Chudnutie Ako sa dá SCHUDNÚŤ bez JOJO EFEKTU.

15.11.2016 04:05

Po období hladovania si telo začína vytvárať zásoby na horšie časy, počíta s tým, že opäť nedostane dostatočné množstva výživy a energie. Preto ak sa po hladovke nerozhodnete prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme sa vám bude ukladať takmer čistý tuk.

V konečnom dôsledku váha síce ukazuje rovnakú hmotnosť, ale telesné proporcie nenaznačujú, že sa niečo zlepšilo, skôr naopak.  

JOJO EFEKT – výsledok chudnutia po opakovaných a drastických diétach.

Na začiatku nezmyselnej diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov na váhe, potom sa ale úbytok zastaví. Po takomto úspešnom výsledku sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom, či už pre nedostatok trpezlivosti alebo pre fyzickú vyčerpanosť. Prísun energie vo svojej strave zvýši, automaticky sa do buniek vrátia glykogénové zásoby a stratená voda a človek sa dostáva na pôvodnú, často až vyššiu hmotnosť, dostavil sa jojo efekt.

Ak si niekto z vás naordinuje nezmyselnú redukčnú diétu, je zle. Mnoho ľudí s nadváhou (hlavne žien) sa dodnes snaží schudnúť tým spôsobom, že obmedzia svoj príjem energie "na doraz", na minimum. Zjedia len toľko jedla, aby neomdleli pri práci. Áno, po nastolení tak drastickej redukčnej diéty sa naozaj začne váha hýbať správnym smerom, ale to trvá len niekoľko dní. Potom sa zrazu úbytok hmotnosti začne spomaľovať. Telo rýchlo zistí, že nastala reštrikcia potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie.

Prečo po zlom spôsobe chudnutia a zlých diétach priberiete, dostanete JOJO EFEKT

Jojo efekt poznajú všetci, ktorí sa pravidelne pokúšajú schudnúť rýchlo pomocou drastickej alebo jednostrannej diéty na chudnutie alebo dokonca začnú nezmyselne hladovať.

Pár dní na uškrtenej strave spočiatku ukáže na váhe o pár kíl menej, ale za krátku dobu sa chudnutie zastaví a nepomáha už ani celkové vylúčenie stravy. Opakovaním takýchto postupov pri chudnutí hrozia chudnúcim osobám nielen estetické dôsledky nesprávneho stravovania, ale aj zdravotné.

Pri opakovaných pokusoch o chudnutie si telo zvyknuté na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia neskôr vynaložiť na to, aby sa tukových zásob zbavili.

Čiže skôr, ako si privodíte čoraz ťažšie podmienky na chudnutie, premyslite si, či nebude pre vás výhodnejšie pridať na telesnej aktivite a začať sa stravovať svedomito, aby vaša strava obsahovala všetko, čo obsahovať má, v primeranom množstve. Musíte dať do poriadku svoj organizmus zničený nesprávnym stravovaním a drastickými, obmedzujúcimi diétami. Musíte ho doslova opraviť.
Diéta, pri ktorej hladujete obsahuje málo živín. Telo preto siahne po jediných dostupných bielkovinách - po vlastných svaloch. Chudnutie sa zdá byť podľa váhy úspešné, ale taký človek často stráca predovšetkým vodu a svalovinu. Po nejakom čase to s diétou už dlhšie nevydrží. Začne jesť "normálnejšie" (zvýši príjem stravy) a zas rýchlo priberie. Vráti sa mu spravidla o nejaké to kilo naviac, než bola hmotnosť pred rozhodnutím schudnúť.

Svalstvo po hladovke nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je váhovo ľahší. Čo je, samozrejme, neželaný efekt, nakoľko vám nejde o to, koľko ukazuje ručička váhy, ale o to, ako budete vyzerať.

Človek pôsobí tučnejšie, než predtým, pretože to, čo priberie už nie je svalovina,  ale vďaka získanému úspornému metabolizmu naberie na seba viac tuku. Zvýši sa podiel tuku v organizme človeka na úkor úbytku svalstva. Tak sa stane, že človek po mnohých diétach, hoci má formálne podľa tabuliek správnu hmotnosť je vlastne stále trocha (alebo viac, než trocha) tučný. Svaly sú oveľa ťažšie, ako tuk. A prísne diéty (navyše bez pohybu) spoľahlivo ničia práve svalovinu. A málo svalov neznamená len slabosť, ale aj slabší metabolizmus. Svaly sa totiž podieľajú na "pálení" energie. Ak ich máte veľa, "pália" energiu aj keď práve nič nerobíte. Denne spáli jeden kilogram svalovej hmoty 28 kalórií aj keď ste v kľude a nič nerobíte.

V prvom rade opakovaním nesprávnych diétnych režimov trpí váš metabolizmus, zhoršuje sa spaľovanie zjedených kalórií. Zvyšuje sa riziko vzniku cukrovky 2. typu, porúch lipidového metabolizmu - nárast krvných tukov, pokles hladiny ochranného HDL cholesterolu, nárast krvného tlaku a celkové riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nezabúdajte ani na „skrytý“ tuk, ukladajúci sa okolo vnútorných orgánov.
Ako sa vyhnúť jojo-efektu po chudnutí.

Chudnite s rozumom, pomaly, do diétneho režimu zaraďte hlavne šport a vhodne si upravte jedálny lístok. Snažte sa jesť hlavne veľa ovocia, zeleniny, bieleho mäsa, rýb, menej sladkostí, smotanových a zahustených jedál. Nikdy sa nedávajte na hladovku, pretože dosiahnete jediné - váš metabolizmus sa ešte viac spomalí. Diétny plán si nastavte tak, aby ste ho nikdy nemuseli ukončiť. Sami zistíte, že stravovať sa dá zdravo a pritom chutne.
Pri zdravom chudnutí sa nedá podvádzať, treba postupovať podľa pravidiel, ktoré si určuje samé telo, nie naša pohodlnosť či nedočkavosť. Nielenže je nerozumné chudnutie neefektívne z estetického hľadiska, z toho zdravotného je navyše aj nebezpečné.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY