brucho je neúrekom, takže si môžete vybrať podľa chuti. 

Skúste najskôr tento cvik : seďte alebo stojte uvoľnene, potom vtiahnite brucho, nie veľmi, len tak, aby vás to nerušilo. Hneď pocítite, že nielen brucho sa vsúva dnu, ale zároveň sa automaticky vystiera krk a chrbát, plecia idú dozadu  a vypína sa hrudník. Vaša postava vyzerá zrazu inak, pekne, vzpriamene. A to ste iba máličko pohli jediným svalom na tele. Vťahujte jemne brucho kedykoľvek vás to napadne, až sa to stane vaším prirodzeným postojom.
Na vyrysovanie svalov brucha sú najlepšie sklápačky. Môžete pri nich ľubovoľne meniť polohu nôh, od vystretých po pokrčené. Vždy pritom pracuje iná svalová skupina na bruchu.   Sklápačky sú vhodné pre priame brušné svaly.

Na šikmé brušné svaly použite tento cvik : ľahnite si na podložku a pokrčte nohy. Ľavú nohu preložte cez pravé koleno a ľavou  rukou sa dvíhajte k pravej nohe.  Opakujte 20x a potom ruky a nohy vymeňte. Potom si urobte ešte jednu sériu.
Roznožovanie v sede na podložke (nožničky)

Variantov vykonávania je hneď niekoľko. Pri spôsobe vykonávania do strán primárne cvik pôsobí na veľký priamy brušný sval. Tým že sú nohy počas celej doby cvičenia udržiavané relatívne nízko pri podložke, dôraz bude na spodnú časť brucha. Vďaka tomu je sval účinný aj na priťahovače, odťahovače a vlastne všetky svaly okolo bedrových kĺbov.

Ak sa cvik vykonáva na podložke, cvičenci robia častú chybu tzv. mostovanie. Udržiavanie ťažkých nôh nad zemou vplýva aj na chrbát. Výsledkom je jeho neželaný záklon v driekovej časti chrbtice - tzv. most. 

Prevedenie: Posaďte sa na podložku. Trup je fixovaný bez snahy pomáhať nohám. Počas celej doby pohybu dolných končatín ostáva mierne zaguľatený. Oporu na podložke tvoria sedacie svaly a drieková časť chrbtice. Ruky sú pevne zapreté o podložku. Pohľad smeruje vpred.

Spevnite a zatiahnite brucho. Snažte sa ho takto udržať počas celej série. Silou brucha nohy vytiahnite do úvodnej polohy. Ak chcete pohyb zľahčiť, mierne ich pokrčte v kolenách. Zmenší sa tak rameno sily, ktoré na brucho pôsobí. Pri bežnom cviku sú však dolné končatiny vystreté. Začnite vykonávať pohyb nôh od seba. Roznoženie je ohraničené len vašou ohybnosťou. Hneď ako dosiahnete krajnú polohu, zmeňte pohyb a začnite nohy prinožovať. Opakovanie je u konca v okamihu, kedy sú nohy pri sebe. Cvik je však možné vykonávať vo väčšom rozsahu - do prekríženia nôh.

Sklapovačky na podložke

Sklapovačky na podložke predstavujú jeden z najťažších cvikov, ktorý je možné na tejto pomôcke na brucho cvičiť. Tým, že sa naraz dvíhajú nohy a horná časť tela, zapája sa celé brucho. Dvíhanie nôh zapája spodnú časť brucha a dvíhaný trup jeho hornú polovicu.

Akúsi prípravu pre sklapovačky predstavujú prednosy. U prednosov je trup fixovaný a paže pôsobia ako významná opora. Akýkoľvek takýto oporný bod viac či menej odľahčuje prácu brušných svalov.

Pri pravých sklapovačkách však ostáva jedinou oporou len oblasť okolo bedier – sedacie svaly. Jediný oporný bod na podložke znamená neustálu stratu rovnováhy. Okrem samotného veľmi ťažkého pohybu je nutné bez prestávky korigovať správnu polohu a pohyby do strán.
Ako sa budú meniť polohy nôh a trupu, bude sa meniť aj ťažisko. Aby nedošlo k zosunutiu z podložky, všetko to budete musieť cez brucho kontrolovať.

Prevedenie: Zaujmite polohu na podložke tak, aby vaše ťažisko bolo približne v strede podložky. Ideálna úvodná poloha je, ak je trup vystretý a takmer rovnobežne a v línii s podložkou a ruky sú vo vzpažení.. Jedinú oporu tvorí stred tela (sedacie svaly) počas celej doby cvičenia.

Takýto variant je ťažký najmä pri dokončovaní opakovania a návrate spať do vystretej polohy. Tu dochádza k najväčším nárokom na rovnováhu a udržiavanie správnej polohy.

Stabilitu tela môžete dosiahnuť tak, že ruky pred začatím cvičenia oprite o podložku, takže tieto v dolnej polohe pomôžu telo fixovať. Vyhnete sa tak potrebe stabilizovať pohyby do strán.

Zo spodnej pozície začnite naraz dvíhať ruky a nohy. Častou chybou sa môže stať nerovnomerné dvíhanie jednej zo strán. Výsledkom bude strata rovnováhy. Ak napríklad nebudete trup dostatočne dvíhať, nohy spôsobia, že cvičenec začne prepadávať po chrbte.

V hornej polohe sa snažte rukami smerovať čo najbližšie k špičkám nôh. Po dosiahnutí hornej krajnej pozície, začnite návrat späť. Pohyb nadol musí ostať brzdený a kontrolovaný.

Na sťaženie cviku pokročilejší cvičenci môžu využiť medicinbal.

Sed-ľah na podložke

Sed-ľah na podložke pôsobí na priamy brušný sval, vonkajší šikmý brušný sval a vnútorný šikmý brušný sval. Najzapájanejší je pritom priamy brušný sval. Je to dlhý štíhly sval, nachádzajúci sa na prednej strane brušnej steny. Sed-ľah posilňuje predovšetkým jeho hornú časť a teda aj hornú časť brucha.

Prevedenie: Posaďte sa na podložku. Nohy pokrčte v kolenách približne do pravého uhla. Členky si o nič nezapierajte. Chodidlá položte celou svojou plochou na podložku. Využíva sa aj variant, kedy špičky smerujú smerom hore a oporu tvoria len zapreté päty (menšia možnosť zapojenia bedrovo-driekových svalov do pohybu). Nech sa rozhodnete pre prvú alebo druhú možnosť, počas cvičenia polohu nôh už nemeňte.

Ruky sa jemne dotýkajú za ušami, alebo sú vedľa hlavy ako je vidno na obrázku. Pre začiatočníkov sa využíva variant s rukami prekríženými na hrudníku. Naopak na sťaženie prepleťte ruky vo vzpažení. Pohľad počas celej doby cvičenia smeruje vpred.

Začnite klesať trupom na podložke. Rozsah pohybu nepreháňajte. Driek by mal ostať vždy pritlačený na podložku. Chrbát neveďte do väčšieho rozsahu, t.j. aby nedochádzalo k prehýbaniu v krížoch tak, že sa stráca ich opora.

Plný rozsah pohybu je náročný na následné aktívne „rolovanie“ trupu. Nezačnite dvíhanie rovného trupu. Ak tak spravíte, zapojíte do pohybu chrbát. Aby sa podarilo maximálne zapojenie brucha, musí byť chrbát uvoľnený. Stavec po stavci zaguľacujte a dvíhajte späť z podložky.

Koniec tohto pohybu si stanovte individuálne. Oporu by mal počas celej doby cvičenia tvoriť okrem sedacích svalov aj driek. Na trup v takejto polohe naďalej pôsobí gravitácia. Cvičenec musí cítiť, že ho to stále ešte ťahá späť na podložku.

Skracovačky v ľahu v prednožení

Klasické skracovačky sú vhodné aj pre menej zdatných ľudí, kým ku skracovačkám v prednožení sa niektorí budú musieť dopracovať postupne. Cvik totiž vyvoláva masívnejšie zapájanie brušných svalov a je vo všeobecnosti ťažší. Nohy by mali byť v prednožení vystreté v kolenách. To však môže menej ohybným jedincom robiť problémy a brániť v správnej technike cvičenia. Ak teda chceme cvičiť tento cvik správne, je vhodné v dostatočnej miere naťahovať zadnú stranu stehien.

Skracovačky pôsobia na priamy brušný sval, vonkajší šikmý brušný sval a vnútorný šikmí brušný sval. Najzapájanejší je pritom priamy brušný sval. Je to dlhý štíhly sval, nachádzajúci sa na prednej strane brušnej steny. Týmto cvičením sa posilňuje predovšetkým jeho horná časť a teda aj horná časť brucha. Ak teda chcete rozvíjať jeho spodnú časť, vhodné je ešte pred týmto cvikom pridať do tréningu napríklad prednožovanie vo vise.

Prevedenie: Ľahnite si na žinenku, koberec a prednožte. Nohy sa snažte nechať počas celej doby cvičenia kolmo na podložku a vystreté. Ak to predstavuje kvôli ohybnosti problém, môžete ich nechať mierne v kolenách ohnuté. Zadok by sa nemal dvíhať a mal by ostať na podložke celou svojou plochou. Vyvarujte sa akémusi „hojdaniu“ medzi opakovaniami. Trup pri opakovaní dvíhajte tak, aby sa v hornej polohe chrbát zaguľatil a čo najviac priblížil k nohám. Na okamih túto krajnú polohu precíťte (vydržte v nej) a kontrolovane sa vráťte späť do počiatočnej polohy.

Poloha rúk môže byť rôzna:

Ruky môžu byť klasicky za hlavou, resp. za ušami.

Ruky vedľa tela, pričom sa pri opakovaní snažia dosiahnuť čo najďalej a tým sa trup dostáva bližšie k nohám – výraznejšia kontrakcia brušných svalov.

Ruky sú v predpažení a pri opakovaní sa snažia dotknúť špičiek nôh. Pri takomto spôsobe cvičenie je možné využiť aj prídavnú záťaž, kde je kotúč držaný v predpažení. Ak chceme dosiahnuť vyššie zapojenie šikmých brušných svalov, snažte sa dvíhať striedavo paže na pravú, alebo ľavú stranu od špičiek.

Ak je cvik pre vás priťažký, alebo v posledných opakovaniach už nevládzete, položte dlane na spodnú časť stehien a trochu si pomôžte. Pomoc by však mala byť len nepatrná a len v takej intenzite, v akej je naozaj potrebné!

Príťahy kolien v sede

Väčšina cvikov na rozvoj brušných svalov má spoločnú vlastnosť, že sa zameriavajú buď na hornú, alebo dolnú časť brucha. Cvičení, ktoré by obsiahli všetky časti brušných svalov je menej. Túto nespornú výhodu majú práve príťahy kolien v sede. Pri tomto cvičení sa teda zapája priamy brušný sval, ako aj vnútorný a vonkajší šikmý brušný sval.

Prevedenie: Posaďte sa naprieč lavičkou alebo podložkou a oboma rukami sa pevne chyťte po jej stranách. Úchop by nemal byť príliš široký, ani úplne úzky (asi 20 cm po stranách od zadku) a mal by umožňovať udržiavať stabilnú polohu trupu v celom rozsahu pohybu. Trup nakloňte vzad, nech zviera uhol s lavičkou medzi 45 – 60°. V tejto najnižšej polohe spočíva prevažná časť hmotnosti na ramenách. Čím viacej budú vaše nohy v počiatočnej polohe vodorovne so zemou, o to viac bude cvičenie namáhavejšie. V prípade že vaše brušné svaly takto predpísaný počet opakovaní nezvládnu, je prirodzeným zľahčením začínať cvičenie s nohami pod úrovňou lavičky.

Nadýchnite sa a začnite priťahovať nohy smerom k trupu. Horná krajná poloha je variabilná a je možné končiť 30 cm od hrudníku, rovnako ako až v okamihu, kedy sa kolená hrudníku dotknú. Druhý spomínaný variant je namáhavejší. Po pritiahnutí nôh k hrudníku ich opäť vystrite do východiskovej polohy. Veľa ľudí toto vystieranie už nepovažuje za dôležité a vykonáva tento pohyb veľmi rýchlo. Okrádajú sa tak o dôležitú časť cvičenia, ktorá má potenciál rozvíjať spodnú časť brušných svalov. Pokiaľ teda chcete svoje brušné svaly viacej zapájať, pribrzdite spätný pohyb!   Priblíženie nôh a trupu sa snažte vykonávať čo najviac dvíhaním a krčením nôh. Je to práve tento pohyb, pri ktorom dochádza k zapájaniu brušných svalov. Pokiaľ si však pri približovaní pomáhate aj pohybom trupu, zapájate okrem brušných svalov aj ohýbače bedrových kĺbov.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY