Chudnutie Ako obmedziť problémy so ŠTÍTNOU ŽĽAZOU pri chudnutí.

22.10.2016 08:22

Dávajte si pozor na pocity súvisiace s činnosťou štítnej žľazy.
Spozorovali ste na sebe v poslednom čase neustálu únavu, pocit, že akosi „nie ste vo forme“, ťažko sa sústredíte a nie ste schopní si nič zapamätať? Príčin tohto stavu môže byť viacero, avšak rozhodne by sa do ich hľadania mal pustiť lekár, ktorý vás pošle na odborné vyšetrenia.

Ak máte vy, alebo váš lekár podozrenie, že niečo s vašou štítnou žľazou nie je v poriadku, bude nutná návšteva u  endokrinológa, ktorý vyšetrí vašu krv, aby zistil, ako ste na tom s hormonálnou hladinou. Často krát sa tieto problémy začínajú objavovať už začiatkom puberty a v žiadnom prípade sa nesmú podceniť. Liečba je medikamentózna a vyžaduje si pravidelné užívanie tabletiek so syntetickými hormónmi a dozor lekára.

Diétu a chudnutie musíte prispôsobiť stavu vášho organizmu, teda aj tomu ako funguje vaša štítna žľaza. .

Problém so štítnou žľazou u človeka vzniká :

  1. Keď pracuje nedostatočne
  2. Alebo pracuje príliš
    Po vážnych chrípkach môže štítnu žľazu trápiť chronický zápal. Ženy sú na problémy so štítnou žľazou omnoho náchylnejšie než muži.

Ako sa na organizme prejavuje zvýšená a znížená činnosť štítnej žľazy.
Zníženú činnosť štítnej žľazy charakterizuje únava, malátnosť, priberanie na váhe, zápcha, opuchy na rukách a v oblasti očí, zimomravosť, studená a suchá pokožka.

Zvýšená činnosť štítnej žľazy sa prejavuje nervozitou, nepokojom, chudnutím napriek stúpajúcej chuti do jedla. Ďalej sa prejavuje aj ako zvýšené potenie, teplá, vlhká pokožka, chvenie rúk, zvýšený počet stolíc, vypadávanie vlasov, nespavosť, zrýchlený tlkot srdca, aj vypúlenie očí. Ak máte vy, alebo váš lekár podozrenie, že niečo s vašou štítnou žľazou nie je v poriadku, bude nutná návšteva u endokrinológa, ktorý vyšetrí vašu krv, aby zistil, ako ste na tom s hormonálnou hladinou.

Štítna žľaza je veľmi dôležitý a pre organizmus nevyhnutný orgán. Prostredníctvom svojich hormónov ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov organizmu. Má účinok metabolický, stimuluje rast a vývoj, pôsobí na nervový systém, svalstvo, ovplyvňuje činnosť srdca a iné funkcie.

Nesprávne fungujúca štítna žľaza vám môže celý život obrátiť na ruby, a vy si to po dlhú dobu často ani neuvedomíte. Štítna žľaza sa nachádza na prednej časti krku, každý z nás si tam môže nahmatať menší hrbolček. Tento orgán produkuje dva druhy hormónov, ktoré sú pre naše telo mimoriadne dôležité, a ak sa táto produkcia akýmkoľvek spôsobom naruší, veľmi rýchlo a silno sa to prejaví na našom organizme i psychike.

K správnemu fungovaniu potrebuje štítna žľaza jód, ktorý by mal organizmus získavať z pestrej stravy. Poruchy štítnej žľazy sa často prenášajú z matky na dcéru. Štúdie hovoria, že u žien sa problémy so štítnou žľazou vyskytujú 5-krát častejšie ako u mužov. Vo väčšine prípadov ide o zníženú činnosť, čo sa prejavuje najmä únavou a oslabenou koncentráciou. Aj laik rozpozná najčastejší z príznakov - zväčšenú štítnu žľazu. Spúšťačom býva zvyčajne nedostatok jódu. Prijímame ho v obmedzenom množstve, asi polovicu odporúčanej dennej dávky. Zvýšená činnosť štítnej žľazy sa vyskytuje zriedkavejšie. Symptómy sú úbytok váhy, poruchy spánku, nepokoj, čo sa často pripisuje stresu. Včasná diagnóza môže zabrániť poruchám, ktoré zvýšená činnosť štítnej žľazy zapríčiňuje, napríklad nepravidelnému menštruačnému cyklu.

Tvorba hormónov štítnej žľazy

Neoddeliteľnou súčasťou tvorby hormónov štítnej žľazy je aktívne vychytávanie jódových molekúl z krvi. V štítnej žľaze je uložených 25 % telových jodidových jónov. Táto zásoba postačí na tvorbu tyreoidálnych hormónov v trvaní približne 100 dní. Preto po užití liekov s obsahom jódu alebo po vyšetrení, kde sa používa rentgenkontrastná látka, má človek pripravenú zásobu na niekoľko mesiacov.

Na metabolizmus štítnej žľazy majú vplyv rôzne vážne stavy (napr. operácie, vážne ochorenia srdca, ale aj stres pri pobyte v nemocnici na lôžku, hladovanie a užívanie rôznych liekov ako napríklad pohlavných hormónov, kortikoidov, salicylanov atď.).

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré „organizujú“ správne hospodárenie s energiou v tele. Ak je produkcia týchto hormónov narušená, človek začne pociťovať únavu, má problémy s pamäťou, je mu zima, priberá, mnohé ženy majú kvôli nedostatočnej činnosti štítnej žľazy problémy s menštruačným cyklom, lámu sa im nechty a trpia suchou pleťou.

I pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy človek pozoruje mnoho nepríjemných príznakov, medzi ktoré patrí neustála podráždenosť, padanie vlasov, pocity horúčavy a neprimerané chudnutie. Veľmi rizikovým je v tomto prípade fajčenie.

Konzumujte dostatok jódu z potravy
Aby mohla štítna žľaza fungovať tak, ako má, potrebuje, aby ste jej dodávali dostatok jódu. Ten sa nachádza napríklad v rybách. Tie sú vynikajúcim a zdravým zdrojom tohto prvku, nájdete ho ale aj v kuchynskej soli, mlieku, čerešniach, cibuli či v trochu exotických ustriciach. Bohaté na tento minerál sú morské živočíchy, špargľa, surové kozie mlieko, koreňová a zelená zelenina, zemiaky, paradajky, cesnak a ananás, morské riasy, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, zelenina, strukoviny, višne, citrón, čokoláda.

Jód - (I)

Človek získava jód z potravín, zriedka z pitnej vody. Jeho obsah v potravinách závisí od jeho koncentrácie v pôde, kde sa potraviny pestovali. Najviac jódu obsahujú takzvané „dary mora“. V suchozemských potravinách je obsah jódu pomerne nízky, lebo z povrchových vrstiev bol počas existencie Zeme vyplavený do morí a oceánov.

Podľa smerníc WHO (1996 ) bol odporúčaný denný príjem jódu na deň od 50 mikrogramov u novorodencov a detí do 1 roka, so zvyšujúcim sa množstvom podľa veku a potrieb organizmu až po 150 mikrogramov u dospelých a detí starších ako 12 rokov. Tehotné a dojčiace ženy patria do skupiny so zvýšenou potrebou jódu, teda aj denný príjem by mal byť 200 mikrogramov. Používanie jodidovanej soli je účinná metóda, ako pridávať jód ku strave, v niektorých krajinách je zavedené aj povinné jodidovanie múky. Najvhodnejšie na dopĺňanie jódu do tela sú jodid sodný a draselný.

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY