Chudnutie Aj pri diéte využite výhody MLIEKA a MLIEČNYCH VÝROBKOV.

22.09.2016 03:31

Bielkoviny z mlieka podporujú spaľovanie tukov a zlepšujú efekt chudnutia.

Mlieko je bohatým zdrojom: vápnika, sodíka, horčíka, draslíka, kazeínu, solí.  

Pri chudnutí by ste mali konzumovať len nízkotučné, maximálne polotučné mliečne produkty. Plnotučné mlieko má viac tuku a tým pádom aj viac kalórii.

Syry sú zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňujú aj imunitu.

Pravidelné pitie mlieka a jedenie mliečnych výrobkov počas chudnutia vám môže pomôcť schudnúť, pri ich správnom výbere dosiahnete úbytok telesného tuku.

Bielkoviny by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent).

Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do diéty na chudnutie je nevyhnutné.

Bielkoviny z mlieka a mliečnych výrobkov majú dlhodobú sýtiacu schopnosť, zasýtia vás na dlhšiu dobu bez nadbytočných kalórií.

Bielkoviny z mlieka obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov, zo svalstva.

Vlastnosti mlieka, aké sú jeho výhody počas chudnutia.

Mlieko obsahuje veľa živín a bielkovín a preto ho môžete mlieko pri chudnutí piť.

Obsahuje vitamíny A, D, E a C a aj vitamíny B1, B2, B6 a B12

Tuk v mlieku nám pomáha vstrebávať vitamíny a dôležité látky do tela.

Kaloricky nenáročnou diétou obsahujúcou aj mliečne výrobky môžete nielen schudnúť, ale i vybudovanú svalovú hmotu udržať si udržať alebo ju získať.

Tým, že mliekom telu doplníme všetky živiny ktoré potrebuje, tak bude správne pracovať, zrýchlime metabolizmus, zlepšíme trávenie a preto budete chudnúť.

Ak vypijete za deň 2 poháre mlieka (0,5litra), prijmete cca 15 gramov bielkovín a 160 kcal (nízkotučné mlieko), 235 kcal (polotučné mlieko)

Vlastnosti syrov, aké sú výhody ich konzumácie počas chudnutia, aké si vyberať.

Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla.

Výhodou syrov je ich ľahká stráviteľnosť a takisto aj sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad. A ešte jedno veľké plus. Telo nepremieňa syr iba na kalórie. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.

Mali by ste si však vyberať len niektoré druhy, inak narazíte na jeho veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov. Najmä pri snahe schudnúť vám môže obsah tukov v syre poriadne nabúrať vhodný jedálniček.

Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj nejaké tie éčka.  

Ďalšími syrmi, ktoré by ste mali obmedziť sú syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne. V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.

Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle.

Ak chcete schudnúť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.

Vlastnosti jogurtov, aké sú výhody ich konzumácie počas chudnutia, aké si vyberať.

Priaznivý účinok jogurtov na ľudský organizmus sa nedá poprieť.

Jogurty obsahujú okrem živých jogurtových kultúr aj minerálne látky a stopové prvky (draslík, horčík, železo, jód, zinok a selén), ktoré sú pre správne fungovanie organizmu nevyhnutné.

Jogurt má vysokú nutričnú a dietetickú hodnotu práve pre jeho komplexné zloženie, pre ľahko stráviteľnú formu vápnikovo-bielkovinového komplexu.

Jeden jogurt má v priemere okolo 200 kcal. Tieto hodnoty sú všeobecné, presné hodnoty sú uvedené na obale každého jogurtu. Jeho kalorickú hodnotu ovplyvňuje aj to, či je to jogurt ovocný a pod. Najmenšiu kalorickú hodnotu majú biele jogurty.

Živé organizmy, ktoré sú v jogurte obsiahnuté, sú schopné usídliť sa v črevách človeka a pôsobiť tak proti hnilobným procesom, zlepšiť trávenie, ako i zamedziť tvorbe toxínov.

Jogurty zasýtia a pritom nepreťažujú tráviace orgány . Biely jogurt je aj veľmi vhodným doplnkom a ochucovadlom rôznych zeleninových šalátov. Nahrádza v nich majonézu alebo tatarskú omáčku, ktoré sú na rozdiel od jogurtu vysoko kalorické a takýto šalát vlastne stráca nízkokalorický efekt a mení sa na vysoko kalorické jedlo.

Ovocné jogurty sú zasa vynikajúcim doplnkom ovocných šalátov.

V obchodoch je k dispozícií široká škála jogurtov – nízkotučné, biele, ovocné, jogurty s netradičnou chuťou, jogurty Probio, jogurtové dezerty a k tomu i kyslomliečne nápoje.  

Ideálne by bolo, keby ste konzumovali len biele nesladené jogurty,  a to s kúskom čerstvého ovocia. Prirodzene, človek nemá stále chuť jesť tieto najdiétnejšie jogurty, preto pri výbere sladeného jogurtu si vyberajte tie, ktoré sú dochutené umelými sladidlami.  

Vlastnosti tofu, výhody jeho konzumácie počas chudnutia.

  • Syr tofu vďaka vysokej výživovej hodnote má aj prívlastok sójové mäso.
  • Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe.
  • Tofu obsahuje iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.
  • Tofu si môžete kúpiť v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou.

Vlastnosti kefíru, výhody jeho pitia pri chudnutí.  

Ak pijete kefír každý deň, stačí aj jeden pohár denne. Kefír má neuveriteľne pozitívne účinky na zdravie človeka.  
Účinky kefíru na ľudský organizmus:

• Pozitívny vplyv na imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu
• Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a pri úrazoch súvisiacich napríklad so zlomeninami končatín, urýchľuje ich zahojenie
• Reguluje krvný tlak, krvný tlak a úspešne napomáha k vyliečeniu cukrovky
• Lieči a zlepšuje ochorenia pľúc, zápalov priedušiek či tuberkulózy
• Je účinným bojovníkom proti astme, alergiám a veľkým bolestiam hlavy či už diagnózy migrény
• Má priaznivý účinok na srdce, prietok krvi v obehovom systéme
• Hojí rôzne ekzémy takmer po celom tele a lieči akékoľvek kožné problémy na pleti
• Dokáže napomôcť pri ochoreniach obličiek, močovej sústavy a pôsobí ako prevencia prostaty aj ako účinná liečba
• Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje výskyt osteoporózy a reumatizmu
• Podporuje produkciu enzýmov a lieči všetky vnútorné aj vonkajšie zápaly v celom organizme
• Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a upravuje ich činnosť a produkciu žlče
• Zlepšuje tráviacu činnosť, lieči hnačku, výtoky a obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči žalúdočné vredy
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu
• Je ideálnou náhradou mlieka v prípade alergických reakcií na mlieko
• Spomaľuje proces stárnutia, vyhladzuje a zlepšuje pleť a vlasy
• Znižuje depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti
• Zároveň vyrába všetky potrebné vitamíny a organizmu prospešné baktérie potrebné pre každodenný život
Aké sú kalorické a výživové hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov.

MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

 kalórie

bielkoviny

tuky

Sacha

ridy

0,1 l mlieka (0,5 % tuku)

38

3

0,5

5

2 PL kyslej smotany
(10 % tuku)

24

1

3

1

1 porcia šľahačky
(30 % tuku), 30g

91

1

9

1

150g jogurtu

107

7

6

7

150g ovocného jogurtu

143

4

5

21

100g eidam (45 %)

406

27

25

3

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY