Chudnutie Ako JESŤ MENEJ SLADKOSTÍ.

24.09.2016 04:15

Pre väčšinu ľudí je chuť na sladkosti jednou z najčastejších chúťok a časom sa podpisuje na zaobľujúcej sa postave.

Prirodzená sladká chuť sú polysacharidy - zložité cukry. Zložité cukry majú v organizme určitý zmysel - ak človek skonzumuje zložitý cukor, telo ho štiepi na monosacharid (jednoduchý cukor), ktorý potom spaľuje. Je to jednoduché vysvetlenie tohto procesu. Ale, je tu háčik, telo si polysacharidy rozdeľuje, lebo nevie, či budeme ešte jesť. Aj keď s tým ráta, hovorí si, že čo ak nie. A tak časť polysacharidov ukladá do zásoby. Takže vo chvíli, keď potrebujeme byť veľmi aktívni napr. bežíme na autobus, sa uvoľnia uložené polysacharidy, menia sa v monosacharidy a tie sa spaľujú. Človek si povie, že keď bude jesť jednoduché cukry, ušetrí telu robotu, lebo ich nemusí rozkladať, ale hneď používať. Ibaže telo je zasa o niečo múdrejšie ako človek a urobí to inak. Ráta s tým, že polysacharidy si môže uložiť, a tento proces sa nedá oklamať. Športovci využívajú jednoduchý cukor, ktorý sa dostane do krvi, hneď sa spaľuje a vytvára energiu.

Je nepríjemné, že až 8 z 10-tich osôb s nadváhou má problém so sladkosťami. Avšak ak máte radi sladké, nemali by ste si sladkosti úplne zakazovať ani pri chudnutí. Nie je sladkosť ako sladkosť, niektoré sladkosti sú takzvane zdravšie, iné sú plné tukov a cukor z nich doslova vyteká. Kvalita sladkosti sa samozrejme odráža v jej cene.  

Ak sa jednoduchý cukor dostane do organizmu, pôsobí tam ako agresor. Niežeby ho telo vstrebávalo a spracovávalo dobrovoľne, ale jednoduchý cukor sa tam natlačí agresívne a agresívne pôsobí. To znamená agresívne vytvára energiu, ktorú potom spracovávame buď pohybom, alebo spánkom. Takže človek, ktorý konzumuje veľa jednoduchého cukru, je buď športovec – neposedník, alebo naopak, človek, ktorý rád a dlho spí. Čím viac jednoduchého cukru konzumuje, tým dlhšie spí. V organizme sa, však, deje ešte niečo iné. V momente, keď dáme na špičku jazyka obyčajný cukor alebo med, telo vyhlási poplach. Pozor, prichádza agresor - jednoduchý cukor! Čo urobí telo? Nezávisle na tom, že nám to chutí, ihneď sa snaží cukor zneutralizovať.

A čím sa dá neutralizovať? Najdôležitejšie sú minerály v podobe vápnika, horčíka a zinku, v stopovom množstve aj iné látky. Takže, čo telo robí, keď si dáme na jazyk cukor? Ešte ho ani neprehltneme a už sa rozbieha proces hľadania vápnika, horčíka, zinku. Kde ho telo nájde? S cukrom neprichádza, a tak ho získava z vlastných zdrojov. Ktoré to sú? Sú to zuby, kosti, vlasy, nechty a tkanivo. Z celého tela sa zbiera vápnik, horčík a zinok, posiela ich do žalúdka, čriev a na tej úrovni sa neutralizuje jednoduchý cukor. Teda, človek, ktorý konzumuje cukor, oslabuje sám seba - stráca minerály. A keď sa dnes pozrieme na potraviny, vidíme, že cukor je takmer vo všetkom (polievky z vrecka, konzervy, mäso, mliečne výrobky, nápoje, rôzne koncentráty, sterilizovaná zelenina...). Ak chceme skrotiť a uspokojiť sladkú chuť, musíme jesť obilniny, kde sú polysacharidy, zeleninu, strukoviny a čiastočne aj ovocie.Je  dôležité aby sa sladkosti nestali každodennou súčasťou vášho jedálnička. Aby ste svoje chute dokázali skrotiť, musíme vedieť kedy prichádzajú a dostať ich pod našu kontrolu. 

Ako sa môžete zbaviť chúťok na sladké a postupne schudnúť.

§         Jedzte pravidelne počas dňa, večer ľahšie zvládnete aj vaše chute

§         Pokiaľ ste zvyknutý večer pri televízore maškrtiť, tak si nájdite na večer iný program – pri inej činnosti Vás chúťky nedostanú priestor. Činnosti pri ktorých jete sladké, určitý čas nerobte – ľahšie to zvládnete

§         Nenechávajte si doma odložené tajné zásoby – čo oči nevidia, to nezjete

§         Pite veľa vody a jedzte veľa vlákniny (ovocie a zelenina)

§         Športujte – má to výborný psychologický efekt (predsa si to po pohybe nepokazíte)

§         Pokiaľ to nezvládate, znížte jednotlivé porcie o polovicu (kúpte si 50 gramovú čokoládu namiesto 100 gramovej, s koláčom sa podeľte, nevypite 0,5l koly ale iba 0,3 dcl a podobne). 

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY