Aj pre Vás sú švédske stoly postrachom štíhlej línie?

10.12.2009 19:37

Lákadlám švédskych stolov je naozaj ťažko odolať. Kto by sa už len chcel obmedzovať na dovolenke, oslave, či inej akcii? Podobné úvahy vás môžu stáť nepríjemné prekvapenie po návrate domov. Kruté zistenie, že ste sa za niekoľko dní stihli dosť zaguľatiť a zároveň ste získali väčší apetít na jedlo. Tragédia. A zasa začínam s diétou.

Zmena prístupu
Zabudnite na heslo švédskych stolov: „Môžeš zjesť, koľko vládzeš.“ Zmeňte ho radšej na iné: „Naložím si toľko, koľko potrebujem.“ V hoteloch, kde si predplatíte túto formu stravovania, dbajú na to, aby jedlo vyzeralo fantasticky. Oči by teda jedli stále. Myslite však na to, že po raňajkách vás čaká deň na pláži, či lyžovačka a s plným bruchom by ste sa určite necítili príjemne. To isté platí aj pri hodovaní na oslavách.

Vyberte ihlu v kope sena
Inak povedané, celozrnnú žemľu v kope sladkých croissantov. Nepopierateľnou výhodou švédskych stolov je ich ohromná rozmanitosť. Ak sa chcete ráno najesť chutne a bez výčitiek, vyberte si dosť vlákniny a sacharidov (čerstvé ovocie alebo jeden kus pečiva), bielkovín(jogurt alebo iný mliečny výrobok) a nezabúdajte na pitný režim. Večer môžete zvoliť grilovanú rybu či poochutnávať miestne morské špeciality. Svetlou výnimkou v striedmosti sú zeleninové šaláty. Ak sa nekúpu v dressingu, pokojne si naložte aj viackrát. Takto sa snažte správať aj pi výbere jedál na oslavách.

Ako odhadnúť porciu?
Nie je to také ľahké, keď si jedlo servírujete sama. Preto vám ponúkame orientačný prehľad veľkosti porcií: u ovocia je to 100g (menší banán, stredne veľké jablko alebo pohár ovocnej šťavy...). U obilnín 60g (krajec chleba či rožok, miska ovsených vločiek, naberačka ryže...). U mlieka a mliečnych výrobkov sa jednej porcii rovná 50 gramov tvrdého syra, téglik jogurtu, prípadne pohár polotučného mlieka. Porcia mäsa predstavuje 80 gramov a porcia cestovín má 125 gramov (v uvarenom stave).

Aj dobrého veľa škodí
Rozhodli ste sa obísť sladkosti a namiesto nich si štedro dopriať všetko miestne ovocie? Nezabúdajte ale, že okrem vitamínov a minerálov tiež nie je celkom bez kalórií. Obsahuje množstvo sacharidov, takže by ste ho nemali jesť neobmedzene. Pre ľahší pocit si vyberajte radšej vodové druhy, napríklad melónový šalát.

Doprajte si!
Napokon, je to vaša dovolenka! Ak budete prvé dni zatvárať oči pred zmrzlinou a drobnými koláčikmi, buďte si istá, že najneskôr v polovici pobytu neodoláte a dobehnete zameškané. Preto žiadne zákazy. Stačí si ustriehnuť množstvo a potom sa netreba obmedzovať. Ak to aj preženiete, dlhá prechádzka po pláži, lyžovanie, prechádzka alebo pár záberov v bazéne „stravovacie hriechy“ spoľahlivo zahladia.

Viac o stravovaní sa dozviete na www.dieta-90.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY