Bolesti chrbtice a chudnutie

08.01.2010 05:18

Bolesti chrbtice a chudnutie

Zase Vás bolí chrbtica? Neustále bolesti Vám znepríjemňujú život? Bohužiaľ môžeme si za to sami. Nadváha je jednou z príčin našich problémov. Samozrejme potom nastupuje chudnutie. Chudnutie však nie je jediné čo musíme zmeniť. Ak chrbticu celé roky nevhodne preťažujeme, vráti nám to bolesťou. Nespoliehajte sa na pilulky a radšej zmeňte životný štýl.

Prečo nás bolí chrbát?  Za mnoho problémov s chrbticou si môžete samy. Chrbticu najviac preťažujete, ak často ostávate v predklone. Takto väčšinou umývate riad, vysávate, upratujete či umývate si zuby. Chrbticu si systematicky ničíte aj na nekvalitných stoličkách, keď sa hrbíte za počítačom, volantom, spíte na preležaných matracoch a keď prvé signály, ktoré vysiela preťažená chrbtica, ignorujete. Ak hlcete tabletky, bolesť sa síce tíši, utlmí, ale podstata problému zostáva.

 Chrbtové svaly

Poznáte ten nepríjemný pocit, keď vás bolí chrbtica? Jednoducho pri každom pohybe tela vás bolí  chrbát. Bolesti chrbta sa stávajú úplne bežným civilizačným problémom.
Moderná spoločnosť sa stáva tzv. sediacou spoločnosťou – celý deň presedíme na stoličke zahľadení do počítača, pričom sú stavce krčnej chrbtice v jednej polohe celý deň. Následkom dlhodobého statického sedenia na klasickej stoličke dochádza k ochabnutiu chrbtových svalov a následne k poškodeniam chrbtice, spojeným s bolesťami chrbta, ramien a krčných svalov. Tomu sa dá predísť, ak budeme sedieť aktívne. Na požadované sedenie sú vhodné tzv. ergonomické stoličky vybavené pružinou. Vďaka pružine sa sedák stoličky pohybuje všetkými smermi a dokonale kopíruje pohyby tela. Chrbtové svaly sú počas sedenia aktivované ako pri fitlopte. Pre náš chrbát je dobré, ak je ergonomicky tvarovaná a výškovo nastaviteľná aj opierka chrbta na stoličke, pretože podporuje bedrovú oblasť a  spolu s podrúčkami  vám zabezpečí pohodlie a možnosť relaxačného sedu. Ani dlhodobé sedenie vás neunaví.

Nielen dospelí, ale aj deti
Aj deti majú problémy s chrbticou. Práve tie trávia veľa času vysedávaním pred televízorom, pred  počítačom, v škole tiež sedia niekoľko hodín. Kedysi deti trávili voľný čas behaním po lúke alebo snehu, hraním sa medzi sebou. Tým sa následky sedenia v škole odbúrali. Dnes je tomu inak. Výsledkom toho je chybné držanie tela či vznik skoliózy. U detí je veľmi dôležité zachytiť a ovplyvniť vývoj skoliózy v období rastu, neskôr sú tieto zmeny trvalé. Môžeme tomu zabrániť, ak hneď začneme s prevenciou. Okrem dostatočného pohybu a športovania spevňujúceho chrbtové svaly je možné pomôcť deťom výberom kvalitnej stoličky.
Ďalšia možnosť je presvedčiť dieťa cvičiť cviky na chrbát. Ich výber vám poradí každý odborný lekár, pri bolestiach chrbtice predpíše aj rehabilitačné cvičenia. Je potom na vás, aby ich dieťa dodržiavalo aj po ukončení liečby. Ale aj zdravému chrbtu, ktorý nebolí, nie sú tieto cviky na škodu, ale na úžitok. To čo nebolí dnes, rýchlo môže rozbolieť zajtra. A čím sú kosti staršie, tým horšie sa dávajú do poriadku. To platí aj opačne: mladé kosti sa najrýchlejšie zničia nesprávnym postojom. Preto treba pri deťoch klásť dôraz na správne držanie tela, inak sa im to vypomstí, aj keď možno až v budúcnosti.

Ako by sme mali spať?

Spať by ste mali na rovnom pevnom matraci skrútené do klbka s poduškou vklinenou medzi kolená. Pri spaní sa usilujte ležať na boku s pokrčenými nohami. Dobrý matrac je taký, ktorý zachováva prirodzený tvar chrbtice a je pohodlný. Tvrdá posteľ nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice, ale ju deformuje. To isté platí o príliš mäkkých a preležaných matracoch. Nespite na privysokom vankúši ani v polohe na bruchu s hlavou otočenou do strany, zaťažuje sa tak krčná chrbtica.

 Je dôležité správne sedenie? Uvedomujte si, ako sedíte. Správne by mala byť chrbtica vzpriamená, bedrá, kolená a členky by mali zvierať 90- stupňový uhol a chodidlá majú byť celou plochou na zemi. Pri sedení má byť panva vždy položená vyššie ako kolená. Tak sa automaticky vystriete. Neseďte príliš dlho, v práci sa pravidelne naťahujte, predkloňte, poprechádzajte, prebehnite po schodoch.

 Pomôže vymeniť stoličku za fitloptu?

Ak môžete, stoličku striedajte s fitloptou a monitor počítača si umiestnite do úrovne očí. Sedávať by ste mali aj na kľakadle, na stoličke podopierajúcej dolnú oblasť chrbta alebo na fitlopte. Tá nedovolí zbaliť chrbticu do pohodlnej polohy. Naopak, núti nás sedieť vzpriamene s dvakrát esovite prehnutou chrbticou.

Boľavý chrbát - čo mu najviac škodí.

1. Jednostranná záťaž
Stereotypná poloha je rovnako nebezpečná ako ťažká fyzická práca. Predavačka sediaca pri pokladnici a otáčajúca sa stále na jednu stranu si dlhodobo preťažuje a poškodzuje chrbticu. Ak máte počítač na písacom stole vľavo alebo vpravo, potom si neuveriteľne namáhate krčnú chrbticu. Nosíte kabelku stále na jednom pleci, varíte a žehlíte v predklone? Potom si neustále jednostranne namáhate chrbticu.

2. Nečinnosť a nárazová záťaž
Dlhodobé leňošenie a potom zrazu eufória cvičenia vás môžu doviesť na pohotovosť s krutými bolesťami. Nárazové cvičenia vo fitnescentre, aerobik, tenis či squash, ale aj rýľovanie v záhradke počas víkendu po niekoľkomesačnej prestávke môžu spôsobiť mnohé funkčné poruchy chrbtice.

3. Kilá navyše - nadváha
Chrbtici škodí aj obezita, tuk navyše zaťažuje nielen veľké kĺby, ale aj chrbticu. Je to, akoby človek celý život nosil ťažký batoh, a to ešte nesprávne zbalený.

4. Prudké otočenie
Nebezpečné pre chrbticu sú aj prudké rotačné pohyby, pri ktorých sa často zaseknú drobné medzistavcové kĺby.

Tipy, ako udržať chrbát zdravý

■ Športujte
Sedavý spôsob zamestnania sa prejavuje vo zvýšenej miere na stave chrbtice. Dbajte v prvom rade na dostatok pohybu. Vyhnete sa tým ochabnutému aj skrátenému svalstvu. Vhodné je posilňovanie, najmä však plávanie, pri ktorom sa odľahčí záťaž, ktorú musí chrbtica každý deň niesť. Pozor však na plávanie s krkom „vystrčeným“ nad hladinu, pretože takýto štýl zaťaží krčnú chrbticu. Lepšie je pri plávaní vydychovať do vody alebo plávať znak.
■ Strážte si hmotnosť
Nadváha je sprevádzaná oslabením brušných svalov, čo vedie k preťaženiu chrbtice. Ak ju zaťažíte kilogramami navyše, ohlásia sa problémy. Tehotné ženy nebolí chrbát len tak pre nič za nič.
■ Zohýbajte sa s rozumom
Pri dvíhaní bremien sa odporúča uprednostniť čupnutie s vystretým chrbtom pred predklonom s vystretými kolenami. Ak je to možné, vyhýbajte sa dlhému státiu. Pri chôdzi po schodoch našľapujte na celé chodidlo a nenechávajte pätu vo vzduchu.
■ Dožičte si masáže
Pri bolestiach chrbtice môžu pomôcť aj masáže, no ani tie by nemali byť samoúčelné. Podobne ako cvičenie aj účinok masáže sa prejaví až po jej pravidelnom opakovaní.

 Čo ulahodí chrbtici?

● Stiahnite zadok
Urobte tak kedykoľvek a kdekoľvek, v električke, v rade na pošte, na porade. Skúste tak aj chodiť, má to veľký vplyv na správne postavenie bedrovej časti chrbtice a tým aj na správny vzpriamený postoj.
● Zaveste sa ako bielizeň
Neustále kontrolujte, ako stojíte, väčšinou je to nesprávne, zadok má byť pri správnom postoji podsadený, lopatky stiahnuté, plecia dolu. Skúste dať obe ruky hore, akoby vás niekto zavesil na kruhy v telocvični, takto vystreté by ste mali byť stále alebo čo najčastejšie.
● Preťahujte sa
Využite každú chvíľu na pretiahnutie chrbtice, ideálne je to po sprchovaní či kúpaní, keď sú svaly uvoľnené teplom.

  • Cvičte ako mačky

Tento jednoduchý cvik je vynikajúci na pretiahnutie chrbtice. Treba sa ho však naučiť cvičiť správne. Kľaknite si a zaujmite polohu na štyroch končatinách, rukách a kolenách. Vyhrbte chrbát ako mačka, súčasne si zohnite hlavu nadol, bradu ťahajte k hrudníku. Potom prehýbajte chrbát nadol a dvíhajte hlavu nahor, dosiahnite zakrivenie chrbtice do tvaru U.

 

Rady, ako predísť  bolestiam chrbta :
1.  Keď stojíte, tak si jednu nohu podoprite nízkou stoličkou, čo znemožní držať telo v predklone. Zlá poloha pri vzpriamenom stoji je taká, že stojíme oboma nohami na zemi a hlavu máme mierne predklonenú – chrbát je prehnutý a veľmi zaťažovaný. Snažte sa držať vzpriamene.
2. Nikdy nedvíhajte nič v predklone. V miernom podrepe zapojte brušné svaly a až potom sa dvíhajte so vzpriamenou chrbticou.
3. Nie je vhodné polosedieť ani pololežať. Ideálne je sedieť vzpriamene a opierať sa o operadlo stoličky celou časťou chrbtice, to znamená aj bedrovou časťou. Nohy majte ohnuté v bedrových kĺboch v pravom uhle.
4. Ak sedíte celý deň za počítačom, za volantom a pod., občas sa postavte a ponaťahujte sa. Pri čakaní (napr. na zastávke) nestojte, ale prechádzajte sa.
5. Keď spíte, ležte na tvrdšom matraci. Vankúš by mal byť malý a nízky.
6. Ak máte bolesti chrbta od prechladnutia, nekúpte sa v horúcej vode, ale použite suché teplo, napr. fén.

 

Viac o stravovaní sa dozviete na www.delena-strava.meu.zoznam.sk

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

 

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY