Chudnutie Aké POLIEVKY vám pomôžu SCHUDNÚŤ, RECEPTY.
Polievku neberte ako základné jedlo, ktoré vám pomôže schudnúť. Nejedzte ju od rána do večera, telo potrebuje na správne fungovanie množstvo živín, a tie len z polievky nezískate.
Dobrým výberom polievky pri chudnutí sú vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.
Pri chudnutí sa vyhnite sa polievkám na krémovom základe, obsahujú veľa kalórií a nasýtených tukov.
Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri snahe schudnúť, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín. Veď dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín. Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.
Polievka v minulosti bola a aj v súčasnosti by mala byť považovaná za výborného pomocníka na chudnutie. Zložením je to takmer samá voda.
Diétnym nezmyslom chudnutia je využívanie tukožrútskej kapustovej polievky na chudnutie ako jediného jedla v diétnom režime.
Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca z našich jedálnych lístkov. Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj liečiť.
Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla a teda aj schudnúť.
Redšie polievkové vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.
U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.
Hustými polievkami by ste však pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.
Jednoduché recepty na polievky, ktoré môžete využiť na chudnutie.
Chutná zeleninová polievka (bez lepku)
Suroviny
čerstvá mrkva
petržlen
zeler
kaleráb
2 kocky slepačieho bujónu
soľ
korenie
1,5 l vody
Postup
Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.
Ryžová polievka s mrkvou
Suroviny
20 g ryže, 150 g mrkvy, 1 ČL olivového oleja, soľ, vegetu, nové celé korenie, petržlenovú vňať.
Postup
Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou a podľa chuti pridáme ingrediencie. Ryžu umyjeme a pridáme do polievky, varíme domäkka. Na záver pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
186 kcal
Šošovicová polievka so zelerom
Suroviny
50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.
Postup
Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme domäkka. Na záver pridáme olivový olej.
240 kcal
Polievka z ružičkového kelu
Suroviny
100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.
Postup
Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme domäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
112 kcal
Špargľová polievka
Suroviny
200 g špargle, 1/4 zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, 50 ml nízkotučného mlieka, bobkový list, 1 ČL Flory Light, 1 PL posekanej zelerovej vňate.
Postup
Špargľu očistíme, umyjeme, odrežeme konce a pokrájame na menšie kúsky. Dáme variť do mierne osolenej vody, pridáme bujón, mleté čierne korenie a bobkový list. Pred koncom vlejeme do polievky nízkotučné mlieko a krátko povaríme. Na záver pridáme lyžičku Flory Light a nadrobno posekanú zelerovú vňať.
109 kcal
Falošná držková polievka z kurčaťa
Suroviny
Kosti, drobky a koža z kurčaťa
1 až 1,25 l vody
soľ
štvrtku zeleru
1 petržlen
1 cibuľu
1 lyžicu oleja
1 lyžičku mletej červenej papriky
štipku mletej štipľavej papriky
2 lyžice hladkej múky
polovicu kocky masoxu
2 strúčky cesnaku
majoránku
mleté čierne korenie.
Postup
Kuracie kosti, drobky a kožu, zeler a polovicu cibule zalejeme studenou vodou, posolíme a uvaríme domäkka. Druhú polovicu cibule nadrobno pokrájame a opražíme. Primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú kožu a opäť opražíme do ružova. Zasypeme paprikou, múkou, premiešame a zalejeme precedeným vývarom. Vmiešame uvarené a na kúsky pokrájané mäso, masox, a ešte krátko povaríme. Polievku ochutíme rozotreným cesnakom, majoránkov, korením.
Držková polievka
Suroviny
700 g držiek
1 veľká cibuľa
soľ
1 1/2 vývaru z kostí
1 veľká lyžica masti
30 g hladkej múky
30 g masti
mletá paprika
rasca
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
majoránka
Postup
Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkov.
Fazuľová polievka s kyslou kapustou
Suroviny
40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 stredne veľké zemiaky
30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou
25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy
soľ - podľa chuti
vegeta - podľa chuti
čierne korenie - mleté - podľa chuti
Postup
Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.
Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.
Cibuľová polievka s nivou
Suroviny
7 stredne veľkých cibúľ
1 veľká PL masla
20 dkg plesnivého syra - niva
1 syrokrém v črievku
2 kocky slepačieho bujónu
štipka bieleho korenia
soľ podľa chuti
toasty
trošku nastrúhaného tvrdého syra
Postup
Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.
Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.
Zemiaková polievka
Suroviny
5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Lahodná slepačia polievka
Suroviny
1 sliepka
300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)
1 cibuľa
1 pór
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
Postup
Sliepku umyjeme a dáme variť do studenej vody. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, pór a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Rýchla kuracia polievka
Suroviny
200 g kuracích pŕs
2 mladé cibuľky
2 karotky
50 g fazuľových lúskov
1 paprika
2 citróny
50 g zázvoru
50 g koktailových rajčín
1 pór
sladká sójová omáčka
kari korenie
olivový olej
voda
soľ
Postup
Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.
Špenátová polievka
Suroviny
1 bal. špenátový pretlak
cibuľka
2-3 strúčiky cesnaku
olej
múka Promix PK
mlieko
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Na oleji opražíme múku Promix PK, urobíme svetlú zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, mierne opražíme, pridáme pretlačený cesnak, zalejeme studenou vodou. Zápražku rozvaríme, do vriacej vložíme mrazený špenátový pretlak. Za stáleho miešania špenát rozpustíme a krátko povaríme. Na záver zahustíme zátrepkou z mlieka a múky. Posolíme, mierne okoreníme.
Rýchla hrachová polievka
Suroviny
350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup
V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka bez kuraťa
Suroviny
900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke),5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup
Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.
Mrkvový krém
Suroviny
300 g mrkvy
200 g zemiakov
800 ml hovädzieho vývaru
200 ml smotany
1 cibuľa
2 lyžice oleja
hrsť sekaného petržlenu
Postup
Zemiaky olúpeme, mrkvu očistíme. Všetko nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu so zemiakmi a orestujeme. Zeleninu zalejeme s pripraveným vývarom a asi 15 minút varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme a znovu privedieme do varu. Podľa chuti ju dosolíme, okoreníme a zjemníme smotanou. Na koniec do mrkvového krému vmiešame čerstvú petržlenovú vňať.
Krémova sójová polievka
Suroviny
suchá sója
1,5 l vody
zemiaky
soľ
bezlepková. múka
maslo
cibuľa
mleté čierne korenie
sladká smotana alebo mlieko
Postup
Sóju preberieme a namočíme do studenej vody. Necháme namočenú dlhšie ako fazuľu. Potom dolejeme vodou a varíme. Keď je sója skoro uvarená, pridáme zemiaky, osolíme a uvaríme do mäkka. Z múky a masla pripravíme zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, korenie, dáme do polievky a povaríme. Nakoniec celú polievku rozmixujeme na krém, prilejeme sladkú smotanu alebo mlieko, necháme zovrieť.
Hydinová polievka s pórom
Suroviny
pol kurčaťa
mrkva
petržlen
zeler
pór
1 lyžica pšeničných krúpkov
biele víno
1 dl smotany
1 žĺtok
karí korenie
soľ
sterilizovaný hrášok
Postup
Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.
Gulášová polievka
Suroviny
200 g zemiakov, 20 g tofu, 2 cibule, strúčik cesnaku, olej, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, rasca, polievkové korenie, majoránka, hladká múka
Postup
Cibuľu trochu popražte na oleji, pridajte na kocky pokrájané tofu, červenú papriku. Zalejte vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, pretlačený cesnak, posoľte, ochuťte rascou, čiernym a polievkovým korením. Keď budú zemiaky uvarené, polievku zahustíte múkou a pridajte majoránku. Nechajte prevrieť a môžete podávať.
Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, dostať jedálne lístky a recepty na chudnutie?
Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania?
ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)