Chudnutie Aj s CESTOVINAMI sa dá SCHUDNÚŤ, prečo.

11.01.2017 09:00

Cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané. Avšak tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor na skonzumované množstvo a spôsob prípravy.

Ani Vy si neviete predstaviť svoje stravovanie bez špagiet či iných cestovín?

Z cestovín pri rozumnej konzumácii množstva a druhu nepriberiete, ale naopak dokážete aj schudnúť.
Nie je pravda, že z cestovín sa priberá. Zo samotných cestovín nepriberiete (ak ich konzumujete v rozumných dávkach), ľudia totiž priberajú z omáčok a príloh, ktoré si ku cestovinám dávajú. Takže zabudnite na špagety so syrovou omáčkou zo sáčku, alebo so záplavou kečupu a kopou syra. Môžete si ich pripraviť aj inak, a napriek tomu chutne.

Predovšetkým nezabudnite pri ich príprave myslieť na rôzne skryté riziká. Kečup je pri spracovávaní dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru, hoci pri konzumácii nie je až taký sladký, len málokto si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si podaktorí pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, netreba ju dochucovať ešte syrom či kečupom. Riaďte sa tým aj pri vymýšľaní vlastných, chutných receptov z cestovín.

Odporúčané množstvo cestovín na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií). Určite sú pre chudnutie vhodnejšie ako zemiaková kaša. Majú totiž nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Cestoviny majú pri odstraňovaní nadváhy a získavaní správnych stravovacích návykov dôležité postavenie.Výhodou cestovín je to, že sa výborne skladujú, majú dlhú trvanlivosť, rýchlo si ich pripravíte a možno ich pripraviť na tisíc spôsobov.  

Zelenina, bylinky a cestoviny sa k sebe hodia, získate chutné jedlo na chudnutie.
Skúste vyskúšať recepty z cestovín a prílohou z cukín, baklažánov, rajčín a čerstvých byliniek. Bylinky sú nielen dôležitým, chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Výhodu cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo totiž túto látku trávi pomaly a cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu. Pri cestovinovej diéte sa preto oplatí pridržiavať zlatého pravidla - jesť s mierou. 

Klasické cestoviny sú vyrobené z bielej pšeničnej múky, preto obsahujú približne 12% bielkovín, 75% sacharidov (najmä škrobu) a len 0,5% tuku. Do popredia sa najmä v posledných rokoch dostávajú aj celozrnné cestoviny – pohánkové, špaldové, amarantové, cícerové.

Cestoviny sú nabité množstvom výživových látok. Vo všeobecnosti platí, že v cestovinách sa nachádza vysoký podiel vitamínov skupiny B (predovšetkým B1, B2, B3) a minerálnych látok, ako napríklad vápnik, fosfor, zinok či železo. Konzumácia cestovín je obzvlášť vhodná pre vegetariánov, deti či športovcov.

Cestovinám z bielej múky by sme sa mali vyhýbať, pretože biela múka vytvára kyslé prostredie a jedlo z nej (napr. cestoviny) môže spôsobiť prekyslenie nielen žalúdka (zvýšená tvorba žalúdočných kyselín), ale aj celého organizmu (prekyslenie organizmu spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí a je častou príčinou vzniku mnohých chorôb). V predajniach máme na výber už aj celozrnné cestoviny, ktoré uprednostnite  pred tými z bielej múky.

Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte syrom či kečupom. Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Silným prevarením sa zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité tiež je, čo si na správne uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobáska. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou a vhodnými koreninami..

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Aké cestoviny si vybrať – bezvaječné či viacvaječné

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Príprava cestovín je dôležitá, ovplyvňuje ich vhodnosť na chudnutie. 

Nielen chutnejšie, ale pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou.

Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie, pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo.

Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné, rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne. Pri kúpe dajte prednosť bezvaječným cestovinám z tvrdej semolinovej múčky. Neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich podstatne pomalšie vstrebáva. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Tortellini

ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky

Pohánkové cestoviny

zvyšujú obranyschopnosť organizmu, pôsobia preventívne voči vysokému krvnému tlaku a regulujú hladinu cholesterolu v krvi.

Cestoviny zo špaldovej múky

čistia a zlepšujú pohyblivosť čriev a vďaka vyššiemu podielu betakaroténu, chránia organizmus pred škodlivými vplyvmi z prostredia.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY